Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Σχέδιο εξαγνισμού των κερδών

Με προσωρινές μειώσεις τιμών λίγων λεπτών του ευρώ, για λίγα προϊόντα της αγοράς, κυβέρνηση και κεφάλαιο προσπαθούν να εκτονώσουν τη διογκούμενη λαϊκή αγανάχτηση, στοχεύοντας στην ακόμα μεγαλύτερη διόγκωση των επιχειρηματικών κερδών

Σε αγώνα δρόμου για την αποενοχοποίηση των μονοπωλιακών κερδών επιδίδεται τώρα η κυβέρνηση, φανερά θορυβημένη από τη διογκούμενη λαϊκή αγανάκτηση από την ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα και τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις. Αυτό προκύπτει από την πρακτική που ακολουθεί τις τελευταίες μέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, να σέρνει για λογαριασμό της κυβέρνησης το χορό της... συνεννόησης με επιχειρηματικούς ομίλους.

Παράλληλα, λοιπόν, με την εξαγγελία μιας σειράς ακόμη μέτρων από το περίφημο «πακέτο των 41 μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», επιχειρήθηκε η επίκληση της «κοινωνικής ευθύνης». Ετσι, η κυβέρνηση, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις αξιώσεις του κεφαλαίου, να μη θιγεί στο ελάχιστο το καθεστώς της «ελεύθερης» αγοράς, αξιοποιεί ακόμα και επιχειρηματικές πρακτικές, προκειμένου αφενός να αποενοχοποιήσει την πολιτική κερδοφορία, αφετέρου να κάμψει τη λαϊκή αγανάκτηση.

Είναι ολοφάνερο ότι οι όποιες μειώσεις τιμών ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς και όσες ακολουθήσουν, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με πραγματική μείωση τιμών στα είδη καθημερινής ανάγκης. Και ο πιο αφελής έχει καθαρό ότι επιχειρηματικά κέρδη και διαμόρφωση των τιμών με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων, είναι δυο πράγματα που κινούνται σε διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις. Κι αν πολυεθνικές και επιχειρηματικοί όμιλοι προχωρήσουν σε κάποιες μειώσεις τιμών μερικών λεπτών του ευρώ, σε είδη που οι τιμές τους με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις έχουν ήδη φτάσει σε προκλητικά υψηλά επίπεδα (όπως είναι για παράδειγμα το γάλα, που η ΔΕΛΤΑ ανακοίνωσε ότι μειώνεται η τιμή του κατά 3%, ήτοι 4 λεπτά, από τα 1,34 στα 1,30 ευρώ το λίτρο) τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την αντιμετώπιση της ακρίβειας; 'Η πάλι, για ποια «κοινωνική ευθύνη» να γίνει λόγος μπροστά στην ολοφάνερη σκοπιμότητα της UNILEVER να ανακοινώσει μειώσεις τιμών από 3% μέχρι 10% σε οκτώ από τα εκατοντάδες προϊόντα που εμπορεύεται, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη της, μετά τη δυσφήμιση που δέχτηκε όταν αναγκάστηκε να αποσύρει τα ηλιέλαιά της που ήταν επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο; Και, για τι μειώσεις, μιλάνε, όταν την ίδια στιγμή επιβάλλονται αδιάλειπτα ανατιμήσεις σε δεκάδες άλλα είδη;

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης διοχετευόταν λίστα με εταιρείες που φέρονται να έχουν γνωστοποιήσει στο υπουργείο αναστολή των ανατιμήσεων σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων. Σ' αυτή περιλαμβάνονται η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», η «Nestle» (στους καφέδες), η Henkel (σε απορρυπαντικά πλυντηρίου), η «Kalimanis» (σε κατεψυγμένα ψάρια), η «Tasty» (στα «Κουάκερ»), η «ΓΙΩΤΗΣ». Ακόμη, μείωση στο «φρέσκο» γάλα κατά 4% ανακοίνωσε χτες η «Δωδώνη».

Οσον αφορά, στα σούπερ μάρκετ, με ιδιοκτήτες των οποίων συναντήθηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, σύμφωνα με πληροφορίες διαμήνυσαν στην κυβέρνηση τρία πράγματα: Πρώτον, ότι δε θα κάνουν ανατιμήσεις στο βαθμό που δεν κάνουν οι προμηθευτές τους βιομήχανοι. Δεύτερον, ότι οι μειώσεις που θα κάνουν στα τιμολόγια οι προμηθευτές θα περνάνε άμεσα στην κατανάλωση - αφήνοντας να καταλάβουμε ότι αυτό δε γινόταν μέχρι τώρα. Τρίτον, ότι «θα εξετάσουν» το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ σε μειώσεις τιμών ορισμένων κατηγοριών προϊόντων με... διάφορους τρόπους. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, αφού χρόνια τώρα τα σούπερ μάρκετ κατά διαστήματα κάνουν «προσφορές» σε κατηγορίες προϊόντων σε πελάτες τους που διαθέτουν κάποια κάρτα - «κράχτη», που εκδίδει το κατάστημα. Αρκούντως σαφής, πάντως, ήταν ο Π. Παντελιάδης, πρώην πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, ο οποίος έκανε λόγο για «δύσκολη κατάσταση» και διαμήνυσε ότι τα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ είναι ήδη χαμηλά!

Ενδεικτικά ως προς τις κυβερνητικής προθέσεις, που είναι να μην αγγίξουν την ασυδοσία των επιχειρηματιών και τα ιερά και τα όσια της «ελεύθερης αγορά», είναι τα όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Θ. Ρουσόπουλο, «ζούμε σε μια κοινωνία η οποία διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, σε μια αγορά που διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες». Αυτό το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση - είπε - είναι να πετύχει «πάγωμα» ή «μείωση τιμών» «σε ένα περιβάλλον όπου διεθνώς τα πράγματα κινούνται με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς προς τα πάνω».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με υπουργική σφραγίδα τα μέτρα - καπαμάς (2024-01-31 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τις προκλήσεις για την ακρίβεια (2008-06-27 00:00:00.0)
Ποδαρικό με ανατιμήσεις έκανε το 2006 (2006-01-21 00:00:00.0)
Υπερδιπλασίασε τα κέρδη της (2005-01-29 00:00:00.0)
«Καλή χρονιά» με ανατιμήσεις μέχρι και 26,2% (2005-01-15 00:00:00.0)
Ανατιμήσεις μέχρι και 29%! (2004-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ