Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η ένταση της εμπορευματοποίησης και το κυνήγι του κέρδους στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής είναι οι βασικές αιτίες του διατροφικού προβλήματος, της ακρίβειας και της νοθείας στα προϊόντα. Οσο κυριαρχούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, η κερδοσκοπία, που είναι σύμφυτη με το σημερινό οικονομικό σύστημα, θα οργιάζει, μην υπολογίζοντας την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας που διοργάνωσε χτες η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με θέμα: «Το διατροφικό πρόβλημα και οι λαϊκές ανάγκες. Η πρόταση του ΚΚΕ».

Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, θεωρεί ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν να αποτελούν εμπορεύματα και αντικείμενα κερδοσκοπίας. Με βάση αυτήν την αρχή, η πρότασή του για τον κλάδο των τροφίμων αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασής του για λαϊκή οικονομία - λαϊκή εξουσία, που θα στηρίζεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς στους τομείς όπου υπάρχει μικρή συγκέντρωση της παραγωγής. Θα διευθύνεται από κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό, στη διαμόρφωση του οποίου οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν ουσιαστικά.


Ολα αυτά τα θέματα απασχόλησαν τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους στη χτεσινή ημερίδα της ΚΟΑ. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Α' Πειραιά, ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παρενέβησαν ο Νίκος Ξουράφης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, του ΔΣ Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελαιουργοσαπουνοποιών και ο Κ. Γιαννούκος, μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΠ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, καθώς και εκπρόσωποι της ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ