Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ
«Υγειονομικός» διάδρομος Καυκάσου - Βαλτικής

Στο Κίεβο συνεδρίασε ο αντιρωσικός ενεργειακός «άξονας»

Associated Press

Την Παρασκευή 23 Μάη ολοκληρώθηκαν στο Κίεβο οι διήμερες εργασίες της ενεργειακής συνάντησης κορυφής, στην οποία έλαβαν μέρος οι Πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας, καθώς και ο επίτροπος της ΕΕ για ζητήματα Ενέργειας, Αντρις Πιεμπάλγκς.

Η συνάντηση εξέτασε τα σχέδια της Ουκρανίας να χρησιμοποιηθεί το έδαφος των συγκεκριμένων χωρών για την κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα προέρχεται από την Κασπία και θα παρακάμπτει τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο, εμμέσως καταφέρθηκε κατά της Ρωσίας, λέγοντας πως «είναι ανησυχητικό το ότι τα ενεργειακά ζητήματα συχνά παίρνουν πολιτικό χρώμα» και χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως «ενεργειακό εκβιασμό».

Στις ομιλίες τους οι υπόλοιποι Πρόεδροι υποστήριξαν τη σημασία που έχει για την Ευρώπη η ύπαρξη περισσότερων αγωγών και η διαφορετική προέλευση των χωρών προμηθευτών καυσίμων, ενώ ο Γεωργιανός Πρόεδρος, Μ. Σαακασβίλι, κατηγόρησε τη Ρωσία πως δεν αναγνωρίζει την εδαφική κυριαρχία της χώρας του, με αποτέλεσμα να θέτει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα νέων αγωγών και πάντα με στόχο να διατηρήσει τη μονοπωλιακή της θέση στην αγορά υδρογονανθράκων.

Στη σύνοδο παραβρέθηκε και ο υπουργός Ενέργειας του Καζαχστάν, Λιαζάτ Κιίνοφ, που δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να μεταφέρει ενεργειακούς πόρους στη βάση των αγωγών, που σχεδιάζονται να περάσουν από αυτές τις χώρες, όπως ο πετρελαιαγωγός «Οδησσός - Μπρόντι».

Οι μετέχοντες στη Σύνοδο υπέγραψαν μια σειρά ντοκουμέντων με τα οποία τάσσονται υπέρ της μεταφοράς ενεργειακών πόρων μέσω Κασπίας, Μαύρης Θάλασσας και Βαλτικής, που έχει σαφώς πολιτική και λιγότερο οικονομική σημασία, αφού στρέφεται σε βάρος των ρωσικών μονοπωλίων, που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν άλλους αγωγούς, όπως ο «South Stream» και ο «North Stream».

Εννοείται πως τα σχέδια δημιουργίας αυτού του «υγειονομικού διαδρόμου» απομόνωσης της Ρωσίας, από την Κασπία έως τη Βαλτική, θα προκαλέσουν παραπέρα αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε μια σειρά χώρες, πρώτα απ' όλα του - έτσι κι αλλιώς - ταραγμένου Καυκάσου.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ