ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2008
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η ένταση της εμπορευματοποίησης και το κυνήγι του κέρδους στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής είναι οι βασικές αιτίες του διατροφικού προβλήματος, της ακρίβειας και της νοθείας στα προϊόντα. Οσο κυριαρχούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, η κερδοσκοπία, που είναι σύμφυτη με το σημερινό οικονομικό σύστημα, θα οργιάζει, μην υπολογίζοντας την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας που διοργάνωσε χτες η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με θέμα: «Το διατροφικό πρόβλημα και οι λαϊκές ανάγκες. Η πρόταση του ΚΚΕ».

Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, θεωρεί ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν να αποτελούν εμπορεύματα και αντικείμενα κερδοσκοπίας. Με βάση αυτήν την αρχή, η πρότασή του για τον κλάδο των τροφίμων αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασής του για λαϊκή οικονομία - λαϊκή εξουσία, που θα στηρίζεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς στους τομείς όπου υπάρχει μικρή συγκέντρωση της παραγωγής. Θα διευθύνεται από κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό, στη διαμόρφωση του οποίου οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν ουσιαστικά.

Ολα αυτά τα θέματα απασχόλησαν τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους στη χτεσινή ημερίδα της ΚΟΑ. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Α' Πειραιά, ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παρενέβησαν ο Νίκος Ξουράφης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, του ΔΣ Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελαιουργοσαπουνοποιών και ο Κ. Γιαννούκος, μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΠ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, καθώς και εκπρόσωποι της ΤΑ.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τεράστιες ευθύνες στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»

Αποσπάσματα από την ομιλία της Διαμάντως Μανωλάκου

Η Διαμάντω Μανωλάκου
Η Διαμάντω Μανωλάκου
Στον καπιταλισμό οι βασικές λαϊκές ανάγκες εμπορευματοποιούνται για να κερδοφορεί το κεφάλαιο, τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

«Συνεπώς, είπε η Δ. Μανωλάκου, δεν έχουμε μόνο εμπορευματοποίηση της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού, Αθλητισμού κ.ά., αλλά και της διατροφής, που εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη στον επιχειρηματία. Συνεπώς, ό,τι μέτρα και να λέει ότι παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ ή ό,τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ δε λύνουν το πρόβλημα υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά υπέρ του επιχειρηματία. Αφού αποδέχονται: Πρώτον: Την Κοινοτική Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), δηλαδή τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, που είναι κατά των μικρομεσαίων αγροτών, και υπέρ των εμπόρων και των βιομηχανιών τροφίμων. Δεύτερον: Την εσωτερική αγορά, που μηδενίζει τους κρατικούς ελέγχους και τους αναθέτει στους ίδιους τους επιχειρηματίες».

Συνεχίζοντας, η Δ. Μανωλάκου ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις και την ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια, δεν είναι προσωρινή ούτε τυχαία. Γίνεται με την ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, όπως και του ΠΑΣΟΚ χθες. Στις αυξήσεις, η κυβέρνηση είναι πρωτεργάτης, αφού αυξήσεις έχει επιβάλει στα δίδακτρα, στα εισιτήρια, στα διόδια, στην Ενέργεια κ.α. Από την 1η Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ αυξάνεται κατά 7%, αν και έχει αυξηθεί από την αρχή της χρονιάς κατά 12%. Αυτό θα πυροδοτήσει νέες αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντα. Να γιατί είναι κοροϊδία τα 41 μέτρα που λέει ότι παίρνει η κυβέρνηση! Το αντίθετο συμβαίνει, συμμετέχει στη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος και σιγοντάρουν και οι άλλοι με το ένα ευρώ αύξηση στο μεροκάματο που υπέγραψαν παρέα στη νέα συλλογική σύμβαση».

Το πρόγραμμα και των δύο κομμάτων - τόνισε - «είναι πρόγραμμα φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα και νέων κερδών για την πλουτοκρατία. Και αν θέλουν να δουν τι τραβάει ο κόσμος, ας πάνε στις φτωχογειτονιές του Πειραιά για να δουν όχι μόνο τα προβλήματα επιβίωσης που διογκώνονται, αλλά και την οργή και αγανάκτηση. Εμείς το λέμε καθαρά, όσο υπάρχει ανοχή σε αυτή την πολιτική, τόσο η ληστεία του κόπου και του ιδρώτα των εργαζομένων θα αυξάνεται, όπως και η φτώχεια του. Λύση υπάρχει, είναι ο συντονισμένος αγώνας της εργατιάς, αγροτιάς, αυτοαπασχολούμενων, όλων των λαϊκών στρωμάτων για τη ρήξη και ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας».

Εξάλλου - συνέχισε - αυτό που ισχύει με τις πλάτες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι έμποροι και βιομήχανοι τροφίμων αγοράζουν φτηνά από τους αγρότες και πουλούν ακριβά στους καταναλωτές. Εκμεταλλεύονται αγρότες και καταναλωτές και οι κυβερνητικές πολιτικές τούς εξασφαλίζουν κέρδη. Αφού η πολιτική που προπαγανδίζουν είναι η αρχή της ελεύθερης αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού. Τον υγιή ανταγωνισμό υποστηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ελευθερία του κεφαλαίου να ληστεύει τους εργαζόμενους!

Εντελώς απροστάτευτοι

«Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων», ανέφερε η ομιλήτρια, «είναι γεγονός ότι τα διατροφικά σκάνδαλα που έχουμε ζήσει όπως και του ηλιέλαιου δεν είναι το πρώτο, ούτε θα είναι το τελευταίο. Οι εργαζόμενοι είναι τελείως απροστάτευτοι. Μάλιστα, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πολλά από αυτά έχουν βγει στην επιφάνεια όχι τόσο από αποτελεσματικούς ελέγχους, αλλά από τους ανταγωνισμούς και τα καρφώματα μεταξύ των επιχειρηματιών διαφορετικών χωρών για τον έλεγχο μεγαλύτερης πίτας στην αγορά. Η ουσία είναι ότι στην ΕΕ και την Ελλάδα οι έλεγχοι που ασκούσε το κράτος έχουν μηδενιστεί και έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες και φυσικά στις ίδιες τις εταιρείες. Δηλαδή, "Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει". Η δημιουργία του ΕΦΕΤ είναι άλλοθι για ελέγχους, αφού συνειδητά τον κρατούν υποβαθμισμένο και περιθωριοποιημένο».

Η Δ. Μανωλάκου στη συνέχεια επισήμανε: «Την κατάργηση των κρατικών ελέγχων τη θέσπισε η ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων, το επιβάλλει η ενιαία εσωτερική αγορά που τόσο λατρεύουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που με τόσο πάθος στήριξαν και ψήφισαν και τα τρία κόμματα, κατοχύρωσε τις τέσσερις ελευθερίες διακίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίου, υπηρεσιών και ανθρώπων. Για να διακινούνται λοιπόν τα εμπορεύματα εύκολα και γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις καταργήθηκαν οι έλεγχοι στα τελωνεία και αντικαταστάθηκαν με ελέγχους στα καταστήματα. Και φυσικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υποβαθμίστηκαν ακόμη περαιτέρω. Να λοιπόν ποια είναι η κυριαρχία του κεφαλαίου και στο διατροφικό τομέα και πόσο ανθυγιεινή και επικίνδυνη είναι για τη δημόσια υγεία του λαού».

«Το πώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου - τόνισε η ομιλήτρια - φαίνεται και από την υλοποίηση κοινοτικών οδηγιών που ενσωματώθηκαν στο ελληνικό δίκαιο επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και που αποδείχτηκαν επικίνδυνες και σε βάρος της δημόσιας υγείας, εξασφαλίζοντας όμως κέρδη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία των δημοσίων υπηρεσιών, χιλιάδες τόνοι επιμολυσμένου ηλιέλαιου με ορυκτέλαια έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα και έχουν διοχετευτεί στην αγορά, με ανυπολόγιστες, άκρως επικίνδυνες συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Στις 26/5/08 οι λιμενικές αρχές "μπλόκαραν" στο λιμάνι της Ελευσίνας δεξαμενόπλοιο με σημαία Γιβραλτάρ, που μετέφερε στη χώρα μας 1.500 μετρικούς τόνους ηλιέλαιου. Σύμφωνα με τις οδηγίες 2004/4/ΕΚ και 96/3/ΕΚ, επιτρέπεται η μεταφορά υγρών ελαίων και λιπών σε δεξαμενές πλοίων που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ορυκτελαίου και άλλων υγρών τοξικών προϊόντων, αυξάνοντας την κερδοφορία των εφοπλιστών και επιχειρήσεων τροφίμων σε βάρος της δημόσιας υγείας».

«Να γιατί το Διατροφικό είναι σαν ζήτημα πολιτικό, τόνισε, να γιατί είναι ταξικό, να γιατί έχουμε ακόμη έναν λόγο αποφασιστικά να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Συνεπώς στο ερώτημα με το λαό ή τα μονοπώλια, η μόνη λύση και ελπίδα είναι ο αγώνας και η πάλη για το σοσιαλισμό, έτσι θα έχουμε εξασφαλίσει και το Διατροφικό για το λαό», κατέληξε η Δ. Μανωλάκου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Τα κέρδη «ρίχνουν» την ποιότητα των τροφίμων

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Γιάννη Σφυρή

Ο Γιάννης Σφυρής
Ο Γιάννης Σφυρής
«Η μετατροπή του διατροφικού προβλήματος από ταξικό - πολιτικό σε τεχνοκρατικό γίνεται συνειδητά από το μεγάλο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις που το υπηρετούν», τόνισε στην παρέμβασή του ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και συνέχισε: «Αυτό γίνεται με βασικό στόχο να νομιμοποιηθεί στην κοινή γνώμη η χρησιμοποίηση φθηνών αλλά επικίνδυνων μέσων και τρόπων παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των βιομηχανιών».

Ο Γ. Σφυρής είπε, επίσης: «Ο ισχυρισμός των οπαδών της ελεύθερης αγοράς ότι ο ανταγωνισμός βελτιώνει την ποιότητα και την καταλληλότητα των τροφίμων διαψεύδεται διαχρονικά από τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα που δεν οφείλονται σε ατυχή περιστατικά, αλλά στο κυνήγι μεγαλύτερου κέρδους. Οσο οξύνεται ο ανταγωνισμός και συγκεντρώνεται η παραγωγή τροφίμων σε λίγα μονοπώλια τόσο αυξάνεται και η επικινδυνότητα των τροφίμων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ, το οποίο αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο 76 εκατομμύρια Αμερικανοί αρρωσταίνουν και 5 χιλιάδες χάνουν τη ζωή τους από την κατανάλωση ακατάλληλων τροφίμων. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ισχυρίζεται ότι έχει το καλύτερο σύστημα ελέγχου των τροφίμων και οι βιομηχανίες τα καλύτερα συστήματα αυτοελέγχου. Η κατάσταση αυτή που δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ ανάγκασε τις βιομηχανίες τροφίμων και τις κυβερνήσεις που τις εκπροσωπούν να δημιουργήσουν φορείς ελέγχου που τις περισσότερες φορές λειτουργούν σαν μηχανισμοί αναβάθμισης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα των βιομηχανιών και εφησυχασμού των λαϊκών στρωμάτων».

Οσον αφορά τους ελέγχους, ο Γ. Σφυρής ανέφερε ακόμα πως «η κατάσταση αυτή γίνεται πολύ χειρότερη από τη συνειδητή ολιγωρία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να στελεχώσουν τον ΕΦΕΤ, με αποτέλεσμα εννέα χρόνια μετά την ίδρυσή του να λειτουργεί με τις μισές από τις 13 υπηρεσίες και με το 30% του προβλεπόμενου προσωπικού που και αυτό είναι ανεπαρκέστατο. Η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος στον ΕΦΕΤ να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις ακόμα και με ιδιωτικούς φορείς για την υλοποίηση των βασικών του στόχων, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδείχνει στην πράξη ότι σκοπός της ίδρυσής του δεν είναι η προστασία της υγείας των λαϊκών στρωμάτων αλλά των συμφερόντων των βιομηχανιών. Τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα που αποκαλύπτονται και στη χώρα μας, η όξυνση της διατροφικής εξάρτησης του λαού μας και η κερδοσκοπία που γίνεται στα τρόφιμα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

ΝΙΚΟΣ ΞΟΥΡΑΦΗΣ
Ταξικό πρόβλημα

«Οι αναδιαρθρώσεις στην καπιταλιστική οικονομία τα τελευταία χρόνια, η συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια όλο και πιο λίγων πολυεθνικών, η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσά τους για την αύξηση των κερδών και την επέκτασή τους σε νέες αγορές, είναι καθαρό ότι έχουν την αντανάκλασή τους και στο χώρο των τροφίμων», τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Ξουράφης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, του ΔΣ Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελαιουργοσαπουνοποιών.

«Οσο ασχολιόμαστε με το ζήτημα των διατροφικών σκανδάλων, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι το διατροφικό πρόβλημα αποτελεί ένα ταξικό πολιτικό πρόβλημα, που αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και γενικότερα όλα τα λαϊκά στρώματα», επισήμανε ακολούθως και συνέχισε: «Ξεκινώντας από τη θέση ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν να αποτελούν εμπόρευμα και αντικείμενο κερδοσκοπίας, είναι ανάγκη να ξεδιπλωθεί μαζικός αγώνας και προς αυτή την κατεύθυνση. Να αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης πρώτα και κύρια των συνδικάτων, αλλά και των άλλων μαζικών φορέων και κοινωνικών οργανώσεων, η στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και η εξασφάλιση σύγχρονων υποδομών, για να κάνουν περισσότερους και ουσιαστικότερους ελέγχους, χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες πως έτσι θα λυθεί εξ ολοκλήρου το πρόβλημα».

Καταλήγοντας ο ομιλητής υπογράμμισε: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πατώντας στην πείρα που αποκτήθηκε το προηγούμενο διάστημα, έχει υποχρέωση να προετοιμάσει καλύτερα τους αγώνες που έρχονται, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη νέα αντεργατική επίθεση που έχει να κάνει με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, τους πολύ χαμηλούς μισθούς, την ανασφάλιστη εργασία κλπ. Αυτές οι εξελίξεις, μαζί με τα διατροφικά σκάνδαλα, βάζουν στο επίκεντρο το πραγματικό δίλημμα: "`Η με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό ή με το λαό"».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Την ξεκάθαρη πρόταση του ΚΚΕ για το διατροφικό πρόβλημα και τις λαϊκές ανάγκες παρουσίασε στην εκδήλωση της ΚΟΠ ο Γ. Σφυρής.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τον κλάδο των τροφίμων αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασής του για λαϊκή οικονομία - λαϊκή εξουσία, που θα στηρίζεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς στους τομείς που υπάρχει μικρή συγκέντρωση της παραγωγής. Θα διευθύνεται από κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό, στη διαμόρφωση του οποίου οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν ουσιαστικά.

Τα κριτήρια του ΚΚΕ είναι αντίθετα με τη λογική της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους, γι' αυτό δε συμβιβάζονται με τα μεταλλαγμένα, τα κρεατάλευρα, τα ορυκτέλαια και τόσα άλλα μέσα και μεθόδους παραγωγής που αυξάνουν την παραγωγικότητα σε βάρος της υγείας και του περιβάλλοντος.

Βασικοί φορείς παραγωγής των αγροτικών προϊόντων θα είναι οι κοινωνικοποιημένες καθετοποιημένες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικρομεσαίων αγροτών. Η κοινωνικοποίηση των βιομηχανιών τροφίμων θα καταργήσει το κέρδος, που αποτελεί βασική αιτία της ακρίβειας και των διατροφικών σκανδάλων, και μαζί με τη λαϊκή συμμετοχή, που θα αποτελεί οργανικό στοιχείο σε όλες τις φάσεις της παραγωγής, της διακίνησης και του ελέγχου, θα εξασφαλίζει στο λαό φθηνά και υγιεινά τρόφιμα. Ο έλεγχος των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων θα γίνεται από ειδικό ελεγκτικό φορέα, ο οποίος θα είναι ανεξάρτητος από τη διαδικασία παραγωγής και διακίνησης, με στόχο να αξιολογεί έγκαιρα την ασφάλεια των νέων τρόπων παραγωγής και να προλαμβάνει τυχαία γεγονότα που μπορούν να συμβάλουν στην ακαταλληλότητα των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Η ρεαλιστικότητα της πρότασης του ΚΚΕ στηρίζεται στο κοινό συμφέρον της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς, απέναντι στα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Σε αυτή τη βάση μπορεί να οικοδομηθεί η συμμαχία της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, για τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού, Δημοκρατικού Μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία.

Ολες οι πλευρές του διατροφικού προβλήματος δείχνουν ότι είναι ένα ταξικό πολιτικό πρόβλημα που αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό οι αγώνες τους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει να είναι συντονισμένοι και να φθάνουν μέχρι την αιτία του. Δηλαδή, να συνδέονται με το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ
Δε θέλουν να λύσουν το πρόβλημα

Στην παρέμβασή του ο Κ. Γιαννούκος επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ στην προσπάθειά τους να μπαίνουν ασφαλή τρόφιμα στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας ήταν αποκλειστικά μόνοι τους, ερχόμενοι αντιμέτωποι τόσο με την ελλιπέστατη νομοθεσία (τον ιδρυτικό Νόμο 2741/99 του ΕΦΕΤ, την ελληνική και την Κοινοτική νομοθεσία), την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, τον ανταγωνισμό και την έλλειψη συνεργασίας των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, την παντελή έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, τις διορισμένες διοικήσεις του ΕΦΕΤ - διεκπεραιωτές, τις εκάστοτε ανύπαρκτες πολιτικές ηγεσίες, αλλά κύρια τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο παραγωγής, διάθεσης και εμπορίας των τροφίμων και τη διαπλοκή τους με το πολιτικό σύστημα εξουσίας.

Αναφερόμενος στα μέτρα των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ για την αντιμετώπιση του διατροφικού προβλήματος, είπε ότι δε θέλουν να προχωρήσουν στην επίλυσή του, διότι «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται κατ' επιταγήν της ΕΕ απ' όλες τις κυβερνήσεις και στον πυρήνα της έχει την ενίσχυση και την απελευθέρωση των αγορών, τη συγκέντρωση κεφαλαίων, την αύξηση των κερδών των πολυεθνικών και των μεγάλων οικονομικά επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν μετατρέψει την προστασία της υγείας του καταναλωτή και της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων σε εμπορεύσιμο προϊόν και όχι κοινωνικό αγαθό του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ