Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επλεξε το εγκώμιο της ... ηθικής της ΕΕ

Eurokinissi

Η ελληνική κυβέρνηση συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «πρόθυμους» της Ευρωσυνθήκης, τόσο για την επικύρωση όσο και για την εφαρμογή των κατευθύνσεών της. Το μήνυμα αυτό επιχείρησε να περάσει χτες, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, σε μια λιτή ομιλία, όπου προσπάθησε να «μεταφέρει» την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών της με ...ηθικούς όρους.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Ελλάδα προσδοκά την ταχεία κύρωση της Συνθήκης», στοχεύοντας στο «να μην υπάρξει καμιά καθυστέρηση». Αιτιολογώντας αυτή την πολιτική επιλογή επισήμανε ότι «οι εξελίξεις απαιτούν διαρκείς προσαρμογές (...). Βασικό ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης που όσο διευρύνεται τόσο περισσότερο πρέπει να θωρακίζεται θεσμικά και να διευρύνεται πολιτικά». Οπως είπε, η Ευρωσυνθήκη «είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», αφού η προσπάθεια για τη σύνταξή της «σηματοδότησε την ολοκλήρωση μιας καθοριστικής διαδικασίας για το μέλλον της ΕΕ (...). Η Ελλάδα διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στις διεργασίες που έγιναν», όπου οι ηγέτες της ΕΕ «χαράξαμε το τέλος της εσωστρέφειας και το τέλος της καθήλωσης».

Αναφερόμενος στο κείμενο επισήμανε: «Η Συνθήκη δεν υιοθετεί το σύνολο των επιδιώξεων και των στόχων καμίας χώρας - μέλους» και, ως εκ τούτου, «είναι ένας καθαρός πολιτικός συμβιβασμός», αφού «δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος ή δρόμος που να διασφαλίζει την κοινή πορεία». Συνέχισε επισημαίνοντας ότι «αδυναμίες μπορεί να υπάρχουν, όμως η νέα Συνθήκη είναι ένας σημαντικός σταθμός στην αναζήτηση κοινών τόπων», ενώ κεντρικός «στόχος είναι η αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών».

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το επιχείρημα περί ενίσχυσης των εθνικών Κοινοβουλίων, υποστηρίζοντας ότι σε σχέση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης «μπορούν να προβάλλουν αντιρρήσεις για τη συμβατότητά τους». Ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι ως μέλος της ΕΕ «έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τις παγκόσμιες προκλήσεις», αφού «η Ευρώπη είναι δύναμη και μάλιστα δύναμη για όλα τα μέλη της» και εγγυητής για τη «δημοκρατία, την πολιτική ομαλότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε πλέκοντας το εγκώμιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως είπε, πρόκειται για «κοινότητα αξιών και ιδεών», τονίζοντας πως «η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι ο δρόμος για να έρθουν οι πολίτες της ΕΕ πιο κοντά στις αποφάσεις που λαμβάνονται από αποτελεσματικούς θεσμούς». Πρόσθεσε ότι αποκλειστικά αυτός είναι ο «δρόμος για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον», τονίζοντας ότι η προοπτική αυτή είναι «που υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ