Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Εφυγε» ο Μανουέλ Μαρουλάντα

Ο ιστορικός ηγέτης των FARC έχασε τη ζωή του στις 26 Μάρτη από ανακοπή καρδιάς

Σε πρώτο πλάνο ο Μανουέλ Μαρουλάντα. Πίσω του με τα γυαλιά και τη γενειάδα ο Αλφόνσο Κάνο

Associated Press

Σε πρώτο πλάνο ο Μανουέλ Μαρουλάντα. Πίσω του με τα γυαλιά και τη γενειάδα ο Αλφόνσο Κάνο
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, χωρίς καμία διακοπή, μέχρι να επιτύχουμε το στόχο μας για μια νέα Κολομβία, μία μεγάλη Λατινική Αμερική και για το σοσιαλισμό», ανέφερε ο Ροντρίγκο Λοντόνιο Ετσεβέρι, γνωστός ως Τιμολεόν Χιμένες ή «Τιμοσένκο», μέλος της επταμελούς Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας -FARC, που διάβασε την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο «Τελεσούρ», που επιβεβαίωνε το θάνατο του ιστορικού ηγέτη των FARC, του Μανουέλ Μαρουλάντα Βελές, γνωστού όμως με το αντάρτικο όνομά του, «Τιροφίχο».

Ο Μανουέλ Μαρουλάντα πέθανε στις 26 Μάρτη, από καρδιακή ανακοπή, ενώ την ηγεσία του ανταρτικού κινήματος αναλαμβάνει πλέον Γκιγιέρμο Λεόν Σάενς, γνωστός ως Αλφόνσο Κάνο, που θεωρείται ότι είχε αναλάβει την ιδεολογική ηγεσία των FARC μετά το θάνατο του Τζάκομπο Αρμπενς το 1990.

Η είδηση του θανάτου του Μανουέλ Μαρουλάντα είχε ανακοινωθεί το Σάββατο από τον υπουργό Αμυνας της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος είχε διευκρινίσει στην επιθεώρηση «Σεμάνα» πως η πληροφορία δόθηκε στην κυβέρνηση «από μια πηγή που δε μας έχει ξεγελάσει ποτέ». Ο θάνατός του αναγγέλθηκε ...«τουλάχιστον 17 ακόμα φορές κατά το παρελθόν», αλλά μέχρι την Κυριακή ουδεμία ποτέ είχε επιβεβαιωθεί από τις FARC.

Υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για τη Λατινική Αμερική, αλλά και για μια δίκαιη και ειρηνική Κολομβία, έδωσε και ο ηγέτης της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αποχαιρετήσει τον Μανουέλ Μαρουλάντα, «αυτόν τον εξαιρετικό αγωνιστή, τον αδελφό, τον σύντροφο».

Ο Πέδρο Αντόνιο Μαρίν, ο «Μανουέλ Μαρουλάντα», γεννήθηκε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το Μάη του 1928 στη Γένοβα, δυτικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Αγρότης και συνδικαλιστής έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας, στα χρόνια της «βίας», δηλαδή τα χρόνια της βίας και των δολοφονιών ενάντια στο λαϊκό κίνημα, μεταξύ του 1948 - 1953. Ιδια η τύχη και της «κομμούνας Μαρκεταλία» μερικά χρόνια αργότερα, οδήγησαν στο σχηματισμό του ένοπλου αντάρτικου κινήματος, των FARC, αρχικά ως «μπλοκ του Νότου», στις 27 Μάη 1964. Ιδρυτές ο Μανουέλ Μαρουλάντα και ο Τζάκομπο Αρμπενς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ