ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΚΕΔΚΕ
Θέλουν ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟΑ του ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι και οι νέοι να γυρίσουν την πλάτη και να απορρίψουν τις αντιδραστικές εκείνες αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που θέλουν μόρφωση για λίγους και εκλεκτούς

Σκυτάλη από την κυβέρνηση της ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ που σιγοντάρει πήρε ο δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, που με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ανέφερε πως θα προχωρήσει στην ίδρυση «μη κρατικού», δηλαδή ιδιωτικού, πανεπιστημίου από την Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος δήλωσε ότι η προοπτική ίδρυσης «μη κρατικού» ΑΕΙ «μελετάται από την ΚΕΔΚΕ». Και πρόσθεσε: «Είναι στο σχεδιασμό μας να προχωρήσουμε η ΚΕΔΚΕ, ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι μεγάλοι δήμοι της χώρας στην ίδρυση μη κρατικού ΑΕΙ με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Αντικείμενό του - συνέχισε - θα είναι η παραγωγή στελεχών για την Αυτοδιοίκηση».

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, «καταγγέλλει αυτές τις δηλώσεις του δημάρχου, οι οποίες δίνουν χέρι βοήθειας στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και τις θέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ για ίδρυση των λεγόμενων "μη κερδοσκοπικών", δηλαδή ιδιωτικών ΑΕΙ».

Γνωστή η πολιτική του Δήμου Αθήνας

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σημειώνει: «Η πολιτική του Δήμου Αθήνας στην Παιδεία δεν είναι καινούρια. Οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια τη ζουν καθημερινά με τα πανάκριβα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, την άθλια υποδομή σε νηπιαγωγεία και σχολεία όλων των βαθμίδων. Με τη δήλωσή του (ο δήμαρχος) για χρηματοδότηση από τους δήμους, θέλει να παραδώσει και την Παιδεία, όπως και όλη την κοινωνική πολιτική σε επιχειρηματίες, επιβαρύνοντας και οικονομικά τους εργαζόμενους. Τον πήρε ο πόνος το δήμαρχο Αθήνας... Εδώ κινδυνεύει η υγεία μας στην Αθήνα από την αντιλαϊκή πολιτική του στην καθαριότητα και βάλθηκε να παραδώσει και την Παιδεία στους επιχειρηματίες».

«Οι επιδιώξεις του δημάρχου Αθήνας είναι ίδιες με την πολιτική των ευρωλάγνων της ΓΣΕΕ από την οποία ιδρύθηκε η επαίσχυντη "Ακαδημία" των εργατοπατέρων με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, στην οποία όταν ξεκίνησε ο ΣΥΝ είχε την αντιπρυτανεία. Ανάλογες προθέσεις για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έχουν εκδηλώσει κύκλοι της Εκκλησίας καθώς και διάφοροι επιχειρηματίες».

«Είναι συνένοχοι όλοι. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου καθώς προπαγανδίζουν και δουλεύουν στη Βουλή, στους δήμους, στο εργατικό κίνημα, σε άλλους οργανισμούς και φορείς, με βάση αυτό που θέλουν οι επιχειρήσεις και στα ζητήματα της Παιδείας. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι συνυπεύθυνος καθώς καθαγιάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συμφωνεί με τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Παιδεία. Γνωστά στελέχη του προπαγανδίζουν ανοιχτά το νόμο - πλαίσιο, τα νέα αντιδραστικά βιβλία σε δημοτικό και γυμνάσιο, τη διατήρηση του ανισότιμου σχολικού δικτύου (γενική - τεχνική εκπαίδευση). Η πολιτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι και αναξιόπιστη, καθώς ενώ συμφωνεί και συμμετέχει σε βασικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου, στη συνέχεια εμφανίζεται να διαφοροποιείται για να μπερδεύει το λαό. Αυτό που τελικά θέλουν, και επίσημα το διακηρύσσουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι εκπρόσωποί τους, ανεξάρτητα από φραστικές ή δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις, είναι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να επεκτείνει τη δραστηριότητά του το κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, ακόμη και το ΝΑΤΟ στα πανεπιστήμια».

«Απορρίψτε τις αντιδραστικές αποφάσεις»

Και η ανακοίνωση της ΚΟΑ, καταλήγει: «Το ΚΚΕ σας καλεί να γυρίσετε την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να απορρίψετε τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που θέλουν μόρφωση για λίγους και εκλεκτούς, Παιδεία στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων. Σας καλεί να αγωνιστείτε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Να καταργηθεί κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Παιδείας. Για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους. Μετά το 12χρονο σχολείο, μεταλυκειακές αναβαθμισμένες δημόσιες τεχνικές σχολές και ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση για όσους ακολουθήσουν πανεπιστημιακή μόρφωση».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συναγερμός σε όλη την Ελλάδα!

Κάλεσμα της ΠΚΣ προς όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να συμμετάσχουν μαζικά στις γενικές συνελεύσεις και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις

Στις 30 Μάη όλοι στους δρόμους! Σε όλη την Ελλάδα! Να μη λείψει κανείς!

Μαζικό, πανελλαδικό συναγερμό σημαίνει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας και καλεί φοιτητές και σπουδαστές ακόμη πιο μαζικά και δυναμικά να βγουν στους δρόμους! Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις και η Πανσπουδαστική καλεί να συμμετάσχουν μαζικά φοιτητές και σπουδαστές σ' αυτές και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις! Παράλληλα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης στις γειτονιές και στους τόπους δουλειάς.

Και στις 30 Μάη αιτήματα αιχμής είναι να μην εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ για τα ΚΕΣ που φέρνει από την πίσω πόρτα την κατάργηση του άρθρου 16, να μην υλοποιηθεί ο νόμος - πλαίσιο. Εξάλλου το μήνυμα που έστειλαν με τις κινητοποιήσεις τους την Παρασκευή 23 Μάη οι πάνω από 40 σύλλογοι που οργάνωσαν τις διαδηλώσεις σε πάνω από 10 πόλεις δεν επιδέχεται παρερμηνείες! Στρέφεται ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις εντολές των βιομηχάνων! Ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών.

Ωστόσο, δυναμική απάντηση πήραν και οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες, καθώς είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι των εντολών των βιομηχάνων και της πολιτικής της ΕΕ στις σχολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεδρίαση του ΔΣ της ΣΤΕΦ Πειραιά, όπου οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ δε συμφώνησαν να γίνει καν γενική συνέλευση, αλλά ούτε και να συμμετάσχει ο σύλλογος στο προηγούμενο συλλαλητήριο στις 23 Μάη.

Ομως ηχηρή απάντηση πήραν και οι παρατάξεις του ΣΥΝ και των ΕΑΑΚ, καθώς «ο βασιλιάς πλέον είναι γυμνός». Οι προβοκάτσιες που στήνουν για να βάλουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης πάει μαζί με την ωμή εφαρμογή του νόμου - πλαισίου από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τα ΕΑΑΚ τις μέρες αυτές αποκαλύπτουν ότι είναι νεροκουβαλητές των σχεδιασμών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Που προπαγανδίζει την ωμή εμπορευματοποίηση της γνώσης «για να μη φεύγουν οι επιχειρηματίες στο εξωτερικό», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και εγκαλούν την ΕΕ στην Ευρωβουλή που «καθυστερεί» στην εφαρμογή της οδηγίας για την έμμεση κατάργηση του άρθρου 16, όπως έκανε πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ!

Μιλάνε για κίνημα αυτοί που προβοκάρουν με τυχοδιωκτικές ενέργειες τον αγώνα των φοιτητών και σπουδαστών και από την άλλη εφαρμόζουν πρώτοι τις κατευθύνσεις του νόμου - έκτρωμα. Δείγμα τυχοδιωκτισμού έδωσαν την προηγούμενη βδομάδα στη ΣΤΕΤΡΟΔ, όπου, παρά την προσπάθεια της ΠΚΣ, δεν έγινε γενική συνέλευση και μετά τα ΕΑΑΚ «ενημέρωναν» τα εξάμηνα ότι πάρθηκε από τη γενική συνέλευση απόφαση για κατάληψη.

ΠΑΜΕ - ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ - ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
Αμεση αγωνιστική απάντηση σήμερα

Στις 11 το πρωί έξω από το Δημαρχείο Αθήνας

Αμεση αγωνιστική απάντηση στις επιδιώξεις Κακλαμάνη και στην πολιτική που πρεσβεύει δίνεται σήμερα κιόλας. H Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, η Πανσπουδαστική Κ.Σ., η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας και άλλοι μαζικοί φορείς, διοργανώνουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (μπροστά απ' το δημαρχείο), ενάντια στην πολιτική που προωθεί η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ και του δήμου.

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ τονίζει ότι «η παρεμπόδιση της αντιδραστικής πολιτικής, η διεκδίκηση αποκλειστικά ενιαίας δημόσιας και δωρεάν Παιδείας δεν είναι υπόθεση μόνο των παιδιών μας, είναι υπόθεσή όλων μας».

Η Πανσπουδαστική σημειώνει: «Ο δήμαρχος της Αθήνας από τη μια κλείνει ένα - ένα τους παιδικούς σταθμούς και ζητά υπέρογκα τροφεία και από την άλλη προσπαθεί να το παίξει "πρύτανης"» και υπογραμμίζει ότι «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ από οποιοδήποτε πόστο μπορούν, εφορμούν στρατευμένοι και συντονισμένοι για την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και των βιομηχάνων».

Το θέμα απασχόλησε χτες και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς το έθεσε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» που σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι «με αυτή τη θέση του ο δήμαρχος υποστηρίζει στην ουσία την αδιάλλακτη κυβερνητική πολιτική».

Παρέμβαση υπέρ των ΚΕΣ

Κι ενώ στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών για τα θέματα της παιδείας, κυριαρχεί στην κυβερνητική ατζέντα το θέμα της παράκαμψης του άρθρου 16 προκειμένου να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, κάνει την παρέμβασή της κι η «Ελευθεροτυπία».

Ο ίδιος ο εκδότης της Θ. Τεγόπουλος, λέει στην ουσία με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: Ξεχάστε τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια από τα καταχρεωμένα σήμερα ΝΠΔΔ (ΟΤΑ, ΔΣΑ κ.τ.λ.) και κοιτάξτε πώς θα αναγνωρίσετε τα ΚΕΣ! Υποστηρικτικά σ' αυτή τη λογική, η εφημερίδα φιλοξενεί στις σελίδες της και ρεπορτάζ όπου παρουσιάζεται γνωμοδότηση πανεπιστημιακών της Σορβόνης (κατά παραγγελία επιχειρηματιών των ΚΕΣ), με σενάρια για το πώς μπορεί να γίνει η αναγνώριση των ψευτοπανεπιστημίων. Σύμφωνα με τον εκδότη, «τα ευρωπαϊκά παραρτήματα δεν μπορεί να αποτελέσουν έμμεση ιδιωτικοποίηση, περιορισμένη έστω, της ανώτατης παιδείας».

Τόση αγωνία έχει η κυβέρνηση για το πώς θα καταφέρει να λειτουργήσει στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια ώστε αυτά να αποτελέσουν έναν ακόμα μοχλό για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων, που ήρθε ο εκδότης να προτείνει τη λύση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ