ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Το κεφάλαιο δίνει προβάδισμα στον Ομπάμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Πες μου τους χρηματοδότες σου, να σου πω ποιος είσαι...». Καθώς ξεκαθάρισε το τοπίο στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, με νικητή τον Μπάρακ Ομπάμα, η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Νοέμβρη πέρασε στην τελική ευθεία. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σπεύδουν να διατυπώσουν τα πρώτα προγνωστικά για τη μάχη του Ομπάμα με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Μακ Κέιν. Ενα από τα στοιχεία που χρησιμοποιούν είναι και οι χορηγίες των μεγάλων, πολυεθνικών, εταιρειών προς τον έναν, ή άλλο υποψήφιο. Με το κριτήριο αυτό, ο Ομπάμα έχει ένα σαφές προβάδισμα, τόσο μεγάλο, ώστε ορισμένοι να μιλούν για βέβαιη νίκη.

Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι ο Μπάρακ Ομπάμα είναι (και με διαφορά) ο εκλεκτός των μεγάλων μονοπωλίων, αφού μέχρι τα τέλη Απρίλη είχε συγκεντρώσει από χορηγίες το ποσό των 265,5 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 214,8 εκατομμυρίων της αντιπάλου του στο Δημοκρατικό Κόμμα, Χίλαρι Κλίντον, και 96,6 εκατομμυρίων του Τζον Μακ Κέιν. Με την επίδοση αυτή, ο Ομπάμα «σπάει» το ρεκόρ χορηγιών του Τζορτζ Μπους στις εκλογές του 2000.

Πρέπει, βεβαίως, να διευκρινίσουμε ότι μια εταιρεία μπορεί να χρηματοδοτεί την προεκλογική καμπάνια τριών, ή τεσσάρων υποψηφίων, και μάλιστα από διαφορετικά κόμματα. Με τον τρόπο αυτό, υπολογίζει στην εύνοια όποιου και αν κερδίσει.

Ομως, από τον τρόπο που κατανέμονται οι χορηγίες, προκύπτει όχι μόνο το ποιος έχει προβάδισμα στην κοινή γνώμη, αλλά και ποιον θέλουν ως πρόεδρο οι δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Παραδείγματος χάριν, είναι χαρακτηριστικό ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες δίνουν τα περισσότερα στον Μακ Κέιν, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι είναι οι παραδοσιακοί εκφραστές των συμφερόντων αυτών των εταιρειών. Ετσι, ο ενεργειακός τομέας δίνει το 58,4% των χορηγιών στους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και το 41,6% στους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος. Το ίδιο ισχύει και για τον αγροτικό τομέα, που δίνει το 56,9% στους Ρεπουμπλικάνους και το 43% στους Δημοκρατικούς.

Αντιθέτως, ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Ιντερνετ δίνει το 58,2% στους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος και το 41,8% στους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Την ίδια συμπεριφορά δείχνουν και οι εταιρείες του τεράστιου κλάδου των φαρμάκων και των προϊόντων υγείας, αφού δίνουν το 60,9% των χορηγιών τους στους Δημοκρατικούς και το 39,1% στους Ρεπουμπλικάνους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία αυτά και από την άποψη των αντιθέσεων στο εσωτερικό του αμερικανικού κεφαλαίου, αλλά και από τον τρόπο που το κεφάλαιο χειραγωγεί την κοινή γνώμη και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με το πολιτικό προσωπικό, είτε αυτό είναι οι γερουσιαστές και οι βουλευτές, είτε είναι οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στοιχεία για το δημοσίευμα αυτό αντλήσαμε από την ιστοσελίδα: OpenSecrets.org.

Ανακατατάξεις στις τηλεπικοινωνίες

Το ξεπούλημα του ΟΤΕ στην «Deutsche Telekom» είναι, όπως φαίνεται, ένα μέρος των μεγάλων ανακατατάξεων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως και στην Ευρώπη για τη δημιουργία τεσσάρων ή πέντε μονοπωλιακών κολοσσών που θα ελέγχουν την παγκόσμια αγορά. Αυτό προκύπτει και από τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο για τεράστιες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο.

Την Πέμπτη, παραδείγματος χάριν, ανακοινώθηκε ότι η η «Verizon Wireless» συζητά για την εξαγορά της «Alltel Corp» και η «France Telecom» για την αγορά της «TeliaSoner».

H «Verizon Wireless», της οποίας το 45% κατέχει η «Vodafone Group», βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να εξαγοράσει τον πάροχο ασύρματης τηλεπικοινωνίας «Alltel Corp». Η εξαγορά, όπως υπολογίζουν αναλυτές, θα αγγίξει τα 27 δισ. δολάρια. Αυτή η συμφωνία θα μετατρέψει τη «Verizon» στη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, περνώντας την «AT & T» και με την αγορά της «Alltel» θα επεκτείνει το δίκτυό της.

Η «France Telecom», ο εθνικός τηλεπικοινωνιακός φορέας της Γαλλίας, κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της σουηδικής «TeliaSoner», έναντι 41,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέλοντας να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη. Μία ενδεχόμενη εξαγορά θα σημάνει τη μεγαλύτερη επεκτατική κίνηση της «France Telecom» τα τελευταία οκτώ χρόνια, την επέκτασή της σε όλες τις σκανδιναβικές αγορές, ενώ έχει ήδη έντονη παρουσία στις χώρες της Βαλτικής, το Καζαχστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Ουζμπεκιστάν, έχοντας δημιουργήσει μία βάση συνδρομητών που φτάνει τα 237 εκατομμύρια. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της «France Telecom», η πρόταση της εταιρείας αφορά αγορά του 52% της «TeliaSoner» με μετρητά και του υπόλοιπου 48% μέσω χρηματιστηριακών τίτλων.

ΑΤΙΤΛΟ

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΑ Πιθανό θεωρεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, το ενδεχόμενο μικρής αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου, όπως δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε μεταβολή των επιτοκίων κατά ένα μικρό ποσοστό στην επόμενη συνεδρίασή μας, για να διασφαλίσουμε τη σταθερή διατήρηση των πληθωριστικών προσδοκιών», υπογράμμισε ο κ. Τρισέ. «Δε λέω ότι είναι σίγουρο. Λέω ότι είναι πιθανό», πρόσθεσε.

ΕΚΤ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,2%-3,6%, με την ενδιάμεση εκτίμηση στο 3,4%. Για το 2009, εκτιμάται στο 1,8%-3,0%, με την ενδιάμεση εκτίμηση στο 2,4%. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται στο 1,5%-2,1%, με ενδιάμεση πρόβλεψη το 1,8% για το 2008. Για το 2009, αναμένεται στο 1,0%-2,0% με την ενδιάμεση εκτίμηση να διαμορφώνεται στο 1,5%.

ΟΠΕΚ - ΤΙΜΕΣ Η ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές πετρελαίου, εκτίμησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας Χακίμπ Κελίλ. «Ολα εξαρτώνται από το δολάριο» ανέφερε ο Κελίλ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, προβλέποντας παράλληλα πως, στο σημείο που βρισκόμαστε, οι τιμές δεν αναμένεται να φτάσουν στα 150 δολάρια αλλά ούτε και να υποχωρήσουν κάτω από τα 100 δολάρια. «Θα παραμείνουν γύρω στα 120 δολάρια το βαρέλι» εκτίμησε ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ