Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Ο αγώνας των κατοίκων των πληττόμενων περιοχών να γίνει πιο πολιτικός

Ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ για τον πολυήμερο αγώνα των κατοίκων των οικισμών Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου

Από διαμαρτυρία των κατοίκων στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, τη Μέρα του Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα

Motion Team

Από διαμαρτυρία των κατοίκων στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, τη Μέρα του Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα
Ενθαρρυντικό παράδειγμα για τον εργαζόμενο λαό του Νομού Κοζάνης αποτελεί ο αγώνας των κατοίκων των οικισμών Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου που τις προηγούμενες μέρες ολοκλήρωσε και αυτόν τον κύκλο του, έχοντας σταθερά στο στόχαστρό του την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας και τις επιπτώσεις που προκαλεί η δράση της ΔΕΗ ΑΕ. Οπως σημειώνει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, ο αγώνας των κατοίκων των πληττόμενων οικισμών έχει σημειώσει αισθητή ποιοτική εξέλιξη, τόσο σε επίπεδο αιτημάτων όσο και σε επίπεδο τρόπων και μορφών πάλης.

«Η πορεία αυτού του πολυήμερου αγώνα κέρδισε τη συμπάθεια και τη στήριξη του λαού ενώ ξεσκέπασε και αποκάλυψε την υποκριτική στάση και αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την καιροσκοπική πολιτική του Συνασπισμού. Ανάγκασε τους τοπικούς εκπροσώπους τους να καταφύγουν στα μεγάλα λόγια και στη δημαγωγία για να μην απομονωθούν πηγαίνοντας κόντρα στο λαϊκό αίσθημα.

Ετσι, ενώ τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εν πολλοίς και ο ΣΥΝ στηρίζουν πολιτικά και συνδικαλιστικά τη μετοχοποίηση-ιδιωτικοποίηση, την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, άρα και τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της ΔΕΗ ΑΕ, εμφανίζονται υποκριτικά να "καταδικάζουν" τα αποτελέσματα που παράγει η πολιτική αυτή».

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σχολιάζει και τη δήλωση - πρόκληση του προέδρου του ΣΥΝ, Α. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που οργάνωσαν οι κάτοικοι της περιοχής την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος, η οποία, όπως σημειώνει, ανέδειξε την αμετροέπεια που χαρακτηρίζει τον ΣΥΝ. Προφανώς κοιτώντας τον εαυτό του στον καθρέφτη ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε: «Κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς και την κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για την πραγματική κατάσταση του περιβάλλοντος της χώρας. Θα κάνουν τετριμμένες δηλώσεις πως το περιβάλλον είναι στην πρώτη προτεραιότητα. Κανείς όμως δε θα έρθει να δει τους πολίτες πώς ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης».

Οπως αναφέρει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, «πράγματι, έτσι είναι, με την προϋπόθεση να συμπεριληφθεί και ο ίδιος και να εξαιρεθεί το ΚΚΕ. Γιατί η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφτηκε 2 (δύο) φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο τους συγκεκριμένους πληττόμενους οικισμούς και συζήτησε με τους κατοίκους και τους φορείς τους, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προσκάλεσε τους συλλόγους και τα σωματεία και φορείς της περιοχής για άμεση ενημέρωση και παρέμβαση στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έθεσε τα ζητήματα και αιτήματα των κατοίκων πολλές φορές. Και όλα αυτά εκτός περιόδου κινητοποιήσεων, εκτός της Μέρας Περιβάλλοντος».

Το ΚΚΕ σημειώνει πως ο αγώνας των κατοίκων των πληττόμενων οικισμών από δω και πέρα πρέπει να γίνει πιο πολιτικός. Να συντονιστεί ο αγώνας των κατοίκων όλων των πληττόμενων οικισμών με τον αγώνα των εργαζομένων για: Αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των εδαφών από τη ΔΕΗ ΑΕ και το κράτος και την απόδοσή τους για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση. Αμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών, με ουσιαστική αποκατάσταση των κατοίκων τους. 5.000 προσλήψεις, δηλαδή, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στους εργολάβους και πρόσληψη επιπλέον 1.500 εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ.

Υπογραμμίζει επίσης πως ο αγώνας αυτός πρέπει να αποτελέσει τμήμα του αγώνα για μόνιμες λύσεις που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού και της τοπικής κοινωνίας.

Ξεκαθαρίζει όμως πως «τέτοιες λύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, των εφαρμοζόμενων πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή κυβερνήσεων συνεργασίας που θα αποδέχονται αυτήν την πολιτική.

Η μόνη ρεαλιστική απάντηση απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές είναι η δημιουργία Μετώπου του εργαζόμενου λαού για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, για τη μετατροπή του ορυκτού πλούτου, των εγκαταστάσεων και των δικτύων σε περιουσία του λαού που θα αναπτύσσεται με κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αγώνες στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών (2009-12-10 00:00:00.0)
Χτύπησε «κόκκινο» η ρύπανση στο Νομό Κοζάνης (2009-11-25 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τη ΔΕΗ (2008-05-21 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η κατάληψη (2008-05-14 00:00:00.0)
Οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ (2007-11-13 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ για Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα (2007-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ