Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Διευρύνεται η επίθεση κατά του λαϊκού κινήματος

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Διευρύνει το μέτωπο επίθεσης ο Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε με την προσπάθεια «νομιμοποίησης» των χαλκευμένων κατηγοριών «περί σχέσεων με την τρομοκρατία», εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων όχι μόνο από την Κολομβία αλλά και από τη Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ. Κύριος στόχος η εξυπηρέτηση της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής μέσω της διεύρυνσης του πολέμου στη χώρα, που θα λειτουργήσει ενδεχομένως ως πρόσχημα για μια ιμπεριαλιστική επέμβαση.

«Ενόσω» όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, «το σκάνδαλο για τις σχέσεις πολιτικών αλλά και του ίδιου του Ουρίμπε με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες βρίσκεται στο απόγειό του, με 66 μέλη του Κογκρέσου να είναι υπό έρευνα και δεκάδες στις φυλακές, η Γενική Εισαγγελία ανοίγει ένα νέο μέτωπο έρευνας: τις σχέσεις πολιτικών με τις FARC». Πρόκειται για την έρευνα που διέταξε ο γενικός εισαγγελέας Μάριο Ιγκουαράν εναντίον 12 προσώπων, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.ά., μετά τις καταγγελίες της κυβέρνησης με βάση - υποτίθεται - τα ευρήματα από τους υπολογιστές του Ραούλ Ρέγιες, Νο2 των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC που δολοφονήθηκε με άλλους 24 από τον κολομβιανό στρατό στην περιοχή Σουκούμπιος του Εκουαδόρ.

Η λίστα των 12 περιλαμβάνει: Τον Κάρλο Λοσάνο, διευθυντή της εφημερίδας Βος, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας. Την Πιεδάδ Κόρδοβα, γερουσιαστή του Φιλελεύθερου Κόμματος και κύρια διαπραγματεύτρια μεταξύ FARC και προέδρου της Βενεζουέλας και ξένων κυβερνήσεων. Τους βουλευτές του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου, Γουίλσον Μπόρχα - στέλεχος του ΚΚΚ - και Γκλόρια Ινές Ραμίρες. Τον πρώην υπουργό Αλβαρο Λέβια. Τον αρθρογράφο και πρώην διαμεσολαβητή για την ειρήνη Λάσαρο Βιβέρος. Την κοινωνιολόγο Λιλιάνα Πατρίτσια Ομπάντο, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Φρούνσε Αγκρο. Τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή του Τελεσούρ Γουίλιαμ Πάρα. Περιλαμβάνει επίσης από τη Βενεζουέλα το μέλος του Κοινοβουλίου της Λατινικής Αμερικής - (parlatino) Αμίλκαρ Φιγκερόα. Από το Εκουαδόρ, το μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης του Εκουαδόρ Μαρία Αουγκούστα Κάγιε και τον Ιβάν Λαρέα, δημοσιογράφο και αδελφό του υπουργού Εσωτερικών Γκουστάβο Λαρέα. Τέλος, από τις ΗΠΑ, τον ακαδημαϊκό Τζέιμς Τζόουνς, πρώην απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λατινική Αμερική που συμμετείχε και στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των FARC με την κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Αντρές Παστράνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ