ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Αμερικανικός «δάκτυλος»

Το γεγονός ότι αναγνωρίζουν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» υπενθύμισαν και πάλι οι ΗΠΑ

Σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της, σχετικά με την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση η Ουάσιγκτον. Την περασμένη Τετάρτη αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει στην Αθήνα, αποδέχτηκαν την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στη Σύνοδο «Πρωτοβουλία κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής».

Η αμερικανική πρακτική προκάλεσε την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Μαλλιά. Η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τη στιγμή που στην αίθουσα εισερχόταν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ο. Μπους, Στιβ Χάντλεϊ. Μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε και η κυπριακή αντιπροσωπεία.

Οι δικαιολογίες

Σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε τα εξής: «Ως διοργανωτές της συνόδου, οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τις χώρες που μετέχουν με βάση το όνομα με το οποίο οι ΗΠΑ τις αναγνωρίζουν. Από το Νοέμβρη του 2004 οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και έτσι προσκάλεσαν τη Μακεδονία σε αυτή τη σύνοδο.

»Επειδή η "Πρωτοβουλία για τη μη Διάδοση των Οπλων Μαζικής Καταστροφής" δεν είναι επίσημη διοργάνωση που βασίζεται σε συνθήκη ή σε μέλη, δε θεωρούμε ότι η πρόσκληση που απευθύναμε δημιουργεί προηγούμενο.

»Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην "Πρωτοβουλία" και οι ΗΠΑ εκτιμούν τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει την παγκόσμια απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής.

»Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση τελικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή από την Αθήνα και τα Σκόπια, και θα υιοθετήσουν όποια συμβιβαστική λύση προκύψει από αυτή τη διαδικασία».

Η αντίδραση

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, με δήλωσή του, σχολίασε ως εξής το γεγονός: «Η στάση της Ελλάδας και η απόφασή της να αποχωρήσει από τη χθεσινή συνάντηση της "Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής" (PFI) στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει τη συνέπεια και την αξιοπιστία της ελληνικής πολιτικής στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η οποία βασίζεται και στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Ο Κουμουτσάκος είπε ακόμη ότι «είναι μία πολυμερής πρωτοβουλία που βασίζεται στις πρόνοιες της απόφασης 15/40 του ΣΑ των ΗΕ και κατά συνέπεια ισχύουν τα όσα έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ σε προηγούμενες σχετικές του αποφάσεις όσον αφορά τη διεθνή ονομασία της γειτονικής χώρας. Στις αποφάσεις αυτές, είναι και η 817 και 846 που αναφέρονται στο θέμα. Επομένως, είναι σαφές ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει απόκλιση της ελληνικής θέσης από εκείνη της αμερικανικής διοίκησης».

«ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΕΣ»
Ελεύθερες να παρακολουθούν τους εργαζόμενους

Την πλήρη «ελευθερία» αποκτά πλέον η κυβέρνηση να παρακολουθεί από τις «χαφιεδοκάμερες» τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καθώς και κάθε δραστηριότητα του λαϊκού κινήματος. Μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου τον περασμένο Δεκέμβρη και τη γνωστή εγκύκλιο Σανιδά που «νομιμοποίησαν» τις κάμερες παρακολούθησης, έρχεται και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο επιλέγει το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στο θέμα της παρακολούθησης των πολιτών.

Χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με χτεσινή απόφασή της σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι «καταργήθηκαν οι δίκες» για τις «χαφιεδοκάμερες». Οι σύμβουλοι Επικρατείας θεώρησαν καταργημένη τη δίκη, με το σκεπτικό ότι αφενός έληξε η ισχύς της απόφασης που επέτρεπε να λειτουργούν οι κάμερες και αφετέρου ισχύει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη και επιτρέπει πλέον να λειτουργούν ανεξέλεγκτα οι «χαφιεδοκάμερες» της ΕΛ.ΑΣ. Ετσι, το δικαστήριο δεν εξέτασε αν λειτουργούσαν νόμιμα ή όχι οι «χαφιεδοκάμερες» με το παλαιό καθεστώς.

Οσον αφορά το πρόστιμο των 3.000 ευρώ που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ΕΛ.ΑΣ., η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι νόμιμο και αιτιολογημένο και πως η Αστυνομία πρέπει να το πληρώσει, μετά τη διαπίστωση ότι λειτουργούσαν οι κάμερες του συστήματος C4i, καθώς και 13 κάμερες που ήταν τοποθετημένες σε πλατείες και σε χώρους συγκεντρώσεων, παρόλο που είχε απαγορευτεί η λειτουργία τους.

Ουσιαστικά, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούν διαχρονικά από τις «χαφιεδοκάμερες» τις διαδηλώσεις και τις πορείες των εργαζομένων και υλοποιούν την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Προσφυγή στο ΣτΕ είχε καταθέσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», που στρεφόταν κατά της απόφασης της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για την παράταση λειτουργίας των 293 καμερών του συστήματος C4i και των 49 που προϋπήρχαν του παραπάνω συστήματος, με πρόσχημα τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Αντίθετα, η ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε προσφυγή, ζητώντας την πλήρη ελευθερία στη λειτουργία των «χαφιεδοκαμερών».

Υπενθυμίζεται ότι το Μάη του 2007 η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους στο κτίριο της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, διαπίστωσε ότι οι κάμερες του συστήματος C4i λειτουργούσαν χωρίς την εγκατάσταση λογισμικού απόκρυψης των εικόνων, η ΕΛ.ΑΣ. κρατούσε σε αρχείο τα βίντεο των καμερών πάνω από τον επιτρεπόμενο χρόνο των επτά ημερών και όσον αφορά κάμερες που είχε διαταχθεί η αφαίρεσή τους λειτουργούσαν κανονικά.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης, για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Volkswagen FOX» 1.200 κυβικών. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210.3844.853-4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.

Γενική συνέλευση του ΣΦΕΑ 1967-1974

Την Κυριακή 1η Ιούνη 2008 και ώρα 10.30 το πρωί, πραγματοποιείται, τελικά, η εξ αναβολής ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών «ΣΦΕΑ 1967-1974», στην αίθουσα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας(Γραφεία του Συνδέσμου).

Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Απολογισμός Δράσης του ΔΣ, Οικονομικός Ελεγχος, Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, Εγκριση Απολογισμού Δράσης και του Οικονομικού Απολογισμού, Προτάσεις.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη που έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η ταμειακή τακτοποίηση μπορεί να γίνει και τη μέρα της συνέλευσης. Η εγγραφή μέλους έχει οριστεί στα 5 ευρώ και σε 5 ευρώ η ετήσια συνδρομή.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εκδήλωση για τον Αθλητισμό

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ολυμπιάδα Ειρήνης 2008, η ΕΕΔΥΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση, σε συνεργασία με την ΠΚΣ, με θέμα «Αθλητισμός: μαζικός και λαϊκός, ελεύθερος από ντόπινγκ και ουσίες. Ολυμπιακοί Αγώνες ελεύθεροι από πολυεθνικές και τον ιμπεριαλισμό, πραγματική γιορτή φιλίας, ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Ιούνη στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΦΑΑ στη 1 μ.μ. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, της ΠΚΣ, καθηγητής μέλος του ΤΕΦΑΑ και ο Νίκος Γεωργόπουλος, βαλκανιονίκης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, σε συνεργασία με τοπικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους φορείς, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Μήνα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης. Αύριο Σάββατο 31 Μάη, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός και Ειρήνη» στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης. Την Τετάρτη 4 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Φλέμιγκ (Μνημείο Ηρώων, Λ. Ειρήνης), εκδήλωση με θέμα «Ολυμπισμός, αναβολικά και εμπορευματοποίηση», με ομιλητή τον Α. Μαρίνο, γιατρό. Θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα, ενώ θα υπάρξει και έκθεση με δημιουργίες για την ειρήνη από τα σχολεία της Ηλιούπολης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, αύριο Σάββατο 31 Μάη, στις 7 μ.μ., στο χώρο της «Ελαιουργικής», διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

-- Πορεία Ειρήνης πραγματοποιούν στην Ξάνθη την Κυριακή 1 Ιούνη οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πορεία θα ξεκινήσει από το γήπεδο ΑΟΞ, στις 10.30 π.μ., και στις 12 το μεσημέρι θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του φιλειρηνικού κινήματος της Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ