ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στέλνουν τους νέους βορά στο κεφάλαιο

Τα προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τους θέλουν νέους ευέλικτους και φτηνό εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τους θέλουν νέους ευέλικτους και φτηνό εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο

Τα νέα μέτρα σε όφελος της εργοδοσίας που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ, με τα οποία υλοποιείται κατά γράμμα η πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι θέλουν να συνηθίσει ο εργαζόμενος και μάλιστα ο νέος, ότι η ζωή του θα είναι 5μηνη, 6μηνη, χωρίς σταθερή δουλειά, με αβεβαιότητα, ανασφάλεια και με άθλιους μισθούς. Αφού πρώτα με τις αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων για την παιδεία, μεγαλώνουν τις ανισότητες, πετούν έξω από τα σχολεία τα παιδιά των εργατών, τώρα δήθεν νοιάζονται για να έχουν δουλειά.

Σημειώνει επίσης ότι αυτές οι αντεργατικές πολιτικές αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, με τα εκατομμύρια ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης - επανακατάρτισης. Τη δημιουργία των τριών ανώνυμων εταιρειών που στην ουσία ιδιωτικοποιούσαν τον ΟΑΕΔ και άνοιγαν το δρόμο στη ΝΔ και την όρεξη στους βιομήχανους. «Σήμερα όλοι μαζί, ΝΔ - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ χειροκρότησαν αυτή την απόφαση, μετά την κατάπτυστη σύμβαση του ενός ευρώ», σημειώνει το ΠΑΜΕ και καλεί τη νέα γενιά, τους νέους ανθρώπους να έρθουν κοντά στα ταξικά συνδικάτα, να παλέψουν μαζί με το ΠΑΜΕ για:

  • Υποχρεωτική μόρφωση των νέων μέχρι τα 18. Η μόρφωση είναι δικαίωμα της νεολαίας, των παιδιών της εργατικής τάξης και όχι εμπόρευμα που πουλιέται.
  • Δημόσια - δωρεάν 12χρονη εκπαίδευση, με κατάργηση κάθε επιχειρησιακής δραστηριότητας, στο χώρο της παιδείας.
  • Σταθερή, μόνιμη δουλειά, για όλους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικεί το ΠΑΜΕ, μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά.
  • Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν. 2112) για όλους.
  • Ειδικά μέτρα για το δικαίωμα εργασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που πάνω από το 80% των ικανών προς εργασία υποφέρουν από την ανεργία.
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΛΙΝΤΛ»
Απέλυσε εργαζόμενη μητέρα

Στο δρόμο πέταξε την εργαζόμενη Βασιλική Κουσκούτη, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, η διεύθυνση στα σούπερ μάρκετ «Λιντλ» της Ελευσίνας, επειδή αρνήθηκε να δουλέψει παραπάνω ώρες πέραν του νόμιμου ωραρίου. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Λιντλ» και απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης.

Οπως μάλιστα καταγγέλλει το σωματείο, η πολυεθνική «Λιντλ» με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ συστηματικά και στοχευμένα:

«Χρησιμοποιεί το 4ωρο και το 6ωρο. Εντατικοποιεί την εργασία λόγω έλλειψης προσωπικού. Υποχρεώνει τους εργαζόμενους να κάνουν πολλές δουλειές ταυτόχρονα. Εξαναγκάζει τις εργαζόμενες γυναίκες να σηκώνουν βάρη με συνέπειες σε επαγγελματικές ασθένειες και στη μητρότητα. Επικαλείται έκτακτες ανάγκες για να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν και την Κυριακή. Χρησιμοποιεί ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μετατρέποντας την εργασιακή σχέση σε δουλεμπορική. Καθυστερεί την καταβολή των χρωστούμενων ενσήμων στους εργαζόμενους. Παίζει με την υγεία των πολιτών αφού εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού οι έλεγχοι όσον αφορά την καταλληλότητα των προϊόντων είναι πλημμελείς».

Το νεοσύστατο σωματείο στην επιχείρηση παλεύει ενάντια στην πολιτική της πολυεθνικής που θέλει εργαζόμενους μιας χρήσης ώστε να μεγιστοποιεί τα κέρδη της. Σ' αυτήν την κατεύθυνση καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση στη Γενική Συνέλευση για τις εκλογές του σωματείου την Κυριακή, 22 Ιούνη, στις 10 το πρωί (πλ. Μητροπόλεως 10, Αθήνα).

ΤΑΔΗΣΥ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζητάει αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο

Την πάγια θέση της για αντιπροσωπευτικό προεδρείο, το οποίο να διαμορφώνεται στη βάση της αντιπροσώπευσης της κάθε παράταξης υπογραμμίζει η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) σε ανακοίνωσή της, καθώς αυτό το διάστημα πρόκειται να συγκροτηθεί το προεδρείο του νομαρχιακού τμήματος την ΑΔΕΔΥ (ΕΔΟΘ) μετά τις αρχαιρεσίες του 6ου Συνεδρίου της.

Στο πρόσφατο 6o Συνέδριο της ΕΔΟΘ (Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης), η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ), η παράταξη την οποία στηρίζει το ΠΑΜΕ, αύξησε για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση το εκλογικό της ποσοστό, που άγγιξε το 15% (2005 είχε 13,4%, 2002 10,5%). Αύξηση παρουσίασαν, επίσης, οι ψηφίσαντες κατά 10%.

Η ΤΑΔΗΣΥ επισημαίνει πως εδώ και χρόνια οι δυνάμεις της ΠΑΣΚ - ΔΥ και της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΣΥΝ) ακολουθούν τη μεταξύ τους στήριξη για να ελέγχουν απόλυτα το προεδρείο και την πλειοψηφία στα όργανα της ΕΔΟΘ. «Αυτό προσπαθούν να κάνουν για άλλη μια φορά για την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής και του προεδρείου της ΕΔΟΘ», σημειώνεται στην ανακοίνωση, με την οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν συμπεράσματα.

«Πάγια θέση μας είναι η απλή αναλογική με βάση την οποία η κάθε ψήφος βρίσκει την έκφρασή της και στα ανώτερα όργανα χωρίς οι μεγάλες παρατάξεις να κλέβουν "νόμιμα" τις ψήφους των μικρών», σημειώνει η ΤΑΔΗΣΥ και ξεκαθαρίζει: «Προεδρείο στη βάση προγράμματος δεν είναι δυνατόν να στηριχτεί από τις δυνάμεις μας, διότι στις σημερινές συνθήκες με τους συσχετισμούς που υπάρχουν, οι θέσεις των άλλων παρατάξεων για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων, είναι διαμετρικά αντίθετες με αυτές της ΤΑΔΗΣΥ».

ΠΑΤΡΑ - «ΒΟΣΙΝΑΚΗΣ»
Οχι στη μεταφορά του εργοστασίου

Την αντίθεσή τους στην επικείμενη μεταφορά του εργοστασίου της «Elbisco ΑΒΕΕ» (πρώην Βοσινάκη) από την Πάτρα στο Πικέρμι Αττικής, διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Πάτρας που συμμετείχαν στην Παμπατραϊκή απεργία και στο μπλοκ των ταξικών δυνάμεων, απαιτώντας ταυτόχρονα τη διασφάλιση των 65 θέσεων εργασίας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από νωρίς το πρωί έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στους χώρους δουλειάς, την ίδια ώρα που ΠΑΣΚΕ και ΔΑΣΚΕ προχωρούσαν σε απεργοσπασία και επιχείρησαν την υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της βιομηχανικής ζώνης, της εταιρείας «ΑΜΣΤΕΛ», η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - πήραν απόφαση να συμμετέχει μόνο το ΔΣ στην απεργία. Επίσης, εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι στο εργοστάσιο της «ΕΛΠΑΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου - στέλεχος της ΠΑΣΚΕ - δεν είχε ενημερώσει καν τους εργαζόμενους για την απεργία.

Στην προσυγκέντρωση που είχε οργανώσει η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ μίλησε το στέλεχος του ΠΑΜΕ Αντρέας Αθανασόπουλος. Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Συγκεντρώσεις σε Αμφισσα και Λάρισα

Συγκέντρωση καταδίκης της πολιτικής που γεννά την ακρίβεια και τη φτώχεια διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, σήμερα Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Λαού της Αμφισσας, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ. Συγκέντρωση με το ίδιο περιεχόμενο και πλαίσιο πάλης διοργανώνουν αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου και οι Γραμματείες Λάρισας του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ. Για την προετοιμασία της κινητοποίησης στελέχη του ταξικού εργατικού και του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος περιοδεύουν στα εργοστάσια και τους άλλους χώρους δουλειάς, καθώς και στα χωριά του νομού. Καλούν εργαζόμενους και μικρομεσαίους αγρότες να εκφράσουν την αγωνιστική τους αντίθεση στην πολιτική που φέρνει την ακρίβεια, τη φτώχεια και την πείνα στα λαϊκά στρώματα, για να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο.

ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΠΑΜΕ
Πανελλαδικό «κλείσιμο» αύριο

Για αύριο Παρασκευή έχει καθοριστεί το δεύτερο πανελλαδικό κλείσιμο για τη λαχειοφόρο του ΠΑΜΕ που κορυφώνεται με εντεινόμενους ρυθμούς και με στόχο να μην επιστραφεί ούτε ένας λαχνός μέχρι την 1 του Ιούλη, οπότε και ο πρώτος λαχνός στην κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου θα αναδείξει και τον τυχερό που θα κερδίσει ένα αυτοκίνητο. Ο κάθε λαχνός κοστίζει 5 ευρώ (δύο νούμερα). Για κατάθεση χρημάτων: Εθνική Τράπεζα, αριθμός λογαριασμού 129/594136-96 (Πέρρος Γεώργιος - Τενές Χαράλαμπος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ