ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οι φοιτητές συνεχίζουμε τον αγώνα»

Σε συνέχιση του αγώνα κάλεσε τους φοιτητές το Συντονιστικό Αγώνα Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την αντίθεση των συλλόγων στην προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Με συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες το πρωί το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων (Φυσικού, Χημικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Νηπιαγωγών, Μουσικού, ΣΤΕΦ, ΣΤΕΤΡΟΔ) κάλεσε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές σε αγωνιστικό συναγερμό.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, έχει ως σκοπό την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι να φτιάξουν μία ελίτ επιστημόνων για να στελεχώσει την παραγωγή και τη μεγάλη μάζα του αναλώσιμου, ευέλικτου, φτηνού, καταρτίσιμου προσωπικού, που όλοι αυτοί θα δουλεύουν για το σύστημα και τα κέρδη των επιχειρήσεων», σημείωσε ο Κώστας Καπνιάς, φοιτητής του συλλόγου Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων. Αναφέρθηκε στο «Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης» στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων προθέσεων.

Η ανεργία, η οικονομική δυσπραγία των λαϊκών οικογενειών είναι προβλήματα που βιώνουν οι φοιτητές σήμερα, αυριανοί επιστήμονες αύριο. «Χρειάζεται αγώνας για ένα πανεπιστήμιο προς όφελος του λαού και όχι φτηνός εργάτης για το κεφάλαιο» τόνισε. Ο Κ. Καπνιάς σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν είκοσι γενικές συνελεύσεις συλλόγων και οι οκτώ από αυτές πήραν αγωνιστικές αποφάσεις ενώ αυτήν την εβδομάδα το Συντονιστικό θα σηκώσει νέο γύρο γενικών συνελεύσεων καλώντας σε νέο συλλαλητήριο στις 30 Μάη.

Ο Δ. Παρασκευάς, φοιτητής του συλλόγου Φυσικού, διάβασε το αγωνιστικό πλαίσιο των Γενικών Συνελεύσεων καλώντας φοιτητές, σπουδαστές, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από νέο γύρο γενικών συνελεύσεων, με συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή με κλειστές σχολές, με κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις συνελεύσεις τμημάτων και στη Σύγκλητο, αποκλεισμούς δρόμων και άλλες δραστηριότητες, με πρωτοβουλίες ενημέρωσης στις γειτονιές και στους τόπους δουλειάς.

ΠΟΣΔΕΠ
Γενικώς φαίνεται να καλεί σε αγώνα

...ειδικώς και συγκεκριμένα αδυνατίζει την πάλη

Απόφαση - κάλεσμα για συμμετοχή των πανεπιστημιακών στις κινητοποιήσεις, για την υπεράσπιση γενικώς του δημόσιου πανεπιστημίου, μπροστά στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, πήρε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ.

Από στελέχη της ΔΗΠΑΚ επισημαίνεται πως η απόφαση αποφεύγει να συγκεκριμενοποιήσει τις ευθύνες αυτών που δυσφημούν το κίνημα και βάζουν πλάτη σε αυτή τη φάση, για να υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική, όπως είναι οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και δυνάμεις του ΣΥΝ.

Η ΠΟΣΔΕΠ, ενώ υπερτονίζει πλευρές των αναδιαρθρώσεων που είναι σοβαρές, αντικειμενικά με την ταχτική της, αδυνατίζει την πάλη για τη συνολική κατάργηση του νόμου - πλαισίου και ταυτόχρονα για την ανατροπή όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου που είχαν ψηφίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τα στελέχη της ΔΗΠΑΚ ξεκαθαρίζουν ότι η παράταξη θα επιμείνει σταθερά στη γραμμή της συνολικής αντιπαράθεσης με τις αναδιαρθρώσεις ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, των κατευθύνσεων της Μπολόνια και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θα προβάλει παράλληλα στόχους πάλης που απαντούν από τη σκοπιά των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο λαός, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, απευθύνοντας κάλεσμα στους πανεπιστημιακούς να αντισταθούν οργανωμένα όχι μόνο στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

Δε συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές

Το ΔΣ του συλλόγου ΕΤΕΠ (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) του ΕΚΠΑ, αποφάσισε στις 19 Μάη - υλοποιώντας την κατεύθυνση του ΔΣ της Ομοσπονδίας - και προτείνει στη ΓΣ του συλλόγου που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιούνη, τη μη συμμετοχή του συλλόγου στις εκλογές για κοσμήτορα και πρόεδρο που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στο πανεπιστήμιο Αθήνας. Είναι ξεκάθαρο ότι ο νόμος - πλαίσιο δεν παίρνει ρυθμίσεις, τροποποιήσεις, φτιασιδώματα. Απαιτείται η κατάργηση, η υπονόμευσή του με την αποχή από τις πρυτανικές - προεδρικές εκλογές.


Στη στρόφιγγα

Αντιμέτωποι με τη στρόφιγγα που ανοιγοκλείνει η κυβέρνηση ανάλογα με το πού θέλει να κατευθύνει τους υποψήφιους για τα Πανεπιστήμια, βρέθηκαν το Σάββατο οι υποψήφιοι που έδιναν Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Τα θέματα κρίθηκαν από τους εκπαιδευτικούς συνολικά δυσκολότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, κάτι που βέβαια δεν είναι ξεκομμένο από τη φύση των εξετάσεων αυτών που είναι εξετάσεις επιλογής και κατάταξης στις σχολές και τα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων αποτελεί τη στρόφιγγα που ανοίγει και κλείνει για να ρυθμίσει το πόσοι, ποιοι και σε ποια περιοχή θα μπουν στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Κι ενώ οι συγκεκριμένες εξετάσεις σε καμιά περίπτωση δεν κρίνουν την ίδια την ικανότητα των μαθητών, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, στην αξιολόγηση που έκανε για τα θέματα, προσπαθεί με αορίστου περιεχομένου διατυπώσεις να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Να εμφανίσει δηλαδή από τη μια ως υψηλού επιπέδου τα θέματα που έπεσαν και από την άλλη να ενοχοποιήσει τους μαθητές που δεν είχαν την απαραίτητη «κριτική ικανότητα». Σημειώνει ότι τα θέματα καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης και «υψηλές βαθμολογίες θα επιτύχουν μόνο οι υποψήφιοι που έχουν προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά και διαθέτουν αυξημένη κριτική ικανότητα». Ειδικότερα σημειώνει ως προς το 3ο θέμα ότι «καλύπτει μεγάλο μέρος του κεφαλαίου του Διαφορικού Λογισμικού. Τα ερωτήματα 3γ και 3δ απαιτούν κριτική ικανότητα», ενώ για το 4ο θέμα αναφέρει ότι «συνδυάζει τα κεφάλαια του Διαφορικού και Ολοκληρωτικού Λογισμικού. Η επιτυχής αντιμετώπιση του θέματος προϋποθέτει πολύ καλή προετοιμασία από τους υποψηφίους καθώς και αυξημένη κριτική ικανότητα ειδικά για τα ερωτήματα 4α και 4γ(ι)».

  • Οι εξετάσεις συνεχίζονται σήμερα Τρίτη με Ιστορία Θεωρητικής κατεύθυνσης, Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, Χημεία - Βιοχημεία και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.
Για μαθητές δημιουργούς

Στα πλαίσια του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», που θα γίνει στις 20 και 21 Ιούνη στο Πεδίον του Αρεως, η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα σε μαθητές που συμμετέχουν σε μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες ή ζωγραφίζουν, σε σύσκεψη το Σάββατο 31 Μάη, στις 7:30 το απόγευμα, στο εκλογικό κέντρο του Κόμματος (Θεμιστοκλέους 1 και Πανεπιστημίου).

«Επιθυμία» τους ο νόμος - πλαίσιο

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο ΤΕΙ Λάρισας, κάνουν οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, με ανακοίνωσή τους, που κυκλοφόρησε στο παράρτημα του ΤΕΙ που εδρεύει στην Καρδίτσα. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ χαρακτηρίζουν «πολύ σημαντικό όλοι μας να συμμετέχουμε ανοιχτά και δημοκρατικά στη διαδικασία αυτή» και «εκφράζουν ανοιχτά τη στήριξή τους στο υποψήφιο, για τη διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας, σχήμα του κ. Γούλα, με την πεποίθηση ότι μπορεί επάξια να ασκήσει τη διοίκηση, που όλοι επιθυμούμε». Βέβαια, η διοίκηση που επιθυμούν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ (ενδεχομένως και το υποστηριζόμενο από αυτές πρυτανικό σχήμα) είναι αυτή που θα εφαρμόσει το νόμο - πλαίσιο, την αξιολόγηση, τη στενή διαπλοκή με τις επιχειρήσεις, την υποβάθμιση των σπουδών στα επίπεδα των απαιτήσεων της αγοράς σε «προσόντα» και «δεξιότητες»...

Η μαζική αποχή από τις πρυτανικές εκλογές είναι η μόνη απάντηση στις επιθυμίες των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, της κυβέρνησης, των βιομηχάνων κι όλης αυτής της «ιεράς συμμαχίας».

«ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Μορφωτική εκδρομή από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας

Μορφωτική εκδρομή στην εργατική προσφυγούπολη του Λαυρίου θα γίνει την Κυριακή 1 Ιούνη, με πρωτοβουλία του περιοδικού «Θέματα Παιδείας». Το κόστος συμμετοχής είναι 8 ευρώ και η αναχώρηση θα γίνει στις 8:30 το πρωί από το Πεδίον του Αρεως.

Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Λαυρεωτική περιλαμβάνει ξενάγηση στα αρχαία και σύγχρονα μνημεία, στα μεταλλεία και στο Ορυκτολογικό μουσείο του Λαυρίου. Την ξενάγηση θα κάνει ο Θανάσης Γεωργίζας, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα:

ΘΟΡΙΚΟΣ: Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Θορικού και σε αρχαία μεταλλευτική στοά.

ΛΑΥΡΙΟ: Επίσκεψη στο Ορυκτολογικό Μουσείο της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, στη συλλογή της Κεραμευτικής Εταιρείας Λαυρίου, στο μνημείο του Μακρονησιώτη Κρατούμενου.

ΚΑΜΑΡΙΖΑ: Επίσκεψη στα Αρχαία Πλυντήρια Μετάλλων.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής δίνονται στη γραμματεία του περιοδικού: 210.8213.430.

ΧΙΟΣ
Θέλουν ξενοδοχείο τις φοιτητικές εστίες

Την αντίδραση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας έχει προκαλέσει η πρόταση των διοργανωτών του ετήσιου συνεδρίου της εταιρείας «Euroclassica» για την παραχώρηση δωματίων στους συνέδρους, από τους φοιτητές που διαμένουν στιςΦοιτητικές Κατοικίες Χίου.

«Πάγια θέση των φοιτητικών συλλόγων είναι ότι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να παραμένουν όλο το χρόνο στις φοιτητικές κατοικίες, κάτι που αποτελεί κατάκτησή τους απέναντι στον εν ενεργεία εσωτερικό κανονισμό, αλλά και στον καινούριο, που οι πρυτανικές αρχές προσπάθησαν να φέρουν εφαρμόζοντας ουσιαστικά το νέο νόμο πλαίσιο», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής. Και καλεί τους φοιτητές να αντιταχθούν στα σχέδια κυβέρνησης και πρυτανικών αρχών για άλωση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ