ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνέχεια στο σίριαλ της συκοφάντησης

Συγκροτήματα του Τύπου και αστικά ΜΜΕ, εξυπηρετώντας με όλες τους τις δυνάμεις τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, άρπαξαν την ευκαιρία που τους έδωσαν οι τυχοδιωκτικές ενέργειες «κυνηγητού κάλπης» και «ανταλλαγής πυρών» μεταξύ «φουσκωτών» και «κρανοφόρων», προκειμένου να παρουσιάσουν ένα «χάος» και ένα «φούντωμα» της έντασης στα πανεπιστήμια, να επαναλάβουν τα περί «μειοψηφιών» και να επαναφέρουν στο τραπέζι ως ώριμο φρούτο το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, Α. Λυκουρέντζου, που μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδυναμία να αντιδράσει λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου»! Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο υπουργός παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης, αφού ξεκαθάρισε ότι «η μεταρρύθμιση προχωρά», αξιοποίησε τα ποσοστά της ΔΑΠ για να μιλήσει εξ ονόματος των φοιτητών ότι δήθεν «οι ίδιοι οι φοιτητές στηρίζουν τις αλλαγές». Ενώ δεν παρέλειψε να δώσει κάλυψη στην κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι «η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα προστατεύει τη δημοκρατία στα ιδρύματα».

Με αλλεπάλληλες δηλώσεις σχετικά με τα «κρούσματα βίας», συνέχισαν τη συζήτηση στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, στο «πνεύμα» της συζήτησης περί κατάργησης του ασύλου, σημείωσε ότι «πρέπει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα να προτείνει μέτρα φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων, γιατί δεν είναι δυνατόν να μπορούν άνθρωποι με εγκληματικά εργαλεία να μπαίνουν μέσα και να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κανένα εμπόδιο»... Δίνει και το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του το έναυσμα για περιορισμό στην πράξη του ασύλου και «σεκιούριτι». Μάλιστα, η Α. Διαμαντοπούλου ζήτησε από τους πρυτάνεις να «λειτουργούν ως ηγέτες». Πρύτανης - ηγέτης, που σημαίνει και πρύτανης - μάνατζερ και σημαίνει και πρύτανης που δε λογοδοτεί σε κανέναν, «περνάει» τα μέτρα που θέλει με το «έτσι θέλω». Σε ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί ως επιχείρηση ένας τέτοιος πρύτανης είναι πράγματι χρήσιμος... Αλλωστε, η καθολική ψηφοφορία σε ένα τέτοιο μοντέλο συμβάλλει, παρακάμπτοντας πλήρως το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα.

«Μπηχτή» στον ΣΥΝ, που από τη μια «καταδικάζει» τη βία και από την άλλη συμμετέχει στο «κυνήγι της κάλπης», ήταν η δήλωση σε ραδιοφωνική συνέντευξη του Χρήστου Βερελή, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ότι «δεν υπάρχει χώρος για αμφίσημες δηλώσεις και χαϊδέματα σε όσους διαλύουν βίαια τα πανεπιστήμια και για οποιονδήποτε πολιτικό που παίζει με το πολιτικό όφελος που νομίζει ότι έχει».

Να «απομονώσουν κάθε πρακτική βίας» «με αίσθημα ευθύνης, χωρίς αμφισημίες και ταλαντεύσεις» καλούν τις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή τους πέντε μέλη της ΠΓ του ΣΥΝ. Συγκεκριμένα διευκρινίζουν: «Ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή, με απόφαση της ΠΓ, αποσαφήνισε τις θέσεις του για την πρόσφατη νέα κρίση στα πανεπιστήμια (...) επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης (...) ταυτόχρονα επέμεινε στην πάγια θέση της Αριστεράς για την καθολική ψηφοφορία στην εκλογή των πρυτανικών αρχών (...)». Αφού... υπενθυμίζουν στον ΣΥΝ τις θέσεις του, τα πέντε μέλη της ΠΓ προσθέτουν ότι «ακραίες πράξεις είτε από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, που δήθεν "περιφρουρούν τη νομιμότητα", είτε από αριστερίστικες τυχοδιωκτικές ομάδες, συκοφαντούν το πανεπιστήμιο, το άσυλο, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, διευκολύνοντας έτσι τα κυβερνητικά σχέδια».

Χτες, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, αφού απέδωσε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα «κρούσματα βίας» τόνισε ότι τα κρούσματα βίας, «είναι έξω από τη δική μας κουλτούρα». Αναλόγως, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, δήλωσε χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή, ότι τα «κρούσματα βίας», «ο ΣΥΝ τα έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή, γιατί είναι ένα κόμμα που απεχθάνεται τη βία».

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, σημείωσε ότι «υπάρχουν νόμιμοι και ειρηνικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να αντιταχτεί στην εφαρμογή ενός κακού νόμου». Πιστός στη «θεσμολαγνεία» του ΣΥΝ, ο Δ. Παπαδημούλης για να εξηγήσει τι εννοεί ο ΣΥΝ όταν μιλάει για νόμιμους τρόπους, επικαλέστηκε τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Καραμανλή (όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ) στη Βουλή, ότι «ο νόμος δε θα περάσει» και όταν γίνουν κυβέρνηση θα τον καταργήσουν...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Να προβάλλουμε το δικό μας ρεαλισμό»

Προφεστιβαλική εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Με συμμετοχή πολλών σπουδαστών και συζήτηση για τις θέσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στα ζητήματα της Παιδείας, στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, πραγματοποιήθηκε, χτες, η προφεστιβαλική εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 34ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Στα γρασίδια του ΤΕΙ, στο πλαίσιο του προγράμματος της προφεστιβαλικής εκδήλωσης, έγινε ομιλία από τον Αγγελο Κατσάνο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν μουσικές συναυλίες από δύο ερασιτεχνικά φοιτητικά συγκροτήματα. Ο Αγγελος Κατσάνος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι ο λαός και η νεολαία έχουν μπροστά τους δύο δρόμους: `Η να συμβιβαστούν με το ρεαλισμό της υποταγής και να τρέφουν αυταπάτες για λύσεις του εφικτού, ή να έρθουν σε ρήξη με τα μονοπώλια και την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κλείνοντας, κάλεσε τη νεολαία να πυκνώσει τις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που σταθερά παλεύουν από το μετερίζι των λαϊκών αναγκών χωρίς να λογαριάζουν κόπο και θυσίες. «Να μην υποταχτούμε σε κανέναν ρεαλισμό, που προσπαθεί να μας βάλει στο χέρι και να μας εκμεταλλευτεί, αλλά να προβάλλουμε το δικό μας ρεαλισμό, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της εγκαθίδρυσης της σοσιαλιστικής κοινωνίας», είπε.

Εκδηλώσεις στις σχολές

Το 2ο Φοιτητικό Φεστιβάλ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης, αφιερωμένο στα 90 χρόνια του ΚΚΕ και στα 40 χρόνια της ΚΝΕ, διοργανώνεται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στα γρασίδια της Νέας Φιλοσοφικής, στις 8.30 μ.μ. Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνει ομιλία με τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και συναυλίες με τους JASM και το Λάκη Παπαδόπουλο. Διήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιεί στις 3 και 4 Ιούνη η Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας, στο χώρο του ΤΕΙ. Την πρώτη μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τουρνουά μπάσκετ, προβολή ταινιών και συναυλία και ομιλία με θέμα τις «θέσεις της ΚΝΕ για το ζήτημα των ναρκωτικών» από τον Ν. Βεργουλίδη, μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης. Τη δεύτερη μέρα, θα μιλήσει ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις θέσεις του Κόμματος για την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης, θα προβληθούν ταινίες και θα υπάρχει αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με την μπάντα της ΚΝΕ.

Αφιερωμένη στα 90χρονα του ΚΚΕ και τα 40χρονα της ΚΝΕ είναι και η εκδήλωση που πραγματοποιεί η Οργάνωση Σπουδάζουσας Βόλου την Τετάρτη 4 Ιούνη. Η εκδήλωση ξεκινά στις 7 μ.μ. με τη θεατρική ομάδα της ΤΟ ΑΕΙ της ΚΝΕ, ακολουθεί στις 8 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Τι επιστήμονες και τι πανεπιστήμιο θέλουμε; Η Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών». Η εκδήλωση θα κλείσει με προβολή ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ.

Σπουδαστικό φεστιβάλ

Για 8η χρονιά πραγματοποιείται το Φεστιβάλ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) και του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) που ξεκινάει αύριο και θα διαρκέσει μέχρι και 8 Ιούνη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

31 Μάη - 1 Ιούνη, στις 10 το πρωί: τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ στον πεζόδρομο Θησείου.

2 - 5 Ιούνη, στις 9.30 το βράδυ: Προβολές ταινιών στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου), είσοδος ελεύθερη. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Sicko», «Ο επίμονος κηπουρός», «Μάθε παιδί μου γράμματα», «Ματσούκα».

6 - 7 Ιούνη, στις 9.30 το βράδυ: Μουσικό διήμερο στο «ΣΥΡΜΟ» (Κολωνού και Οδυσσέως, πλατεία Καραϊσκάκη), είσοδος 1 ευρώ. Το Σάββατο στις 7 το απόγευμα εκδήλωση «μάθε τα δικαιώματά σου, οργανώσου στο σωματείο σου», με εκπροσώπους σωματείων.

8 Ιούνη: Ημερήσια εκδρομή στην Αίγινα, αναχώρηση στις 10 το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά, συμμετοχή 18 ευρώ.

Τα αντιδραστικά «λοκ - άουτ»

Εχει γίνει σύστημα τον τελευταίο χρόνο, απέναντι σε οποιαδήποτε μεμονωμένη και ύποπτη ενέργεια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά ακόμα και σε μαζικές συλλογικές κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών μέσα στις σχολές που χτυπούν στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, να απαντούν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, των σχολών και των Τμημάτων με... «λοκ άουτ»!

Στο ΤΕΙ Αθήνας η διοίκηση έκανε «λοκ άουτ» (σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «περιφερόμενο θίασο» που έσπασε κάλπες για τα «μάτια των καναλιών») παρεμποδίζοντας έτσι συλλογικές διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις κ.ά.) των ίδιων των σπουδαστών του ΤΕΙ. Το ίδιο έγινε και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (με αφορμή τον τραυματισμό του πρύτανη), με αποτέλεσμα να αδειάσει χτες από φοιτητές το ίδρυμα, τη μέρα που ήταν προγραμματισμένες μια σειρά γενικές συνελεύσεις. Δεν άφησαν έτσι τους φοιτητές να συζητήσουν και οι ίδιοι μέσα στις συλλογικές τους διαδικασίες για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Σύγκλητο, να πάρουν ξεκάθαρα θέση οι παρατάξεις, να λογοδοτήσουν για τη στάση τους σε κάθε φοιτητικό σύλλογο.

Αυτή η τακτική των διοικήσεων των ιδρυμάτων έχει όμως διττό στόχο: Στρέφεται και εναντίον του φοιτητικού κινήματος στο σύνολό του, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους φοιτητές - σπουδαστές, τον καθένα προσωπικά, ότι σε οποιαδήποτε κινητοποίηση θα έχει κόστος την απώλεια μαθημάτων (ιδιαίτερα τώρα που βρίσκονται μπροστά σε εξεταστική περίοδο), ακόμα και την απώλεια εξαμήνων, την καθυστέρηση των σπουδών του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ