Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Δεδομένες οι ανατιμήσεις - «φωτιά»

Πάνω από 20% η αύξηση του ρεύματος από το 2007. Επιβλήθηκαν 8 ανατιμήσεις τιμολογίων από το 2005!

Μετά τις ανατιμήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% μόνο από πέρσι και τις συνολικά 8 ανατιμήσεις που επιβλήθηκαν από το 2005 μέχρι τώρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος, μιλώντας χτες στην Πτολεμαΐδα σε στελέχη της επιχείρησης, έριξε νέα «βόμβα». Ζήτησε νέες, ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις των τιμολογίων, αποδεικνύοντας έτσι και την υποκρισία της κυβέρνησης στην περί της ακρίβειας φιλολογία της, αφού στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μια επιχείρηση που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους. Ο διευθύνων σύμβουλος, προφανώς σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι:

  • Η προσαρμογή τους με βάση τις μεταβολές του κόστους ενέργειας, είναι βασική προϋπόθεση άρσης των ...στρεβλώσεων της αγοράς.
  • «Θα πρέπει να διαμορφώνονται έτσι ώστε να δημιουργούν κίνητρα για την πραγματοποίηση των μεγάλων ηλεκτροπαραγωγικών επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα μας».
  • Ο εξορθολογισμός της χρήσης της ενέργειας είναι ευθύνη των τελικών καταναλωτών.

Με δυο λόγια, ο εκλεκτός της κυβέρνησης στη ΔΕΗ, είπε ότι δεν του φτάνουν τα 30 εκ. κέρδη που είχε η επιχείρηση το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, αλλά μιλώντας εξ ονόματος ...ολόκληρης της αγοράς, προανήγγειλε ουσιαστικά τη θεσμική αναμόρφωση των τιμολογίων, (ήδη έχει απαιτήσει ακόμη μια παράμετρο αύξησης, αυτήν των εκπομπών ρύπων) στη βάση αποφάσεων που έχουν ληφθεί πολύ νωρίτερα από την κυβέρνηση.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι σχετικές δηλώσεις τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και των στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της ΔΕΗ, δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τιμολόγια που θα εξασφαλίζουν υπερκέρδη και θα μετακυλίουν στους καταναλωτές πραγματικό ή φανταστικό κόστος. Γιατί μπορεί η ΔΕΗ να υποστηρίζει ότι το κόστος παραγωγής δεν εκφράζεται στα τιμολόγια, αλλά η ΔΕΗ εμφανίζει καθαρά κέρδη δεκάδων εκατ. ευρώ ακόμη και αυτή την περίοδο που έχει πιεστεί πολύμορφα από τα κυβερνητικά μέτρα για την πριμοδότηση των ιδιωτών - ανταγωνιστών της.

Ακόμη χειρότερα, οι καταναλωτές καλούνται είτε να πληρώσουν παραπάνω, ή να μη χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα, τη βίαιη και αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης από τις οικογένειες που απλώς δε θα έχουν να πληρώσουν τη βαφτίζουν, τόσο η ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση, «εξοικονόμηση ενέργειας» ή «εξορθολογισμό χρήσης», όπως είπε ο Τ. Αθανασόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ