Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Αμερικανικός «δάκτυλος»

Το γεγονός ότι αναγνωρίζουν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» υπενθύμισαν και πάλι οι ΗΠΑ

Σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της, σχετικά με την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση η Ουάσιγκτον. Την περασμένη Τετάρτη αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει στην Αθήνα, αποδέχτηκαν την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στη Σύνοδο «Πρωτοβουλία κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής».

Η αμερικανική πρακτική προκάλεσε την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Μαλλιά. Η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τη στιγμή που στην αίθουσα εισερχόταν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ο. Μπους, Στιβ Χάντλεϊ. Μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε και η κυπριακή αντιπροσωπεία.

Οι δικαιολογίες

Σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε τα εξής: «Ως διοργανωτές της συνόδου, οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τις χώρες που μετέχουν με βάση το όνομα με το οποίο οι ΗΠΑ τις αναγνωρίζουν. Από το Νοέμβρη του 2004 οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και έτσι προσκάλεσαν τη Μακεδονία σε αυτή τη σύνοδο.

»Επειδή η "Πρωτοβουλία για τη μη Διάδοση των Οπλων Μαζικής Καταστροφής" δεν είναι επίσημη διοργάνωση που βασίζεται σε συνθήκη ή σε μέλη, δε θεωρούμε ότι η πρόσκληση που απευθύναμε δημιουργεί προηγούμενο.

»Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην "Πρωτοβουλία" και οι ΗΠΑ εκτιμούν τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει την παγκόσμια απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής.

»Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση τελικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή από την Αθήνα και τα Σκόπια, και θα υιοθετήσουν όποια συμβιβαστική λύση προκύψει από αυτή τη διαδικασία».

Η αντίδραση

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, με δήλωσή του, σχολίασε ως εξής το γεγονός: «Η στάση της Ελλάδας και η απόφασή της να αποχωρήσει από τη χθεσινή συνάντηση της "Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής" (PFI) στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει τη συνέπεια και την αξιοπιστία της ελληνικής πολιτικής στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η οποία βασίζεται και στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Ο Κουμουτσάκος είπε ακόμη ότι «είναι μία πολυμερής πρωτοβουλία που βασίζεται στις πρόνοιες της απόφασης 15/40 του ΣΑ των ΗΕ και κατά συνέπεια ισχύουν τα όσα έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ σε προηγούμενες σχετικές του αποφάσεις όσον αφορά τη διεθνή ονομασία της γειτονικής χώρας. Στις αποφάσεις αυτές, είναι και η 817 και 846 που αναφέρονται στο θέμα. Επομένως, είναι σαφές ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει απόκλιση της ελληνικής θέσης από εκείνη της αμερικανικής διοίκησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ