ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Εφυγε» ο Μανουέλ Μαρουλάντα

Ο ιστορικός ηγέτης των FARC έχασε τη ζωή του στις 26 Μάρτη από ανακοπή καρδιάς

Σε πρώτο πλάνο ο Μανουέλ Μαρουλάντα. Πίσω του με τα γυαλιά και τη γενειάδα ο Αλφόνσο Κάνο

Associated Press

Σε πρώτο πλάνο ο Μανουέλ Μαρουλάντα. Πίσω του με τα γυαλιά και τη γενειάδα ο Αλφόνσο Κάνο
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, χωρίς καμία διακοπή, μέχρι να επιτύχουμε το στόχο μας για μια νέα Κολομβία, μία μεγάλη Λατινική Αμερική και για το σοσιαλισμό», ανέφερε ο Ροντρίγκο Λοντόνιο Ετσεβέρι, γνωστός ως Τιμολεόν Χιμένες ή «Τιμοσένκο», μέλος της επταμελούς Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας -FARC, που διάβασε την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο «Τελεσούρ», που επιβεβαίωνε το θάνατο του ιστορικού ηγέτη των FARC, του Μανουέλ Μαρουλάντα Βελές, γνωστού όμως με το αντάρτικο όνομά του, «Τιροφίχο».

Ο Μανουέλ Μαρουλάντα πέθανε στις 26 Μάρτη, από καρδιακή ανακοπή, ενώ την ηγεσία του ανταρτικού κινήματος αναλαμβάνει πλέον Γκιγιέρμο Λεόν Σάενς, γνωστός ως Αλφόνσο Κάνο, που θεωρείται ότι είχε αναλάβει την ιδεολογική ηγεσία των FARC μετά το θάνατο του Τζάκομπο Αρμπενς το 1990.

Η είδηση του θανάτου του Μανουέλ Μαρουλάντα είχε ανακοινωθεί το Σάββατο από τον υπουργό Αμυνας της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος είχε διευκρινίσει στην επιθεώρηση «Σεμάνα» πως η πληροφορία δόθηκε στην κυβέρνηση «από μια πηγή που δε μας έχει ξεγελάσει ποτέ». Ο θάνατός του αναγγέλθηκε ...«τουλάχιστον 17 ακόμα φορές κατά το παρελθόν», αλλά μέχρι την Κυριακή ουδεμία ποτέ είχε επιβεβαιωθεί από τις FARC.

Υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για τη Λατινική Αμερική, αλλά και για μια δίκαιη και ειρηνική Κολομβία, έδωσε και ο ηγέτης της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αποχαιρετήσει τον Μανουέλ Μαρουλάντα, «αυτόν τον εξαιρετικό αγωνιστή, τον αδελφό, τον σύντροφο».

Ο Πέδρο Αντόνιο Μαρίν, ο «Μανουέλ Μαρουλάντα», γεννήθηκε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το Μάη του 1928 στη Γένοβα, δυτικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Αγρότης και συνδικαλιστής έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας, στα χρόνια της «βίας», δηλαδή τα χρόνια της βίας και των δολοφονιών ενάντια στο λαϊκό κίνημα, μεταξύ του 1948 - 1953. Ιδια η τύχη και της «κομμούνας Μαρκεταλία» μερικά χρόνια αργότερα, οδήγησαν στο σχηματισμό του ένοπλου αντάρτικου κινήματος, των FARC, αρχικά ως «μπλοκ του Νότου», στις 27 Μάη 1964. Ιδρυτές ο Μανουέλ Μαρουλάντα και ο Τζάκομπο Αρμπενς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υποκλοπές με σφραγίδα της «Ντόιτσε Τέλεκομ»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Κλίπερ» και «Ράινγκολντ» ήταν οι κωδικές ονομασίες της επιχείρησης παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από τη διοίκηση της «Deutsche Telekom» («Ντόιτσε Τέλεκομ») τη διετία 2005 και 2006, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Οι αριθμοί κλήσης υψηλόβαθμων στελεχών της «Deutsche Telekom» καταγράφονταν και στη συνέχεια διασταυρώνονταν από ιδιωτική εταιρεία με τους αριθμούς τηλεφώνων δημοσιογράφων σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν από πού προέρχονται διαρροές πληροφοριών προς τα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει το «Der Spiegel» σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή παραβίαση της γερμανικής νομοθεσίας σχετικά με το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.

Με ανακοίνωσή της η «Deutsche Telekom» υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε υποκλοπή τηλεφωνημάτων, αλλά ότι υπήρξε παράνομη πρόσβαση στα στοιχεία των τηλεφωνημάτων. Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το 2007 έγινε αναδιάρθρωση του τμήματος ασφαλείας, προκειμένου να είναι σίγουρη ότι αυτό λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του νόμου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της «Deutsche Telekom», Ρενέ Ομπερμαν, υποσχέθηκε διαλεύκανση της υπόθεσης και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στα πρόσωπα που παραβίασαν τους νόμους και τους κανονισμούς λειτουργίας του ομίλου. Πάντως, η Εισαγγελία της Βόνης μετά τις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού μελετά το φάκελο της υπόθεσης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο διενέργειας προανάκρισης.

ΚΙΝΑ
Νέες καταστροφές από ισχυρό μετασεισμό

ΠΕΚΙΝΟ.--

Πάνω από έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότερα από 70.000 κτίρια κατέρρευσαν, σε ισχυρό μετασεισμό της τάξης των 6,4 ρίχτερ στην επαρχία Σετσουάν, στην Κίνα, στην οποία είχε σημειωθεί και ο φονικός σεισμός των 7,9 ρίχτερ, στις 12 Μάη. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης οι επιβεβαιωμένοι νεκροί του μεγάλου σεισμού ανέρχονται στους 65.080, ενώ 23.150 είναι οι αγνοούμενοι και 360.816 οι τραυματίες. Πάντως ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, εξέφρασε φόβους το Σάββατο ότι οι νεκροί θα φθάσουν τις 70.000 ή τις 80.000 ή θα είναι ακόμα περισσότεροι.

Στο μεταξύ Κινέζοι στρατιώτες καταβάλλουν προσπάθειες να ανατινάξουν τις λίμνες που δημιούργησε ο σεισμός, προκειμένου να αποφευχθούν νέες καταστροφές.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Ταραχές προκαλεί η ολιγαρχία

ΛΑ ΠΑΣ.--

Αγρότες και εργαζόμενοι προχώρησαν χτες σε σταδιακούς αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών που οδηγούν στην πόλη Σούκρε. Είναι η απάντηση σε όσους επιτέθηκαν, προπηλάκισαν και προσπάθησαν να εξευτελίσουν μέλη του αγροτικού, ιθαγένικου και λαϊκού κινήματος που διαδήλωναν υπέρ των ριζικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Εβο Μοράλες, κατά τη διάρκεια του γιορτασμού της 119ης επετείου από την απελευθέρωση της χώρας και της Λατινικής Αμερικής από τον αποικιακό ζυγό.

Οι ταραχές που έλαβαν χώρα στη Σούκρε - συνταγματική πρωτεύουσα της Βολιβίας - κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που άφησαν πίσω τους 28 τραυματίες διαδηλωτές, αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο της τεχνητής έντασης που προκαλεί η ολιγαρχία προκειμένου να επιτύχει το στόχο της, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή του Προέδρου και της κυβέρνησης ώστε να ανακοπεί το πρόγραμμα αλλαγών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Βιλφρέντο Τσάβες, δήλωσε ότι οι δράστες έχουν αναγνωριστεί και ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες για τον εντοπισμό και την τιμωρία τους.

NOTIA ΑΦΡΙΚΗ
Ονειδος για τις ρατσιστικές επιθέσεις...

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

«Απόλυτη ντροπή» χαρακτήρισε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, Τάμπο Μπέκι, τις φονικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν το τελευταίο 15ήμερο κατά μεταναστών εργατών σε παραγκουπόλεις του Γιοχάνεσμπουργκ, του Κέιπ Τάουν και του Ντέρμπαν. Παράλληλα ανακοινώθηκε η συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής ομάδας διερεύνησης των τρόπων με τους οποίους οι νοτιοαφρικανικές αρχές θα σχεδιάσουν την περίθαλψη περίπου 35.000 μεταναστών που εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους και παραμένουν επί μέρες στους προαύλιους χώρους ναών, κοινοτικών κέντρων και αστυνομικών τμημάτων χωρίς επαρκή ποσότητα νερού, φαγητού και φαρμάκων...

Ο νεότερος απολογισμός των ρατσιστικών επιθέσεων στη Ν. Αφρική ανέβασε χτες τον αριθμό των νεκρών σε 50 και τον αριθμό των συλληφθέντων που ενέχονται στις επιθέσεις σε περίπου 680.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αλλα δύο χρόνια «στο γύψο»

ΚΑΪΡΟ.--

Για μία ακόμη διετία παρατάθηκε, με έγκριση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα 27 χρόνια, από τη δολοφονία του Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, τον Οκτώβρη του 1981. Την παράταση εισηγήθηκε η κυβέρνηση, και ενέκριναν 305 βουλευτές έναντι 103, που την καταψήφισαν.

Με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αρχές έχουν δικαίωμα κράτησης επ' αόριστον «υπόπτων» και σύλληψής τους ή καταδίκης τους με «συνοπτικές» διαδικασίες. Η κυβέρνηση υποστήριζε ότι η παράταση χρειάζεται για να προφυλαχτεί η χώρα από «τρομοκράτες», ενώ ενόσω ισχύει θα εκπονηθεί νέος «αντιτρομοκρατικός νόμος».

Αντίθετη ήταν η εκτίμηση της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων του Μουμπάρακ. Για του λόγου το αληθές, μόλις λίγες ώρες νωρίτερα είχαν συλληφθεί άλλα 18 μέλη τής, εκτός νόμου, οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», μέσα στα σπίτια τους σε τρεις επαρχίες του βορρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ