ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΑΙΑ
Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καταδικαστική απόφαση
  • Στις 8.00 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Κρήνης)
  • Θα μιλήσει ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Μπενετάτος

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 12 Ιούνη, στις 8μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Κρήνης), καλεί η δημοτική αρχή Νίκαιας το λαό και τους μαζικούς φορείς της πόλης. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος.

Στόχος της συγκέντρωσης είναι η ενημέρωση των κατοίκων για την προχτεσινή καταδικαστική απόφαση σε επτά μήνες φυλακή με αναστολή εις βάρος του Δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου, του Αντιδημάρχου Γιάννη Αγγελινιάδη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρου Κορομπίλη και τριών εργαζομένων του δήμου, επειδή συμμετείχαν τον Φεβρουάριο του 2004 στην κινητοποίηση κατοίκων της πόλης για απενεργοποίηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της Vodafone που είχε στηθεί παράνομα επί της οδού Ανωγείων 24 στη Νίκαια.

Να σημειώσουμε πως με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είχε ταχθεί κατά της αυθαίρετης εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στην πόλη και η Περιφέρεια, μετά από προσφυγή της εταιρείας, είχε κρίνει νόμιμη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Δημοτική Αρχή καλεί το λαό της πόλης και τους μαζικούς φορείς να αντιδράσουν στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και να δηλώσουν ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Η συγκεκριμένη απόφαση, τονίζεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ουσιαστικά ποινικοποιεί την πολιτική δράση των αιρετών και παραμερίζει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και υπογραμμίζει πως «η δημοτική αρχή Νίκαιας, σε ανακοίνωσή της τονίζει πως παρά τη δικαστική τρομοκρατία θα συνεχίσει τους αγώνες της, αντιδρώντας στο νομικό πλαίσιο που ενθαρρύνει την ασυδοσία των πολυεθνικών στις τηλεπικοινωνίες».

Δήμαρχε, συνέχισε

Τη συμπαράστασή τους στον δήμαρχο της Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, τονίζοντας ότι «είμαστε στο πλευρό του» και καλώντας τον να συνεχίσει να βρίσκεται μπροστάρης στους αγώνες του λαού.

Καμία καταδίκη, τονίζεται στην ανακοίνωση, δε θα σταθεί ικανή να εμποδίσει τους αγωνιστές δημάρχους και το λαό, από τον αγώνα για καθαρό περιβάλλον, προς όφελος της υγείας των κατοίκων, ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία, για δημοκρατικούς θεσμούς. Με την καταδίκη αυτή του Στέλιου Μπενετάτου δικάζεται κάθε δημοκρατική συνείδηση. Γι' αυτό και η καταδίκη του έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για μας. Δήμαρχε, συνέχισε».

ΠΑΣΟΚ
Προς νέα εσωκομματική κρίση

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε επιστολή του Κ. Σημίτη στον Γ. Παπανδρέου

Νέα εσωκομματική αντιπαράθεση ξέσπασε χτες στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή επιστολή του Κ. Σημίτη προς τον Γ. Παπανδρέου, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ταχτεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη, μετά την επικύρωσή της από τη Βουλή.

Η συγκεκριμένη κίνηση του Κ. Σημίτη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, να τη χαρακτηρίζει «ακατανόητη». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έντονη ήταν και η δυσαρέσκεια του Γ. Παπανδρέου, ενώ στενοί του συνεργάτες του εισηγήθηκαν ακόμα και τη διαγραφή του τέως πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Συγχρόνως ο Γ. Παπακωνσταντίνου θύμισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί θέση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, και σημείωσε ότι ο Κ. Σημίτης «είχε το 2005 προσυπογράψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη, και έχει επιχειρηματολογήσει επ' αυτού και στη Βουλή». Μάλιστα, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ μοίρασε και τα κείμενα με την υπογραφή του Κ. Σημίτη και απόσπασμα της ομιλίας του από εκείνη την περίοδο όπου τασσόταν υπέρ του δημοψηφίσματος.

Με την επιστολή του ο Κ. Σημίτης δεν αμφισβήτησε σε κανένα σημείο τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, αφού τάχτηκε, όπως και σύσσωμο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπέρ της επικύρωσης της αντιδραστικής Συνταγματικής Συνθήκης, αλλά διαφοροποιήθηκε από την τακτική του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει δημοψήφισμα. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήριζαν «προσχηματική» την κίνηση του Κ. Σημίτη, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι «εγκαινιάζεται» νέος κύκλος αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Στην επιστολή, η οποία δημοσιοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νέες απώλειες του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης αναφέρει: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι μετά από απόφασή σου το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της Νέας Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διαφωνώ. Η πρακτική των κυβερνήσεων τόσο του πατέρα σου όσο και των δικών μου ήταν η κύρωση των Συνθηκών από τη Βουλή. Τούτο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται να ισχυροποιήσει τη θέση της στην Ενωση και να είναι χώρα που επηρεάζει τις εξελίξεις». Ο ίδιος στην επιστολή του σημειώνει ότι «μακρόσυρτες διαδικασίες κύρωσης όμως, όπως ένα δημοψήφισμα η έκβαση του οποίου θα εξαρτάται από την πολιτική συγκυρία, αποδυναμώνουν τη θέση και την επιρροή» της Ελλάδας.

Ο Κ. Σημίτης, αφήνοντας αιχμές για αποφάσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι «υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουμε σε έναν ακόμη τομέα πρόβλημα», και καταλήγοντας διερωτάται «γιατί πρέπει να αλλάξουμε την πάγια πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στον Κ. Σημίτη αναφέροντας ότι «η διαφοροποίηση σ' αυτή τη συγκυρία αποπροσανατολίζει από τις προτεραιότητες» του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ο Σημίτης»... Παράλληλα, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου συνδύαζαν τη χτεσινή «πρωτοβουλία» του Κ. Σημίτη με την πρόσφατη απόφασή του για την ίδρυση ιδρύματος με το όνομά του και την πιθανή απόφασή του να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών τον προηγούμενο Νοέμβρη δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ανήκουν στο «μπλοκ» των λεγόμενων εκσυγχρονιστών, η Α. Διαμαντοπούλου και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, είχαν θέσει σαν όριο για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2008...

Η νέα εσωκομματική κρίση που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, αφού ταυτίζεται μαζί της στις στρατηγικές επιλογές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καρπωθεί τη διευρυμένη λαϊκή δυσαρέσκεια προκειμένου να ανακαταλάβει τον κυβερνητικό θώκο. Το συγκεκριμένο επεισόδιο ανάμεσα στον Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπανδρέου ήρθε απλώς για να επιβεβαιώσει αυτή την εξέλιξη και τη γενικότερη κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και να δρομολογήσει νέο γύρο εσωστρέφειας.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
«Ασφαιρη» η λαϊκή δυσαρέσκεια

Αμετάβλητο παραμένει το πολιτικό σκηνικό παρά τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την εφαρμοζόμενη πολιτική και τη «σφυγμομετρούμενη» αντίθεση στις προωθούμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο δικομματισμός, παρά την πτώση των ποσοστών του, σε σχέση με τις εκλογές, καταφέρνει να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ στην «αδιάφορη» μεταξύ τους μάχη για την εξουσία, η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το «ορατό» ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία έχει ήδη ενεργοποιήσει σενάρια για «κυβερνήσεις συνεργασίας»...

Η εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της εταιρείας MRB που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει τις... τάσεις που είχαν καταγράψει το προηγούμενο διάστημα και οι άλλες δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημα της ακρίβειας, για παράδειγμα, έχει «επισκιάσει» τα υπόλοιπα, γεγονός που μαρτυρά το μέγεθος της φτώχειας που πλήττει ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, υφέρπει και μια «μοιρολατρική» στάση καθώς η δυσαρέσκεια για την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δε «μετασχηματίζεται» σε χειραφέτηση από την κυρίαρχη πολιτική και τους διαχειριστές της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ακρίβεια θεωρείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα από το 76,8% των ερωτηθέντων και ακολουθούν η ανεργία (53,3%), η υγεία (34,4%), η παιδεία (20,4%) και το ασφαλιστικό (20,4%). Ταυτόχρονα οι μισοί σχεδόν δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να λύσουν το πρόβλημα της ακρίβειας. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια» το 26,2% απαντά η ΝΔ, το 26,4% το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 23,3% απαντά «κανένας από τους δύο».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 2,9% έναντι του ΠΑΣΟΚ, διευρύνοντας την «ψαλίδα» σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας τον περασμένο Δεκέμβρη. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,2% (έναντι 34,6% στην προηγούμενη έρευνα), το ΠΑΣΟΚ 29,3% (από 32,2%), το ΚΚΕ 7% (από 8%), ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1% (από 5,1%), ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,1% (3,5%), ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 12,2%.

Η εκτίμηση ψήφου, μετά από αναγωγή, είναι, πάντοτε σύμφωνα με την έρευνα της MRB, 35% με 38% για τη ΝΔ, 31,5% με 34,5% για το ΠΑΣΟΚ, 7,8% με 8,5% για το ΚΚΕ, 13% με 15% για τον ΣΥΡΙΖΑ, και 4,5% - 5,5% για τον ΛΑ.Ο.Σ.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 55,8% έναντι 23,6%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ