ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 2 - 0
Πήρε ό,τι άξιζε...

Eurokinissi

Απόλυτα απογοητευτική, στην αυλαία των υποχρεώσεών της, παρουσιάστηκε η Εθνική. Φυσιολογικά λοιπόν γνώρισε την ήττα από τη Σουηδία με 2-0 (67΄ Ιμπραΐμοβιτς, 72΄ Χάνσον). Και με βάση την εικόνα των ομάδων που απαρτίζουν τον όμιλο, φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο να έχεις αξιώσεις για κάτι περισσότερο και στη συνέχεια του τουρνουά. Ισπανία και Ρωσία έδειξαν ότι - παρά τις αδυναμίες τους - παίζουν μπάλα. Η Εθνική έπαιξε αντιποδόσφαιρο.

Απέναντι σε μια ομάδα που δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο και απλά έδειξε ότι μπορεί να παρουσιάσει τα στοιχειώδη ζητούμενα του αθλήματος, οι «γαλανόλευκοι» δεν είχαν να αντιπαρατάξουν τίποτα. Η Σουηδία κυκλοφόρησε την μπάλα, πρέσαρε, οι παίχτες της κινούνταν και είχαν δυνάμεις, έκαναν... δύο συνδυασμούς. Δεν έπεισε πάντως για τις δυνατότητές της, απέναντι σε σοβαρούς αντιπάλους. Χτες επικράτησε δίκαια και εύκολα γιατί αναμετρήθηκε μ' ένα - όπως έδειξε - ανήμπορο σύνολο.

Οι Ελληνες διεθνείς έδειξαν «καμένοι». Οργανικά και ψυχολογικά. Ηταν αργοί, χωρίς δυνάμεις, «καθαρό» μυαλό, εμπνεύσεις. Με μπαλιές από τη μια άκρη του γηπέδου στην άλλη και γιόμες. Σ' ένα ρεσιτάλ σκοπιμότητας, δεν παρατάχθηκαν για να κερδίσουν, αλλά να «κλέψουν» ό,τι περισσότερο τους «κάτσει». Δεν είχαν στόχο να κάνουν παιχνίδι και να διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους. Περίμεναν να το κάνει η αντίπαλος και αν βρουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία. Η Εθνική παρουσίασε στο γήπεδο φιλοσοφία και τακτική 2004. Ομως έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε και οι αντίπαλοι πλέον ξέρουν.

Ο Γκούμας αναγνώρισε ότι «μπήκαμε φοβισμένοι, είμαστε διστακτικοί. Δεν είχαμε θράσος, δεν πιέσαμε. Επιτρέψαμε στους Σουηδούς να μας πιέζουν και να κάνουν ευκαιρίες». Ο Γκέκας παραδέχτηκε πως «δεν είμαστε καλοί. Δεν παίξαμε καλό ποδόσφαιρο, δεν είχαμε καλή κυκλοφορία. Δείξαμε το χειρότερό μας πρόσωπο. Η Σουηδία κέρδισε δίκαια». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σαμαράς που μίλησε για «κακή βραδιά». Πρόσθεσε πάντως ότι «τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και να κοιτάξουμε τα επόμενα παιχνίδια».

Πλέον, για να έχει ελπίδες η Εθνική για κάτι περισσότερο, η κατακόρυφη αγωνιστική βελτίωση αποτελεί μονόδρομο. Το Σάββατο η Εθνική αντιμετωπίζει τη Ρωσία και πρέπει να την κερδίσει για να μη γίνει διαδικαστικού χαρακτήρα η συνέχεια. Ταυτόχρονα, ελπίζει η Ισπανία να κερδίσει και τη Σουηδία.

Α` ΟΜΙΛΟΣ
Ντέρμπι κορυφής

Με το ντέρμπι των δυο νικητών της προηγούμενης αγωνιστικής, Τσεχίας και Πορτογαλίας (19.00 ΝΕΤ) που ίσως κρίνει και την πρωτιά στον Α` όμιλο, ξεκινάει σήμερα η 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Στη Γενεύη οι δυο ομάδες που στην πρώτη αγωνιστική κατάφεραν να γευτούν τη χαρά της νίκης κοντράρονται σήμερα με φόντο την πρόκριση στα ημιτελικά την οποία ουσιαστικά εξασφαλίζει ο σημερινός νικητής (εάν φυσικά υπάρξει). Πάντως, οι δυο αντίπαλοι βολεύονται και με την ισοπαλία, ιδιαίτερα μάλιστα εάν δεν υπάρξει νικητής και στο άλλο παιχνίδι. Στις τάξεις της Πορτογαλίας επικρατεί αισιοδοξία μετά την επικράτηση κόντρα στην Τουρκία αλλά και τη συνολική εμφάνιση που είχε η ομάδα. Ο Φελίπε Σκολάρι δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, ενώ δηλώνει και ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την απόδοση βασικών ατού της ομάδας όπως ο Ρονάλντο, ο Πέπε και ο Ντέκο που δεν έδειξαν το παραμικρό σημάδι κόπωσης. Στην αντίπερα όχθη, οι Τσέχοι δεν αναμένεται να αλλάξουν και πολλά σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι όπου κυριάρχησε η προσοχή στην άμυνα και οι αντεπιθέσεις.

Οποιος χάσει... χάνεται

Εχοντας από μια ήττα στην πρεμιέρα, οικοδεσπότες Ελβετοί και Τούρκοι (21.45 ΝΕΤ) αγωνίζονται στο δεύτερο παιχνίδι του ομίλου, ξέροντας ότι ο ηττημένος λέει πρόωρο αντίο. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι η ήττα στην πρεμιέρα ήταν τυχαίο γεγονός και οι δυνατότητες της ομάδας είναι για παραπάνω. Σημαντικό μειονέκτημα η απώλεια του αρχηγού Φράι που υπέστη μερική ρήξη συνδέσμων. Οσον αφορά τους Τούρκους, ο Φετίχ Τερίμ παρά το απογοητευτικό ξεκίνημα της ομάδας του δηλώνει αισιόδοξος για τη συνέχεια.

Ταλέντα στο παζάρι

Από τους πιο φανατικούς θεατές του φετινού EURO, όπως συμβαίνει άλλωστε τα τελευταία χρόνια σε παρόμοια γεγονότα, είναι οι απανταχού μάνατζερ παικτών που έχουν κατακλύσει και τα γήπεδα της Ελβετίας και της Αυστρίας. Το «αλισβερίσι» της αγοραπωλησίας παικτών κορυφώνεται σε τέτοιου είδους διοργανώσεις και τα πάντα γύρω από αυτό το θέμα θυμίζουν ένα σύγχρονο ανθρωποπάζαρο. Μάλιστα, είναι και χαρακτηριστική η αγωνία των... εμπόρων (μάνατζερ) για την... πραμάτεια τους (παίκτες) ώστε να μην συμβεί κανένα απρόοπτο όπως, π.χ., τραυματισμός, εάν θα έχει καλή απόδοση κλπ. Οχι από συναισθηματισμό βέβαια προς τον ίδιο τον παίκτη, αλλά για να μη χαλάσουν τα λεγόμενα «ντιλ» (συμφωνίες). Στην περίπτωση που όλα πάνε καλά μάλιστα, η τιμή του παίκτη θα εκτοξευτεί. και φυσικά κάποιοι θα τρίβουν τα χέρια τους (μάνατζερ - χορηγοί)...

Στο σύγχρονο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο το ταλέντο ή η απόδοση ενός παίκτη είναι μέρος ενός ιδιότυπου χρηματιστηρίου όπου άλλοτε ο δείκτης ανεβαίνει και άλλοτε κατεβαίνει... Και όπως έχει δείξει η ιστορία, στην πρώτη περίπτωση πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται δίπλα στον παίκτη. Στη δεύτερη όμως, της καθόδου, όταν κάτι δεν πάει καλά, τότε αφήνεται στη μοίρα του. Και είναι τραγικές οι συνέπειες πολλές φορές για τον ίδιο τον παίκτη (περιπτώσεις Αντριάνο, Γκασκόιν κλπ.). Στο σημερινό αθλητισμό που κυριαρχούν οι νόμοι της αγοράς τα πάντα είναι απλά... Υπάρχεις μόνο... όσο πουλάς.

ΜΠΑΣΚΕΤ
«Νέος» ο Σιγάλας

Ο Γιώργος Σιγάλας πέρασε τη γραμμή και ανέλαβε ομοσπονδιακός τεχνικός στην Εθνική Νέων! Παρά τις πιέσεις να παραμείνει στο πόστο του παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών, ο παλαίμαχος πλέον μπασκετμπολίστας επέλεξε την προπονητική και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) του προσέφερε την πρώτη δουλειά του. Ο Σιγάλας επισκέφθηκε τα γραφεία της ΕΟΚ, έδωσε τα χέρια με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας και από αύριο κιόλας πιάνει... δουλειά (με βοηθό τον Γιάννη Ελευθεριάδη), ενόψει της πρόκλησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί 1-10 Αυγούστου στη Ρίγα της Λετονίας.

ΑΕΚ

Τη φανέλα της ΑΕΚ θα φοράει, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο Αυστραλός μεσοεπιθετικός, Νέιθαν Μπερνς, όπως ανακοινώθηκε επίσημα χτες. Ο 20χρονος, που αγωνιζόταν στην Αδελαϊδα Γιουνάιτεντ, φυσικά δήλωσε ευχαριστημένος, χαρακτηρίζοντας τη μεταγραφή ως πολύ σημαντικό βήμα στην καριέρα του.

Γ `ΕΘΝΙΚΗ

Το Σάββατο 14 Ιούνη, στο γήπεδο «Γεώργιος Καμάρας» της Ριζούπολης, θα διεξαχθεί ο αγώνας μπαράζ που θα κρίνει το τελευταίο εισιτήριο για τη Β' Εθνική. Στις 18.00 η Ηλιούπολη (2η του νοτίου ομίλου) και η Αναγέννηση Καρδίτσας (2η του βορείου ομίλου) θα παραταχθούν στη σέντρα, προσβλέποντας - μετά τους πρωταθλητές Διαγόρα, Καβάλα - να εξασφαλίσουν, η κάθε μια για τον εαυτό της, την άνοδο.

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟ
Ο λαός πληρώνει τους επιχειρηματίες

Σε χρηματοδότη των αναγκών του νέου γηπέδου του ΠΑΟ στον Ελαιώνα αναδεικνύεται η κυβέρνηση. Οπως έγινε γνωστό χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει τα χρήματα για την αγορά ιδιόκτητων εκτάσεων στον Ελαιώνα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για υπόγειους χώρους στάθμευσης που θα εξυπηρετούν το νέο γήπεδο.

Χτες, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε την απευθείας αγορά εκτάσεων που ανήκουν σε ιδιώτες, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία - σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ν. Κακλαμάνη - θα διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι εκτάσεις ανήκουν σε ιδιώτες και επελέγη η μέθοδος της απευθείας αγοράς και όχι της απαλλοτρίωσης γιατί είναι χρονοβόρα. Η τιμή προσδιορίστηκε με βάση εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.

Την απόφαση καταψήφισε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», «καθώς διαφωνούμε με όλα τα έργα που γίνονται για την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών επιχειρηματιών του ΠΑΟ», όπως είπε ο επικεφαλής, Στ. Λάμπρου.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ 4 - 1
Εντυπωσιακή πρεμιέρα

Εντυπωσιακή, κατά διαστήματα, και άκρως αποτελεσματική παρουσιάστηκε η Ισπανία. Και, στην πρεμιέρα του 4ου ομίλου, συνέτριψε τη Ρωσία με 4 - 1 (20', 44', 75' Βίγια, 90'+ Φάμπρεγκας - 86' Παβλιουτσένκο). Βέβαια, το σκορ δεν αντικατοπτρίζει την πλήρη εικόνα του αγώνα αλλά είναι «καθρέφτης» για την άμυνα των ηττημένων και την ευστοχία των νικητών.

Η αναμέτρηση, στο μεγαλύτερο μέρος της, είχε ρυθμό. Αμφότερες οι ομάδες έδειχναν πως θέλουν τη νίκη και δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για γκολ. Η - ουσιαστική - διαφορά τους ήταν στα δύο καρέ. Οταν αμύνονταν οι Ρώσοι φάνταζαν με «παιδική χαρά», ενώ επιθετικά οι Ισπανοί παρουσιάζονταν αποτελεσματικοί. Στην αντίθετη περίπτωση (επίθεση οι μεν, άμυνα οι δε) δε διαφοροποιούνταν η απόδοση. Οι «φούριας ρόχας» έβρισκαν λύσεις, οι Ρώσοι όχι.

Οι κερδισμένοι στηρίχτηκαν σ' αυτό που θεωρείται βασικό πλεονέκτημα των αντιπάλων τους. Δηλαδή, τις αντεπιθέσεις. Ειδικά στην επανάληψη, έδωσαν χώρο στους Ρώσους και όποτε μπορούσαν έφευγαν μπροστά, γρήγορα και με αριθμητικό πλεονέκτημα. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι δεν ήταν κακοί στη μεσαία γραμμή. Αλλά ήταν άστοχοι στην επίθεση και τραγικοί στην άμυνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ