ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
Σελ. /32
«Καταψήφιση» της συμφοράς

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η καταψήφιση δεν έγινε - και θα σας το πω ευθέως - διότι υπήρξε η πληροφορία ότι ίσως να ήταν λιγότερες οι χώρες οι οποίες θα ήταν πρόθυμες να καταψηφίσουν, από τις χώρες που ήταν πρόθυμες να δηλώσουν "en block" ότι δε συμφωνούν». Παντελώς μετέωρο το «επιχείρημα» που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, για να δικαιολογήσει την «αποχή» από την αντιδραστική απόφαση των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ για την επέκταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας ακόμα και πάνω από 65 ώρες. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση πουλάει το παραμύθι ότι δεν καταψήφισε - παρόλο που τάχα διαφωνούσε με την απόφαση - επειδή θα «απομονωνόταν» μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αντ' αυτού προτίμησε ...να στηρίξει την απόφαση που κάνει τη ζωή των εργαζομένων λάστιχο και εντείνει απόλυτα την εκμετάλλευσή τους από το κεφάλαιο. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει υπερψηφίσει τη στρατηγική της Λισαβόνας και την περιβόητη flexicurity («ευελφάλεια»), που παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα και από την προχτεσινή απόφαση, ενώ ήδη έχει ψηφίσει νόμους για πιο ευέλικτο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα, ελαστικό 8ωρο με κατάργηση υπερωριών κ.ο.κ.

Κάτι ξέχασαν...

Εχει και μεγάλη, μάλιστα, σημασία ο τρόπος που επιλέγει κανείς να διατυπώσει αυτήν ή την άλλη θέση. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για εκπροσώπους πολιτικών δυνάμεων. Οπως ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, που χτες έκανε δηλώσεις για μια σειρά ζητήματα της επικαιρότητας.

Είπε σχετικά με την απόφαση για εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο 65 ωρών ότι πρόκειται για «προσπάθεια να πληγεί ένα από τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους που είναι το 8ωρο» και συμπλήρωσε «εμείς, αλλά και η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα αγωνιστούμε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στις κοινωνίες για να μην περάσει αυτό το μέτρο».

Δεν είπε πως το 8ωρο ήταν κατάκτηση της εργατικής τάξης, η οποία τορπιλίστηκε χρόνια πριν, όταν αυτοί και ομοϊδεάτες τους, της «ευρωπαϊκής αριστεράς», ψήφιζαν με χέρια και με πόδια αντεργατικές ευρωενωσιακές συνθήκες που εισήγαγαν μορφές ελαστικής απασχόλησης. Και, φυσικά, δεν είπε πως για να μην περάσει αυτό το μέτρο χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα απ' τους αγώνες της «ευρωπαϊκής αριστεράς» μέσα στο «ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» και στις, γενικά κι αφηρημένα, «κοινωνίες».

Συνέχισε ο Αλ. Αλαβάνος λέγοντας: «Είμαστε αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία είναι εντελώς έξω από τις ανάγκες που αντιμετωπίζει σήμερα μια Ευρώπη της κρίσης, του πληθωρισμού, της στασιμότητας και της φτώχειας». Μάλιστα, η Ευρώπη διέρχεται κρίση και περίοδο στασιμότητας. Και η Ευρωσυνθήκη είναι «έξω απ' τις ανάγκες»... Θαυμάσια. Το γεγονός ότι η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου κάθε άλλο παρά σε κρίση βρίσκεται, όπως και το γεγονός ότι η Ευρωσυνθήκη συνιστά ένα αντιλαϊκό τερατούργημα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του, διέλαθαν της προσοχής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

... ή κάνουν πως δεν ξέρουν

Δήλωσε χτες ο Αλ. Τσίπρας: «Το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ πήρε χθες μια απόφαση που δε θα τολμούσε να πάρει καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη» (...) «είναι μια εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί στην περίφημη στρατηγική της Λισαβόνας, ένα σχέδιο το οποίο πρέπει κάπου να σταματήσει, διότι, αν δε σταματήσει, αυτές οι αποφάσεις δε θα έχουν τελειωμό».

Παριστάνουν τους ανήξερους, για να μην παραδεχτούν αυτό που και οι πέτρες γνωρίζουν, την αντιλαϊκή φύση της ΕΕ που δεν αλλάζει όσο κι αν προπαγανδίζουν το αντίθετο. Τα ευρωενωσιακά όργανα, συν τοις άλλοις, παίζουν κι αυτόν το ρόλο, το ξέρει ο ΣΥΝ, της παροχής άλλοθι στις κυβερνήσεις των χωρών - μελών για το πέρασμα αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων. Που, αφού συναποφασίζονται σε ευρωενωσιακό επίπεδο, παρουσιάζονται μετά σαν «αναγκαίο κακό» στο πλαίσιο του «ευρωμονόδρομου», θιασώτης του οποίου είναι και ο ΣΥΝ.

Παραμορφωτική εικόνα

Βιάστηκε η κυβέρνηση να «κλείσει» το κεφάλαιο με τις καταστροφές από το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, υποβαθμίζοντας ως συνήθως την έκταση των ζημιών. Κάθε μέρα όμως που περνάει αναδεικνύει ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγαλύτερο από την αρχική εικόνα που καλλιεργήθηκε. Ετσι μέχρι προχτές το βράδυ είχαν γίνει 4.412 αυτοψίες, από τις οποίες προκύπτει ότι συνολικά 1.788 σπίτια έχουν κριθεί μέχρι στιγμής μη κατοικήσιμα στην Αχαΐα και στην Ηλεία (περίπου τέσσερα στα δέκα), ενώ το 20% από αυτά πρέπει να κατεδαφιστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυτοψίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και γι' αυτό δόθηκε εντολή να δουλέψουν τα συνεργεία των μηχανικών και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Κι όμως η κυβέρνηση διαβεβαίωνε, μετά τη διυπουργική σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας, ότι μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (χτες) θα είχαν εξεταστεί όλα τα σπίτια και άρα θα μπορούσαν οι σεισμόπληκτοι ν' αρχίσουν να παίρνουν τα γνωστά επιδόματα... Δυστυχώς επαληθεύονται οι ανησυχίες που από την πρώτη στιγμή εκφράστηκαν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους σεισμόπληκτους χειρότερα από τους πυρόπληκτους και αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την οργάνωση της πάλης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εργάσιμη εβδομάδα 65 ωρών

Η απόφαση των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ για την οργάνωση του εργάσιμου χρόνου, καταργεί και τους τελευταίους υποτυπώδεις περιορισμούς που υπήρχαν σχετικά με τα χρονικά όρια της εργασίας σε ημερήσια, μηνιαία και ετήσια βάση. Εκμεταλλευόμενο τον αρνητικό για τους εργαζόμενους συσχετισμό δύναμης, το μεγάλο κεφάλαιο έχει προ πολλού καταργήσει το οκτάωρο που κατακτήθηκε με αίμα. Ο δρόμος για δουλειά ήλιο με ήλιο έχει ανοίξει διάπλατα. Αυτήν ακριβώς την αποστολή ολοκλήρωσαν το ξημέρωμα της Τρίτης οι πολιτικοί εκπρόσωποι των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, ψηφίζοντας υπέρ της ρήτρας «opt - out» και «σπάζοντας» την εφημερία σε «ενεργό» και «ανενεργό» (απλήρωτη) περίοδο.

Με την έως τώρα νομοθεσία, για τους εργοδότες υπήρχε ο «σκόπελος» του 48ωρου, σαν ανώτατο όριο της μέσης εβδομαδιαίας εργασίας. Δηλαδή, οποιαδήποτε μορφή διευθέτησης κι αν χρησιμοποιούσε ο εργοδότης, στο σύνολο του τετραμήνου, του εξαμήνου ή ακόμα και του έτους, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν επιτρεπόταν να ξεπερνάει τις 48 ώρες. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που προβλέπουν οι ευρωενωσιακές οδηγίες και έχει ενσωματωθεί και στη νομοθεσία της Ελλάδας, δίνει τεράστια περιθώρια στο κεφάλαιο να κανονίζει τον εργάσιμο χρόνο κατά τα συμφέροντά του, στραγγαλίζοντας το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του εργαζόμενου.

Ωστόσο, με στρατηγική γραμμή τη στρατηγική της Λισαβόνας και την «ευελφάλεια», το ευρωενωσιακό κεφάλαιο επιδιώκει να απαλλαγεί και από τα τελευταία αναχώματα, που το εμποδίζουν να οργανώσει το χρόνο εργασίας με τρόπο τέτοιο, ώστε να έχει τον εργαζόμενο στη διάθεσή του όση ώρα θέλει, όποτε θέλει και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Γι' αυτό, οι υπουργοί Απασχόλησης ψήφισαν τη ρήτρα «opt - out», που προβλέπει την εξαίρεση ενός εργοδότη από την υποχρέωση να διαμορφώνει το χρόνο εργασίας με βάση το 48ωρο. Πλέον, ο μόνος φραγμός που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργοδότες, είναι η ρήτρα που εμπεριέχεται στις ευρωενωσιακές οδηγίες και λέει ότι ανάμεσα σε δυο εργάσιμες περιόδους πρέπει να μεσολαβεί ένα 11ωρο ανάπαυσης του εργαζόμενου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εργοδότης έχει καθημερινά στη διάθεσή του τον εργάτη 13 ώρες το 24ωρο για να τον ξεζουμίσει. Από την αναγωγή στην πενθήμερη εργασία προκύπτει εργάσιμη βδομάδα 65 ωρών και στην εξαήμερη εργασία 78 ωρών!

Σ' αυτό το επίπεδο εκτοξεύει την εργασιακή εκμετάλλευση η απόφαση των υπουργών Απασχόλησης. Η οποία, σε συνδυασμό με το «σπάσιμο» της εφημερίας και την αναγνώριση απλήρωτου χρόνου σ' αυτήν, δημιουργεί συνθήκες έντασης της εκμετάλλευσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατοϋπαλλήλων. Απέναντι σ' αυτήν την εξέλιξη, ο ξεσηκωμός γίνεται καθήκον για κάθε εργάτη και εργάτρια. Ο δρόμος είναι ένας: Καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την υπηρετούν και την εξωραΐζουν. Αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που συνειδητά βάζουν πλάτη στην προώθηση των αντιδραστικών μέτρων. Ενίσχυση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, των μόνων δυνάμεων που με συνέπεια και επιθετικά αιτήματα αποκαλύπτουν και αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική, αγωνίζονται για την ανατροπή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ