Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τεράστιες ευθύνες στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»

Αποσπάσματα από την ομιλία της Διαμάντως Μανωλάκου

Η Διαμάντω Μανωλάκου
Η Διαμάντω Μανωλάκου
Στον καπιταλισμό οι βασικές λαϊκές ανάγκες εμπορευματοποιούνται για να κερδοφορεί το κεφάλαιο, τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

«Συνεπώς, είπε η Δ. Μανωλάκου, δεν έχουμε μόνο εμπορευματοποίηση της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού, Αθλητισμού κ.ά., αλλά και της διατροφής, που εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη στον επιχειρηματία. Συνεπώς, ό,τι μέτρα και να λέει ότι παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ ή ό,τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ δε λύνουν το πρόβλημα υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά υπέρ του επιχειρηματία. Αφού αποδέχονται: Πρώτον: Την Κοινοτική Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), δηλαδή τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, που είναι κατά των μικρομεσαίων αγροτών, και υπέρ των εμπόρων και των βιομηχανιών τροφίμων. Δεύτερον: Την εσωτερική αγορά, που μηδενίζει τους κρατικούς ελέγχους και τους αναθέτει στους ίδιους τους επιχειρηματίες».

Συνεχίζοντας, η Δ. Μανωλάκου ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις και την ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια, δεν είναι προσωρινή ούτε τυχαία. Γίνεται με την ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, όπως και του ΠΑΣΟΚ χθες. Στις αυξήσεις, η κυβέρνηση είναι πρωτεργάτης, αφού αυξήσεις έχει επιβάλει στα δίδακτρα, στα εισιτήρια, στα διόδια, στην Ενέργεια κ.α. Από την 1η Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ αυξάνεται κατά 7%, αν και έχει αυξηθεί από την αρχή της χρονιάς κατά 12%. Αυτό θα πυροδοτήσει νέες αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντα. Να γιατί είναι κοροϊδία τα 41 μέτρα που λέει ότι παίρνει η κυβέρνηση! Το αντίθετο συμβαίνει, συμμετέχει στη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος και σιγοντάρουν και οι άλλοι με το ένα ευρώ αύξηση στο μεροκάματο που υπέγραψαν παρέα στη νέα συλλογική σύμβαση».

Το πρόγραμμα και των δύο κομμάτων - τόνισε - «είναι πρόγραμμα φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα και νέων κερδών για την πλουτοκρατία. Και αν θέλουν να δουν τι τραβάει ο κόσμος, ας πάνε στις φτωχογειτονιές του Πειραιά για να δουν όχι μόνο τα προβλήματα επιβίωσης που διογκώνονται, αλλά και την οργή και αγανάκτηση. Εμείς το λέμε καθαρά, όσο υπάρχει ανοχή σε αυτή την πολιτική, τόσο η ληστεία του κόπου και του ιδρώτα των εργαζομένων θα αυξάνεται, όπως και η φτώχεια του. Λύση υπάρχει, είναι ο συντονισμένος αγώνας της εργατιάς, αγροτιάς, αυτοαπασχολούμενων, όλων των λαϊκών στρωμάτων για τη ρήξη και ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας».

Εξάλλου - συνέχισε - αυτό που ισχύει με τις πλάτες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι έμποροι και βιομήχανοι τροφίμων αγοράζουν φτηνά από τους αγρότες και πουλούν ακριβά στους καταναλωτές. Εκμεταλλεύονται αγρότες και καταναλωτές και οι κυβερνητικές πολιτικές τούς εξασφαλίζουν κέρδη. Αφού η πολιτική που προπαγανδίζουν είναι η αρχή της ελεύθερης αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού. Τον υγιή ανταγωνισμό υποστηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ελευθερία του κεφαλαίου να ληστεύει τους εργαζόμενους!

Εντελώς απροστάτευτοι

«Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων», ανέφερε η ομιλήτρια, «είναι γεγονός ότι τα διατροφικά σκάνδαλα που έχουμε ζήσει όπως και του ηλιέλαιου δεν είναι το πρώτο, ούτε θα είναι το τελευταίο. Οι εργαζόμενοι είναι τελείως απροστάτευτοι. Μάλιστα, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πολλά από αυτά έχουν βγει στην επιφάνεια όχι τόσο από αποτελεσματικούς ελέγχους, αλλά από τους ανταγωνισμούς και τα καρφώματα μεταξύ των επιχειρηματιών διαφορετικών χωρών για τον έλεγχο μεγαλύτερης πίτας στην αγορά. Η ουσία είναι ότι στην ΕΕ και την Ελλάδα οι έλεγχοι που ασκούσε το κράτος έχουν μηδενιστεί και έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες και φυσικά στις ίδιες τις εταιρείες. Δηλαδή, "Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει". Η δημιουργία του ΕΦΕΤ είναι άλλοθι για ελέγχους, αφού συνειδητά τον κρατούν υποβαθμισμένο και περιθωριοποιημένο».

Η Δ. Μανωλάκου στη συνέχεια επισήμανε: «Την κατάργηση των κρατικών ελέγχων τη θέσπισε η ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων, το επιβάλλει η ενιαία εσωτερική αγορά που τόσο λατρεύουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που με τόσο πάθος στήριξαν και ψήφισαν και τα τρία κόμματα, κατοχύρωσε τις τέσσερις ελευθερίες διακίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίου, υπηρεσιών και ανθρώπων. Για να διακινούνται λοιπόν τα εμπορεύματα εύκολα και γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις καταργήθηκαν οι έλεγχοι στα τελωνεία και αντικαταστάθηκαν με ελέγχους στα καταστήματα. Και φυσικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υποβαθμίστηκαν ακόμη περαιτέρω. Να λοιπόν ποια είναι η κυριαρχία του κεφαλαίου και στο διατροφικό τομέα και πόσο ανθυγιεινή και επικίνδυνη είναι για τη δημόσια υγεία του λαού».

«Το πώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου - τόνισε η ομιλήτρια - φαίνεται και από την υλοποίηση κοινοτικών οδηγιών που ενσωματώθηκαν στο ελληνικό δίκαιο επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και που αποδείχτηκαν επικίνδυνες και σε βάρος της δημόσιας υγείας, εξασφαλίζοντας όμως κέρδη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία των δημοσίων υπηρεσιών, χιλιάδες τόνοι επιμολυσμένου ηλιέλαιου με ορυκτέλαια έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα και έχουν διοχετευτεί στην αγορά, με ανυπολόγιστες, άκρως επικίνδυνες συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Στις 26/5/08 οι λιμενικές αρχές "μπλόκαραν" στο λιμάνι της Ελευσίνας δεξαμενόπλοιο με σημαία Γιβραλτάρ, που μετέφερε στη χώρα μας 1.500 μετρικούς τόνους ηλιέλαιου. Σύμφωνα με τις οδηγίες 2004/4/ΕΚ και 96/3/ΕΚ, επιτρέπεται η μεταφορά υγρών ελαίων και λιπών σε δεξαμενές πλοίων που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ορυκτελαίου και άλλων υγρών τοξικών προϊόντων, αυξάνοντας την κερδοφορία των εφοπλιστών και επιχειρήσεων τροφίμων σε βάρος της δημόσιας υγείας».

«Να γιατί το Διατροφικό είναι σαν ζήτημα πολιτικό, τόνισε, να γιατί είναι ταξικό, να γιατί έχουμε ακόμη έναν λόγο αποφασιστικά να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Συνεπώς στο ερώτημα με το λαό ή τα μονοπώλια, η μόνη λύση και ελπίδα είναι ο αγώνας και η πάλη για το σοσιαλισμό, έτσι θα έχουμε εξασφαλίσει και το Διατροφικό για το λαό», κατέληξε η Δ. Μανωλάκου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαίωση του ρόλου τους... (2008-05-30 00:00:00.0)
Στα ίδια τάνκερ λάδια και ορυκτέλαια! (2008-05-24 00:00:00.0)
Φάτε μολυσμένο ηλιέλαιο με δική σας ευθύνη! (2008-05-24 00:00:00.0)
Εβαλαν το λύκο... (2008-05-21 00:00:00.0)
Ανάγκη η οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες (2008-05-14 00:00:00.0)
Οι αριθμοί των προστίμων (2008-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ