Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
«Ασφαιρη» η λαϊκή δυσαρέσκεια

Αμετάβλητο παραμένει το πολιτικό σκηνικό παρά τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την εφαρμοζόμενη πολιτική και τη «σφυγμομετρούμενη» αντίθεση στις προωθούμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο δικομματισμός, παρά την πτώση των ποσοστών του, σε σχέση με τις εκλογές, καταφέρνει να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ στην «αδιάφορη» μεταξύ τους μάχη για την εξουσία, η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το «ορατό» ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία έχει ήδη ενεργοποιήσει σενάρια για «κυβερνήσεις συνεργασίας»...

Η εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της εταιρείας MRB που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει τις... τάσεις που είχαν καταγράψει το προηγούμενο διάστημα και οι άλλες δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημα της ακρίβειας, για παράδειγμα, έχει «επισκιάσει» τα υπόλοιπα, γεγονός που μαρτυρά το μέγεθος της φτώχειας που πλήττει ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, υφέρπει και μια «μοιρολατρική» στάση καθώς η δυσαρέσκεια για την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δε «μετασχηματίζεται» σε χειραφέτηση από την κυρίαρχη πολιτική και τους διαχειριστές της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ακρίβεια θεωρείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα από το 76,8% των ερωτηθέντων και ακολουθούν η ανεργία (53,3%), η υγεία (34,4%), η παιδεία (20,4%) και το ασφαλιστικό (20,4%). Ταυτόχρονα οι μισοί σχεδόν δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να λύσουν το πρόβλημα της ακρίβειας. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια» το 26,2% απαντά η ΝΔ, το 26,4% το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 23,3% απαντά «κανένας από τους δύο».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 2,9% έναντι του ΠΑΣΟΚ, διευρύνοντας την «ψαλίδα» σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας τον περασμένο Δεκέμβρη. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,2% (έναντι 34,6% στην προηγούμενη έρευνα), το ΠΑΣΟΚ 29,3% (από 32,2%), το ΚΚΕ 7% (από 8%), ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1% (από 5,1%), ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,1% (3,5%), ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 12,2%.

Η εκτίμηση ψήφου, μετά από αναγωγή, είναι, πάντοτε σύμφωνα με την έρευνα της MRB, 35% με 38% για τη ΝΔ, 31,5% με 34,5% για το ΠΑΣΟΚ, 7,8% με 8,5% για το ΚΚΕ, 13% με 15% για τον ΣΥΡΙΖΑ, και 4,5% - 5,5% για τον ΛΑ.Ο.Σ.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 55,8% έναντι 23,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ