ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2008
Σελ. /40
Δεν προσέχει τι εύχεται...

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ψευτοεπιχείρημα που λέει ότι τα ΑΕΙ πρέπει να υποταχθούν ακόμα περισσότερο στο κεφάλαιο, προκειμένου οι απόφοιτοί τους να βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά ή καλύτερη δουλειά, είναι χιλιοπαιγμένο. Είναι επίσης αποδεδειγμένα ψεύτικο, αφού σε καμιά χώρα από αυτές που έχουν εφαρμοστεί οι αναδιαρθρώσεις, δεν έχει αλλάξει η εικόνα της ανεργίας των νέων, η εικόνα των γενικευμένων ελαστικών εργασιακών σχέσεων κ.ο.κ.

Αυτό το χιλιοπαιγμένο και ψεύτικο επιχείρημα, χρησιμοποίησε προχθές ο Ι. Πρετεντέρης (για πολλοστή φορά και ο ίδιος), που αναρωτήθηκε: «πώς είναι δυνατόν να ξεφύγουν οι νέοι από τα 700 ευρώ αν τα Πανεπιστήμια δεν τους εκπαιδεύσουν ώστε να αξιοποιηθούν με μεγαλύτερες απολαβές στις επιχειρήσεις; Πού θα βγάλουν τα περισσότερα;».

Μαζί με τις πολλές άλλες απαντήσεις που σηκώνει η ερώτησή του, μπορούμε να του πούμε και το εξής: Για να εκπαιδεύει σήμερα ένα πανεπιστήμιο τους αποφοίτους του ώστε να παίρνουν πάνω από 700 ευρώ, σημαίνει να τους εκπαιδεύει ώστε να αγωνίζονται και να διεκδικούν αυξήσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, να τους εκπαιδεύει να γυρνούν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να τους εκπαιδεύει συνολικά με τις επιστημονικές ιδέες και αρχές της υπεράσπισης και διεκδίκησης των συμφερόντων της τάξης τους. Είναι βέβαιος ότι θέλει ένα τέτοιο πανεπιστήμιο ο Ι. Πρετεντέρης;

Επικίνδυνο καθόλου τυχαίο τσουβάλιασμα

Διαβάστε και θαυμάστε: «Αυτό το κακό δεν μπορεί να συνεχιστεί», «υπάρχει ένας νόμος του κράτους - καλός, κακός - είναι νόμος», «η δημοκρατία έχει κανόνες», «παίρνει αμπάριζα ο πιτσιρικάς και τα κάνει λαμπόγυαλο...», «η κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί τους νόμους της», «χωρίς ευνομία και ευταξία προαγωγή πολιτικής μην περιμένετε», «να τελειώνουμε με αυτήν την ασυδοσία», «αυτά τα χάλια που έχουν τα δικά μας πανεπιστήμια τα 'χουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο καθένας γράφει ό,τι γουστάρει, κάνει ό,τι θέλει, σπάει τους υπολογιστές, διαλύει, οι άλλοι, οι χασισολάγνοι ήθελαν να κάνουν ένα πάρτι να διαδώσουν τα χασίς...», «κάνουν πάρτι τα παιδιά και τα σπάνε, διώχνουνε τον πρύτανη όταν γουστάρουν και χτίζουν και την πόρτα και δεν τρέχει τίποτα», «πώς επιτρέπουμε σήμερα αυτόν τον εξευτελισμό; Δηλαδή απαγορεύεται να μπει το όργανο της τάξεως μέσα και επιτρέπεται να μπει ο αλήτης;»!

Σκόρπιες φράσεις από το παραλήρημα του Γ. Καρατζαφέρη χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, στη διάρκεια του οποίου επιχειρήθηκε ένα γενικό τσουβάλιασμα, κάτω από την ταμπέλα «ταραξίες», όλων. Από τους κουκουλοφόρους με τις μολότοφ, τους θιασώτες της ναρκοκουλτούρας, τους προβοκάτορες κάθε λογής, αν και εδώ που τα λέμε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ την ίδια ταχτική ακολουθεί για να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα, αφού τσουβαλιάζει μέχρι και τους φοιτητές που αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν Παιδεία, Παιδεία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτά τα παιδιά δεν κινητοποιούνται από το δίκιο και για τα δικαιώματά τους, αλλά, κατά τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, είναι υποχείρια κομμάτων που «χρησιμοποιούν τα παιδιά για να κάνουν θόρυβο»!

Νόμος και τάξη. Υποταγή στο άδικο. Αυτό είναι το μήνυμα του Γ. Καρατζαφέρη, εκλεκτού υπερασπιστή του δίκιου της άρχουσας τάξης.

Μικρή στροφή αλλά και μήνυμα

Οι παλινδρομήσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει απ' τα χείλη πρώτων στελεχών του περί «ανίκανης κυβέρνησης», περί της «ανυπαρξίας κράτους» κ.λπ. Χτες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στα Γιάννενα, έκανε μια στροφή. Οχι, είπε, η πολιτική της ΝΔ είναι επιλογή που εφαρμόζεται σκόπιμα και επιτυχώς και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μέχρι να την ανατρέψουμε. Μικρή στροφή. Γιατί τα περί ανατροπής αναφέρονται στην κυβέρνηση της ΝΔ. Οχι στην τάξη που μέσω αυτής κυβερνά. Στην πραγματική εξουσία.

Αν ο ΣΥΝ έθετε τέτοιο στόχο θα ακύρωνε την ύπαρξή του και το ρόλο του. Εξάλλου, όπως είπε και ο πρόεδρός του απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα είναι η δεξιά, η οποία «είναι εκεί, τη βλέπουμε και την πολεμάμε». Η δεξιά. Οχι οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας. Και τη μια απάτη τη διαδέχτηκε μια άλλη: «Το ΠΑΣΟΚ πού είναι;» αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, που έχει αναλάβει ως πρόεδρος του ΣΥΝ να καλλιεργήσει για το ΠΑΣΟΚ την εικόνα του ταλαντευόμενου κόμματος: «Ας αποφασίσει αν αναζητά τον εαυτό του στις κυβερνήσεις Σημίτη ή στην αντι-νεοφιλελεύθερη ρητορεία, στον Τόνι Μπλερ ή στο Σουηδικό Μοντέλο, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας ή στις διακηρύξεις για δίκαιη κοινωνία. Και μετά ας έρθει να μας προτείνει συνεργασίες».

Αραγε, οι παραλήπτες έλαβαν το μήνυμα;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η διατροφή θέλει τον αγώνα της

Είναι φανερό πως το Διατροφικό αποτελεί ένα ταξικό πολιτικό πρόβλημα που αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και, γενικότερα, όλα τα λαϊκά στρώματα. Είναι φανερό πως όσο κυριαρχούν ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους και η ελεύθερη αγορά, το διατροφικό πρόβλημα όλο και θα επιδεινώνεται. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την ακρίβεια και τα διατροφικά σκάνδαλα.

Τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα που αποκαλύπτονται και στη χώρα μας, η όξυνση της διατροφικής εξάρτησης και η κερδοσκοπία, που γίνεται στα τρόφιμα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν κατά γράμμα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι κυβέρνηση, είτε αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό που κάνουν είναι να βάζουν πλάτες στην ευρωπολιτική της διατροφικής εξάρτησης, της ακρίβειας και των διατροφικών σκανδάλων. Προκειμένου να συγκαλύψουν αυτήν την πολιτική, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποπροσανατολίσουν την εργατιά, την αγροτιά και όλα τα λαϊκά στρώματα.

Στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων και στη δημιουργία αυταπατών συμβάλλει και η πολιτική του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ για το διατροφικό πρόβλημα. Και αυτό γιατί συμφωνεί με την ΚΑΠ και μάλιστα προσπαθεί να την εξωραΐσει, κατηγορώντας τις ελληνικές κυβερνήσεις για διαπραγματευτική και διαχειριστική ανικανότητα. Συμφωνεί με την αγορά και τα κέρδη, αλλά με μπόλικες αυταπάτες προτείνει να μπουν κανόνες στην αγορά για να εξυγιανθεί, έτσι ώστε οι άνθρωποι να είναι πάνω από τα κέρδη.

Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, πιστεύει ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν να αποτελούν εμπορεύματα και αντικείμενα κερδοσκοπίας. Με βάση αυτήν την αρχή, η πρότασή του για τον κλάδο των τροφίμων αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασής του για λαϊκή οικονομία - λαϊκή εξουσία, που θα στηρίζεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς στους τομείς που υπάρχει μικρή συγκέντρωση της παραγωγής. Θα διευθύνεται από κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό, στη διαμόρφωση του οποίου οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν ουσιαστικά.

Η ρεαλιστικότητα της πρότασης του ΚΚΕ στηρίζεται στο κοινό συμφέρον της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς, απέναντι στα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Σε αυτή τη βάση μπορεί να οικοδομηθεί η συμμαχία της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, για τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού, Δημοκρατικού Μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία. Τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων το ΚΚΕ τη συνδέει άμεσα με την πάλη του για την καθημερινή βελτίωση των διατροφικών προβλημάτων του λαού μας. Επιπρόσθετα, το ΚΚΕ διεκδικεί μαζί με άλλους φορείς και κοινωνικές οργανώσεις στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και εξασφάλιση σύγχρονων υποδομών, για να κάνουν περισσότερους και ουσιαστικότερους ελέγχους, χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες, πως έτσι θα λυθεί εξ ολοκλήρου το πρόβλημα.

Η αντιμετώπιση και του διατροφικού προβλήματος απαιτεί οι αγώνες της εργατιάς, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, όλων των λαϊκών στρωμάτων να είναι συντονισμένοι και να φθάνουν μέχρι την αιτία του. Να στοχεύουν και να συνδέονται με το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ