Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι λαοί να κάνουν το βίο αβίωτο σ' όσους υποστηρίζουν τέτοιες πολιτικές

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή για την Ευρωσυνθήκη

Eurokinissi

Ζητήσαμε δημοψήφισμα για την έγκριση της Ευρωσυνθήκης, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι αρνητική, όπως και οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ (με εξαίρεση την Ιρλανδία όπου υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για δημοψήφισμα), τόνισε στην ομιλία της στη χτεσινή συζήτηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και πρόσθεσε: Το δημοψήφισμα θα ήταν ένα πεδίο πάλης και αντιπαράθεσης και μια ευκαιρία να εκφραστεί η αντίθεση και η εναντίωση του λαού όχι μόνο στην Ευρωσυνθήκη αλλά συνολικά στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Αλ. Παπαρήγα στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπειρία της Ιρλανδίας ενόψει του σημερινού δημοψηφίσματος για την έγκριση ή μη της Ευρωσυνθήκης. Υπενθύμισε ότι οι διάφορες πλευρές έκαναν λόγο για το «ιρλανδικό θαύμα», το οποίο έπρεπε να δοκιμάσουμε και στη χώρα μας και τόνισε ότι, λόγω αυτού του «θαύματος», το «ναι» και το «όχι» στην Ευρωσυνθήκη είναι πολύ κοντά. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι η αντίθεση στην Ευρωσυνθήκη γίνεται πάνω στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Ιρλανδίας.

Κατήγγειλε ότι για να καμφθεί η αντίσταση του ιρλανδικού λαού έχουν πέσει στη χώρα τεράστια χρηματικά ποσά και έχουν επιστρατευτεί τρομοκρατικά διλήμματα προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους εργαζόμενους της Ιρλανδίας και στο κίνημα του «όχι», το οποίο αντιδρά στην Ευρωσυνθήκη και στην ΕΕ από ταξική σκοπιά. Μέχρι και φασιστοειδή, είπε η Αλ. Παπαρήγα, έχουν επιστρατευτεί για να πείσουν το λαό της Ιρλανδίας ότι το «όχι» θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα.

Εμείς, συνέχισε, ζητήσαμε δημοψήφισμα για να συμβάλουμε στο να εκφραστεί από το λαό ένα δυνατό και καθαρό ΟΧΙ στην Ευρωσυνθήκη αλλά και στην ίδια την ΕΕ, αφού είναι «παιδί της». Αλλωστε, είπε, στην Ευρωσυνθήκη αποτυπώνονται όλοι οι νόμοι και οι οδηγίες της ΕΕ από τη γέννησή της ακόμα, και ευχήθηκε να επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας αφού κάθε χαραμάδα αντίστασης λειτουργεί υπέρ των λαών της ΕΕ.

Κανένα όφελος για τους λαούς

Αναφερόμενη στο χαρακτήρα της ΕΕ είπε ότι πρόκειται για ένα ιμπεριαλιστικό, πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό μπλοκ με καθαρούς στόχους: Την εξασφάλιση της συγκέντρωσης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, προκειμένου να δώσει τη μάχη σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ έχουν κάποιες απώλειες. Βέβαια, πρόσθεσε, μια τέτοια εξέλιξη δε θα έχει κανένα όφελος για τους λαούς, αφού το μόνο που θα γίνει είναι η ΕΕ να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη (ΗΠΑ).

Η ίδια η ΕΕ, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, εκτός των άλλων, αποτελεί και τον δεύτερο παγκόσμιο χωροφύλακα και γι' αυτό προωθεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίησή της, με στόχο τις στρατιωτικές επεμβάσεις με δυνάμεις ταχείας επέμβασης σε όλο τον κόσμο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των κρίσεων. Μάλιστα, προβλέπεται η μόνιμη στρατιωτική συνεργασία κάποιων κρατών - μελών, τα οποία θα προχωρούν και σε επεμβάσεις, ενώ ασπάζεται το δόγμα των προληπτικών πολέμων, όπως κάνουν οι ΗΠΑ.

Σχετικά με τη «ρήτρα αλληλεγγύης» κατήγγειλε ότι με βάση αυτήν θα μπορεί η ΕΕ να επεμβαίνει ακόμα και στρατιωτικά στο εσωτερικό των κρατών - μελών για την αντιμετώπιση «κρίσεων» και μάλιστα χωρίς την άδεια των κρατών αυτών.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι με την Ευρωσυνθήκη το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων των κρατών για την άσκηση πολιτικής σε όλους τους τομείς μεταφέρεται στην ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστική, είπε, η περίπτωση με την απόφαση για την καθιέρωση της 65ωρης εβδομαδιαίας εργασίας που αποφασίστηκε πρόσφατα και τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης να απέχει, στην ουσία δείχνει συνηγορία για την απόφαση. Η κυβέρνηση, τόνισε, δεν είπε ότι δε θα δεχτεί την απόφαση, την οποία θα τη βρούμε μπροστά μας γρήγορα αφού οι καπιταλιστές θα σπεύσουν να την αξιοποιήσουν.

Με την Ευρωσυνθήκη, συνέχισε, θεσπίζεται η υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού, καταργείται το δικαίωμα «βέτο» σε αρκετούς τομείς, ενώ καθιερώνονται νέοι κατασταλτικοί μηχανισμοί, με τους οποίους χτυπιούνται τα ατομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Προβλέπουμε, είπε η Αλ. Παπαρήγα, ότι όσο θα μεγαλώνει η ΕΕ - κάτι που για μερικούς σημαίνει ισχύ - τόσο θα διευρύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις. Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις φυγόκεντρες τάσεις που σημειώνονται εντός της ΕΕ, και τόνισε ότι τα λαϊκά κινήματα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτές τις διαδικασίες και εξελίξεις με στόχο την απειθαρχία και την ανυπακοή στην ΕΕ.

Την αποδέσμευση, συνέχισε, από την ΕΕ - θέση που κάποιοι τη θεωρούν μη μοντέρνα - τη συνδυάζουμε με νίκη των λαϊκών κινημάτων στο επίπεδο της εξουσίας. Η προοπτική αυτή, είπε, δε θα είναι καταστροφική για τους λαούς αλλά για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ αναφερόμενη στον ΣΥΝ είπε ότι δεν μπορεί να αντιπαραθέσει αποτελεσματική δράση δίχως ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Σύμφυτη με το σύστημα η ακρίβεια

Αναφερόμενη στη συζήτηση που γίνεται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των καρτέλ είπε ότι καλλιεργείται η αντίληψη πως η ΕΕ προωθεί τον «υγιή ανταγωνισμό». Δεν υπάρχει, είπε, υγιής και μη υγιής ανταγωνισμός και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των επιχειρήσεων του προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου, οι οποίες αγοράστηκαν από τον επιχειρηματία Α. Βγενόπουλο. Πριν τη μεταβίβαση, είπε, ο Δασκαλόπουλος είχε μια σειρά από εταιρείες στον τομέα των τροφίμων και των γαλακτοκομικών. Τα πήρε στη συνέχεια όλα ο Βγενόπουλος, ο οποίος μάλιστα ελέγχει και τράπεζες, ιδιωτικά θεραπευτήρια, εμπορικά κέντρα. Ετσι δημιουργούνται, είπε, τα μονοπώλια και αυτός είναι ο ανταγωνισμός, υγιής ή μη υγιής, και η ίδια η ΕΕ συμβάλλει στη διαμόρφωση ισχυρών μονοπωλίων, για να προωθήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη και δεν αποκλείει ακόμα και τη χρήση των όπλων για να επιβάλλει την πολιτική της. Στην πολιτική αυτή, τόνισε, συμβάλλουν χέρι χέρι οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες ενώ το χέρι τους βάζουν και οι λεγόμενοι ανανεωτές.

Εμείς, κατέληξε, δε σταυρώνουμε τα χέρια και καλούμε τους λαούς να κάνουν το βίο αβίωτο σε όσους υποστηρίζουν αυτές τις πολιτικές και να οργανώσουν τον αγώνα τους σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να ανατρέψουν τους σημερινούς συσχετισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ