Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Βία κατά μεταναστών και στο Κέιπ Τάουν

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Δεν αποδίδει άμεσα η ανάπτυξη του στρατού στις παραγκουπόλεις μεγάλων αστικών κέντρων της Ν. Αφρικής, που μαστίζονται από κύμα βίας σε βάρος χιλιάδων μεταναστών εδώ και ένα 15ήμερο. Για πρώτη φορά χτες βρέθηκαν στο στόχαστρο της ξενοφοβικής βίας και παραγκουπόλεις του Κέιπ Τάουν. Δεκάδες μικρομάγαζα και σπίτια Σομαλών μεταναστών στην παραγκούπολη Ντι Νουν λεηλατήθηκαν ή κάηκαν και τουλάχιστον 12 μετανάστες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι αποτρόπαιες επιθέσεις κατά Αφρικανών μεταναστών εργατών έχουν δημιουργήσει μαζικά κύματα εξόδου στα σύνορα της Ν. Αφρικής με γειτονικές χώρες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μοζαμβίκης που χτες κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να υποδεχτεί τους χιλιάδες Μοζαμβικανούς μετανάστες που προσπαθούν να επαναπατριστούν με κάθε μέσο.

Παρά τη σοβαρότητα των ξενοφοβικών επιθέσεων στη Ν. Αφρική, που πυροδοτούνται μεταξύ άλλων από την υψηλή ανεργία, τη φτώχεια και την ακρίβεια, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν έκανε χτες άλλο τι απ' το να εκφράσει «βαθιά ανησυχία» για τα γεγονότα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ