Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιδιώκουν την ποινικοποίηση ακόμα και της σκέψης

Εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για τα νέα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα

Η ανάγκη να αντιμετωπιστούν ενεργά και στην πράξη όλα τα νέα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα της ΕΕ από το μαζικό λαϊκό οργανωμένο κίνημα τονίστηκε χτες, σε σχετική εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Εισαγωγικά η νομικός Ελένη Ζαφειρίου σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο αντιτρομοκρατικό οπλοστάσιο κατατείνουν στην ποινικοποίηση της σκέψης, στην καταστολή των λαϊκών κινημάτων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ένα μοντέλο ανθρώπου που να αποδέχεται τη στρατηγική της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Ακολούθως ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Καλτσώνης, κάνοντας την κεντρική εισήγηση, τόνισε ότι το θέμα δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί τη φυσική συνέχεια της οικοδόμησης στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ ενός πολύπλοκου κατασταλτικού μηχανισμού, που περιλαμβάνει τόσο τη νομοθεσία όσο και το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό του. Αντιτρομοκρατική νομοθεσία, Σένγκεν, Ευρωπόλ, συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ, κάμερες παρακολούθησης είναι μερικές μόνο από τις ψηφίδες του κατασταλτικού μηχανισμού. Συμπλήρωσε πως όταν τρομοκρατία νοείται η αμφισβήτηση των θεμελιωδών οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δομών, όταν ως τρομοκρατία νοείται η πάλη των λαών για την εθνική και την κοινωνική τους απελευθέρωση, είναι φανερό ότι θα διώκονται πλέον οι ριζοσπαστικές ιδέες, οι αντιιμπεριαλιστικές αντιλήψεις, οι οποίες εξάλλου στα επίσημα κείμενα της ΕΕ θεωρούνται η αιτία της τρομοκρατίας.

Ο πανεπιστημιακός Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η επίκληση της τρομοκρατίας αποτελεί πρόσχημα για την υπονόμευση των ελευθεριών. Οτι τα νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα αποτελούν πρόσθετα μέτρα κατά της ελευθερίας, είναι συνολικά μια προσπάθεια ν' αλλάξει το πρότυπο των ατομικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων στον κόσμο, να προκύψει ένα νέο δίκαιο που δε θα τιμωρεί πλέον την πράξη, αλλά την «πρόθεση». Συνέχισε ότι η επίθεση δεν αφορά μόνο πολιτικά, αλλά και εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Οτι απάντηση στα παραπάνω αποτελεί η συλλογική, αλλά και ατομική προσπάθεια καθενός από εμάς, με καθαρό ωστόσο ότι θα πρόκειται για μάχες οπισθοφυλακής όσο δε διαμορφώνεται ένα μαζικό κίνημα που να αντιμετωπίσει το κακό στην πηγή του. Οτι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος όπου από τη μία βρίσκονται οι λαοί και από την άλλη οι δυνάμεις της αγοράς και στον οποίο πόλεμο ο καθένας οφείλει να διαλέξει στρατόπεδο και να είναι ενεργός στρατιώτης.

Η Γεωργία Φλούδα, πρόεδρος του συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων, είπε από την πλευρά της ότι με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σφίγγει η θηλιά στους εργαζόμενους και το σύστημα παίρνει μέτρα χειραγώγησής τους για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος οι εργάτες να δουν τη λύση στην κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Οτι οι κυρίαρχες δυνάμεις αξιοποιούν το φόβο, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, την ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης ώστε να καταπνιγεί κάθε φωνή αντίστασης. Οτι αξιοποιούν και τη δικαιοσύνη ώστε να κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική κάθε απεργία. Θύμισε το γεγονός ότι δεκάδες στελέχη του ΠΑΜΕ σύρθηκαν στα δικαστήρια τα τελευταία χρόνια ακόμα και σε διασύνδεση της εργοδοσίας με την Αστυνομία. Ωστόσο, τόνισε, η νομιμότητά τους δε στάθηκε ποτέ ικανή να παρεμποδίσει τον αγώνα της εργατικής τάξης. Οτι αυτό το βάρβαρο σύστημα θα ανατραπεί, όσα αναχώματα κι αν στήσουν, όσους τρομονόμους κι αν ψηφίσουν.

Ο Αγγελος Ρεμπής, τέως εφέτης, επισήμανε ότι η δικαιοσύνη είναι μία κατανεμημένη λειτουργία του όλου πολιτικού συστήματος της οποίας έχουν προετοιμάσει τις βάσεις και το αντικείμενό της προκειμένου να συμπληρώνει την πολιτική εξουσία. Συνέχισε ότι όσο θα εφαρμόζονται τα εν λόγω μέτρα, τόσο θα προκύπτουν κι άλλα τραγικά σημεία τους. Είπε όμως ότι υπάρχουν περιθώρια με την αντίσταση του λαϊκού παράγοντα όσα αντιδραστικά προωθούνται να επιβραδυνθούν και να ανατραπούν.

Τέλος, ο Στρατής Κόρακας ξεκαθάρισε ότι οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις παίρνουν όλα αυτά τα μέτρα, διδασκόμενες από το παρελθόν και δρώντας προληπτικά προκειμένου να μην αμφισβητηθεί η εξουσία τους. Ετσι, τρομοκράτης μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον κάθε εργαζόμενος που αγωνίζεται διεκδικώντας τα δικαιώματά του. Σημείωσε ότι με την Ευρωσυνθήκη τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, καθώς η ΕΕ δίνει στον εαυτό της το δικαίωμα να επεμβαίνει στρατιωτικά όπου Γης, με πρόσχημα την τρομοκρατία όπως η ίδια την ορίζει. Η καμπάνα χτυπά για όλους, είπε χαρακτηριστικά, και πριν απ' όλους για τους εργαζόμενους. Μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, οφείλουμε να θέτουμε και την ανάγκη αντιπαλέματος όλων αυτών των μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ