ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2008
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ
Ανοιχτή επιστολή στους εργαζόμενους της Ιρλανδίας

Τους καλούν να ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έστειλαν την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζόμενους της Ιρλανδίας, για το επικείμενο δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη:

«Αγαπητοί φίλοι,

Εργαζόμενοι, γυναίκες και άνδρες, νέοι της Ιρλανδίας,

Οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι κυβερνήσεις, οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, επιδιώκουν να κρατήσουν κρυφά από τους λαούς της Ευρώπης την κατεύθυνση και τον πραγματικό σκοπό της Συνθήκης της Λισαβόνας, μέχρι να ψηφίσει ο λαός της Ιρλανδίας. Στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, αρνούνται κάθε δημόσιο διάλογο για το περιεχόμενό της και αρνούνται να έχουν λόγο οι λαοί για τη Συνθήκη, παρά το γεγονός ότι θα έχει σκληρές συνέπειες για τα εργασιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματά τους.

Η νέα Ευρωσυνθήκη, που υπογράφτηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ το Δεκέμβρη του 2007 στη Λισαβόνα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια νέα έκδοση της λεγόμενης Συνταγματικής Συνθήκης, η οποία απορρίφθηκε από τους λαούς.

Η πρόβλεψη του Συντάγματος της χώρας σας, που υποχρεώνει τη Συνθήκη της Λισαβόνας να μπει σε δημοψήφισμα, τοποθετεί την Ιρλανδία σε μια μοναδική θέση. Ζητάμε από εσάς, το λαό της Ιρλανδίας, να αδράξετε αυτή την ευκαιρία και να μιλήσετε για όλους τους λαούς της Ευρώπης των οποίων τη φωνή φίμωσαν. Ρίχτε "ΟΧΙ" στην κάλπη εκ μέρους μας, εκ μέρους των εκατομμυρίων εργαζομένων που στερήθηκαν το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου για τη Συνθήκη. Μια νίκη του "ΟΧΙ" θα αποτελέσει μια μεγάλη νίκη για όλους τους εργαζόμενους και τους λαούς των χωρών της ΕΕ. Θα στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα στους λαούς όλου του κόσμου!

Γιώργος Τούσσας, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Θανάσης Παφίλης, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Κώστας Δρούτσας, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ».


ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Συνεχίζεται η εκστρατεία τρομοκράτησης του λαού

Οι κυρίαρχοι κύκλοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο επικράτησης του «Οχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Κορυφώνεται η αγωνία στους κυρίαρχους κύκλους τόσο της Ιρλανδίας όσο και της ΕΕ, καθώς πλησιάζει η ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, η 12 Ιούνη, για την κύρωση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης (δηλαδή του παραλλαγμένου «ευρωσυντάγματος»), καθώς το «Οχι», δηλαδή η απόρριψή της, δείχνει να ανατρέπει το σκηνικό, αφού συνεχώς κερδίζει έδαφος, από τη μεγάλη δεξαμενή του ποσοστού των αναποφάσιστων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για την Sunday Business Post Red C το «Οχι» μείωσε και άλλο τη διαφορά με το «Ναι», καθώς αποσπά 39% έναντι 42% του «Ναι», ενώ άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν μικρή διαφορά έως και 5% υπέρ του «ΟΧΙ». «Αυτή η μετατόπιση της κοινής γνώμης είναι αποτέλεσμα της εκστρατείας του "ΟΧΙ" που έχει παρουσιάσει στον ιρλανδικό λαό μια ξεκάθαρη ανάλυση για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τους κινδύνους που εμπεριέχει όσον αφορά τη δημοκρατία, την κυριαρχία, τα δικαιώματα των εργαζομένων όχι μόνο για την Ιρλανδία, αλλά και για όλες τις χώρες της ΕΕ», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚ Ιρλανδίας που συμμετέχει φυσικά στην καμπάνια του ΟΧΙ και στο «Λαϊκό Κίνημα» - People's Movement, μαζί με άλλα προοδευτικά κόμματα, συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις.

Παράλληλα, το ΚΚ Ιρλανδίας σημειώνει ότι η αναστροφή αυτής της τάσης οφείλεται και στην καμπάνια του ΝΑΙ, εξαιτίας των έωλων επιχειρημάτων που προβάλλει αλλά κυρίως εξαιτίας των αήθων επιθέσεων προς την καμπάνια του «Οχι» αλλά και την ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ιρλανδίας και την προσπάθεια αλλοίωσης μιας απολύτως δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας εκ μέρους αξιωματούχων και ηγετών της ΕΕ, ακόμη και απειλώντας ή τρομοκρατώντας τον ιρλανδικό λαό.

Τελευταία επέμβαση του είδους εκ μέρους της Γαλλίας που αναλαμβάνει και την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο και έχει θορυβηθεί για ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα... «Τα πρώτα θύματα θα ήταν οι Ιρλανδοί. Εχουν επωφεληθεί περισσότερο από τους άλλους (εντός της ΕΕ). Ολοι θα την επικυρώσουν. Θα ήταν πολύ, πολύ ενοχλητικό να μην μπορούμε να στηριχτούμε στους Ιρλανδούς, οι οποίοι στηρίχτηκαν πολύ στην Ευρώπη», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, συνεχίζοντας και εντείνοντας τις πιέσεις και τις απειλές. Παραδεχόμενος δε ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ενός ιρλανδικού «όχι», θεωρεί ότι αυτό το αποτέλεσμα δε θα είχε την κατανόηση της Ευρώπης...


Ζητούν δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη

Το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη - η οποία σήμερα μπαίνει στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και αύριο το βράδυ αναμένεται να κυρωθεί με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - συνυπογράφουν οι παρακάτω συνδικαλιστές από το Αγρίνιο:

-- Θεόδωρος Αλεξανδράκης, οργανωτικός γραμματέας ΕΚΑ

-- Αλέκος Καραβασίλης, πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αγρινίου

-- Μιλτιάδης Καραγιάννης, πρόεδρος Σωματείου Ενωσης Οικοδόμων Αγρινίου

-- Ηλίας Καραμπούλης, γενικός γραμματέας ΕΚΑ

-- Μιχάλης Κατσιγιάννης, μέλος ΔΣ ΕΚΑ

-- Χαράλαμπος Λούντζης, πρόεδρος Σωματείου Τεχνιτών Ηλεκτρισμού Αγρινίου

-- Κώστας Μαργιώλης, αναπληρωτής γραμματέας ΕΚΑ

-- Χρυσούλα Μπούρα, πρόεδρος Σωματείου Ιματισμού Αγρινίου

-- Δημήτριος Μπλετσογιάννης, ταμίας ΕΚΑ

-- Χρυσούλα Νικολοπούλου, μέλος ΔΣ ΕΚΑ

-- Κώστας Νταλαπέρας, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου

-- Δημήτρης Πατούλας, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αγρινίου (ΕΚΑ)

-- Γεράσιμος Σαμαράς, μέλος ΔΣ ΕΚΑ

Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

-- Γιώργος Θρουμουλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμ. Φυσικής

-- Βάσω Παπαδιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμ. Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

Από Κυκλάδες και Θήρα

-- Αντώνιος Καντζέλης, αντιδήμαρχος Θήρας

-- Μιχάλης Καραμολέγκος, δημοτικός σύμβουλος Θήρας - πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ

-- Μάρκος Καφούρος, γεωπόνος - πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Προϊόντων Σαντορίνης.

-- Μιχάλης Λιγνός, δημοτικός σύμβουλος Θήρας

-- Αγγελος Ρούσσος, Δήμαρχος Θήρας

-- Ευάγγελος Σιγάλας, νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων

Μαζικοί φορείς

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη απαιτούν με ψηφίσματά τους:

- Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων '67 - '74

- Οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ

- Το παράρτημα Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ

- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών.


ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κάλεσμα για την καταδίκη της Ευρωσυνθήκης και της ΕΕ

Συνέντευξη Τύπου του Κώστα Αλυσανδράκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και στη νεολαία να απορρίψουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τη λεγόμενη Ευρωσυνθήκη, η οποία αποτελεί επαναφορά του «ευρωσυντάγματος» που απέρριψαν με δημοψήφισμα πριν δύο χρόνια οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας, απηύθυνε από τα Γιάννενα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Κώστας Αλυσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Το στέλεχος του Κόμματος, αναφερόμενο στη συζήτηση που ξεκινά στη Βουλή για επικύρωση της Ευρωσυνθήκης ερήμην του λαού, επισήμανε ότι η αντίθεση του ΚΚΕ στη Συνθήκη της Λισαβόνας «ξεκινά από την εναντίωσή του στην ίδια την ΕΕ που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Με τη νέα Συνθήκη επισημοποιούνται και ενισχύονται παραπέρα διάφορες πολιτικές της ΕΕ που ήδη εφαρμόζονται προκειμένου να εδραιώσει τη θέση της ως ιμπεριαλιστικού πόλου στη διεθνή σκηνή (χτύπημα εργασιακών σχέσεων, λαϊκών δικαιωμάτων και κοινωνικών παροχών, σταδιακή υποκατάσταση των κρατών - μελών στις διεθνείς σχέσεις, υιοθέτηση του αμερικανικού δόγματος περί προληπτικής δράσης, ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών, κ.ά.)».

«Η διέξοδος από τη σημερινή αφόρητη κατάσταση δε βρίσκεται σε μια διαφορετική διαχείριση του συστήματος αλλά στη ρήξη με αυτό, στη λαϊκή συσπείρωση και πάλη για ριζική αλλαγή της κοινωνίας», υπογράμμισε ο Κ. Αλυσσανδράκης, και κάλεσε το λαό και τη νεολαία να καταψηφίσουν την Ευρωσυνθήκη και την ΕΕ.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η βασική αντιπαράθεση παραμένει για Πανεπιστήμια που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρήσεων ή τις λαϊκές ανάγκες. Υπογράμμισε την ευθύνη για τα οξυμένα προβλήματα, πρώτα και κύρια, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν και υλοποιούν την επιχειρηματική δραστηριότητα και ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων, αλλά και του ΣΥΝ που υποστηρίζει σταθερά τον «ευρωμονόδρομο». Τέλος, κάλεσε την εργατική τάξη μαζί με τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν για ενιαία λαϊκή Παιδεία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ