Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Μονοπωλιακά συμφέροντα

Οι υπουργοί Οικονομίας των 15 χωρών της Ευρωζώνης - που εξέτασαν τις παρενέργειες του πληθωρισμού - επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να μη μειώσουν τη βαριά φορολογία σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης και το «δικαίωμα» των μεγαλοβιομηχάνων να διαμορφώνουν «ελεύθερα» τις τιμές

Στους εργαζόμενους και τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα, αποφάσισαν να φορτώσουν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) τα οικονομικά - και όχι μόνο - προβλήματα που προκαλούνται στην ΕΕ όσο και στην παγκόσμια οικονομία, από την κερδοσκοπική ασυδοσία των πολυεθνικών, οι οποίες ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ακρίβειας και του πληθωρισμού, με τις μονοπωλιακές τιμές στα υγρά καύσιμα, τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες.

Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις που πήραν χτες στη Φρανκφούρτη οι υπουργοί των 15 χωρών - μελών της Ευρωζώνης (Γιουρογκρούπ), οι οποίοι εξέτασαν τους τρόπους με τους οποίους προτίθενται να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες που προκαλούνται στην οικονομία των χωρών - μελών της ΕΕ, από την αλματώδη άνοδο των τιμών στα ενεργειακά εμπορεύματα (κυρίως πετρέλαιο), στα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες. Στην ουσία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης - με πρόσχημα την αντιμετώπιση των «πληθωριστικών πιέσεων» και της ύφεσης - συμφώνησαν να πάρουν κάποια μέτρα για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν την αναζωπύρωση του πληθωρισμού και άλλα κρισιακά φαινόμενα.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που συμφώνησαν οι υπουργοί της Ευρωζώνης, ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως αυτή η κοινή προσέγγιση «δε θα πρέπει να έχει να κάνει με τη φορολογία των καυσίμων ή με τις τιμές, αλλά με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων» διευκρινίζοντας παραπέρα ότι πρόκειται για «μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης και όχι για μέτρα τα οποία επηρεάζουν τις τιμές». Πρόκειται δηλαδή για απροκάλυπτο εμπαιγμό, καθώς στην ουσία, οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ επαναβεβαιώνουν - με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο - το «δικαίωμα» των μεγαλοεπιχειρηματιών να αποφασίζουν και διαμορφώνουν το επίπεδο των τιμών στην αγορά, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Η πολιτική τους αφήνει στο απυρόβλητο τα προκλητικά υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, εστιάζοντας στο μοίρασμα της φτώχειας για τα εκατομμύρια των φτωχών και στη στατιστική άμβλυνση των διευρυνόμενων ανισοτήτων.

Τα μέτρα «ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων» αφορούν στις παροχές φτωχοκομείου, για τις οποίες στην Ελλάδα ήδη υπάρχει πρόβλεψη, μέσω του λεγόμενου ταμείου κοινωνικής συνοχής (66 λεπτά τη μέρα για τα 2,1 εκατ. του επίσημα χαρακτηρισμένου φτωχού πληθυσμού). Στα μέτρα αντιμετώπισης του πληθωρισμού που συμφώνησαν οι υπουργοί του Γιουρογκρούπ, περιλαμβάνονται επίσης, όπως είπε ο Γ. Αλογοσκούφης: Η... «επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να... ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η συντονισμένη πολιτική με τους εταίρους της ΕΕ (δηλαδή τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα), ώστε να «μην παγιωθούν οι υψηλές τιμές και ο υψηλός διεθνής πληθωρισμός».

Στην ατζέντα των υπουργών Οικονομίας είναι και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρωζώνη. Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός αναθεωρεί προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του. Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ για το 2008 σε 1,75% από 1,4%, και για τον πληθωρισμό αναμένουν να υποχωρήσει το 2009 στο όριο του 2%. Το ΔΝΤ επιβραβεύει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι στο μέλλον (από το 2009) θα υπάρχει δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων.

Τέλος, στην προγραμματισμένη για σήμερα, συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ των «27» (Εκοφίν), οι υπουργοί Οικονομίας των 27 χωρών - μελών, θα συζητήσουν την προετοιμασία κειμένου για τις τιμές τροφίμων. Τα ίδια θέματα - δηλαδή την εφαρμογή των ίδιων πολιτικών για την αντιμετώπιση του επίσημου πληθωρισμού - θα συζητηθούν και στη συνεδρίαση του ΟΟΣΑ, η ετήσια σύνοδος του οποίου θα γίνει τις επόμενες μέρες στο Παρίσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ