Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ακρίβεια και μονοπωλιακό κεφάλαιο

Στην αρχή, επιχείρησαν να αποδώσουν το πρόβλημα της ακρίβειας στον «εισαγόμενο πληθωρισμό». Ηταν η πρώτη γραμμή άμυνας, η οποία κατέρρευσε κάτω από την πίεση των γεγονότων. Στη συνέχεια, γενικά και αφηρημένα, άρχισαν να μιλούν για «κερδοσκόπους» και για «κερδοσκοπικά κυκλώματα», χωρίς βέβαια να γίνονται πιο συγκεκριμένοι και, το κυριότερο, να μιλήσουν με ονόματα. Αλλά και τι σημαίνει «κερδοσκόποι»; Υπάρχει κεφάλαιο μή κερδοσκοπικό; Δηλαδή υπάρχει καπιταλιστής που εμπορεύεται ή παράγει χωρίς κίνητρο το κέρδος;

Στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας - με αφορμή τα 41 μέτρα (;) του υπουργείου Ανάπτυξης - επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του προβλήματος, αλλά όχι τις αιτίες... Αιτίες, οι οποίες εντοπίζονται στο γεγονός ότι σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας ο ανταγωνισμός είναι ελλιπής καθώς και ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούν δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αρμόδιος για θέματα αγοράς, έφερε υπό μάλης φάκελο με στοιχεία, τα οποία αποδείκνυαν τον υψηλό βαθμό μονοπώλησης της ελληνικής οικονομίας...

Αργά και βασανιστικά, και πάντα με τη συνοδεία παραμορφωτικών φακών που συνοδεύουν την αστική συνείδηση, οι πολιτικοοικονομικοί εκπρόσωποι του κατεστημένου, άρχισαν κάτι να ψελλίζουν για «επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά» και για «ολιγοπώλια». Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, αυτά είναι τα μονοπώλια. Και το θέμα είναι η σχέση του μονοπωλιακού κεφαλαίου και η αφόρητη ακρίβεια που λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα. Μονοπώλια και ακρίβεια, επομένως. Αυτό είναι το πρόβλημα που προσπάθησε να αποφύγει αρχικά η κυβέρνηση της ΝΔ με το ιδεολόγημα του «εισαγόμενου πληθωρισμού» και της προσέγγισης της ακρίβειας ως διεθνούς προβλήματος... Συνειδητά επιχείρησαν να αποκρύψουν από τους εργαζόμενους ότι εκτός από τους λύκους του διεθνούς κεφαλαίου, που εκτίναξαν στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, υπάρχουν και οι εγχώριοι ληστές, οι οποίοι πυροδοτούν την ακρίβεια ανεβάζοντας ανεξέλεγκτα τις τιμές. Προσπάθησαν να αποκρύψουν ότι η ακρίβεια έχει στενή, στενότατη, σχέση με την κυριαρχία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Οταν το ΚΚΕ, στις αναλύσεις του, υποστήριζε ότι ο καπιταλισμός στην Ελλάδα έχει περάσει στη μονοπωλιακή του φάση, ότι κυριαρχεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο, οι απολογητές της αστικής τάξης παρίσταναν τον ανήξερο. Και να που ορισμένοι από αυτούς σήμερα, εν έτει 2008... ανακάλυψαν την ύπαρξη των μονοπωλίων.

Είναι, όμως, πέρα για πέρα υποκριτές. Το σύνολο των πολιτικών τους, όλα αυτά τα χρόνια, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τα φορολογικά και «αναπτυξιακά» προνόμια που παραχωρούν στις επιχειρήσεις, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας, το «άνοιγμα» των αγορών, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ενισχύουν πρώτα και κύρια τους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι εδραιώνουν την κυριαρχία τους. Και ενώ αυτή είναι η βασική τους πολιτική επιδίωξη, με αφορμή το πρόβλημα της ακρίβειας, ορισμένοι εξ αυτών τη συνδέουν με τα «ολιγοπώλια»... Στο διά ταύτα όμως, απαιτούν... εμβάθυνση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, πιο τολμηρό άνοιγμα των αγορών, νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, πολιτικές επιλογές, οι οποίες εκ των πραγμάτων, οδηγούν στην περαιτέρω ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Ετσι φανερώνεται και ο ρόλος τους, επειδή «κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη». Είναι καιρός ο λαός από την πείρα του να αντιληφθεί την κοροϊδία και να τους απορρίψει.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ