Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Χτύπησε «κόκκινο» η ρύπανση στο Νομό Κοζάνης

Ερώτηση για τη μόλυνση στην περιοχή, με συνευθύνη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Από κινητοποίηση κατοίκων της Κοζάνης και εργαζομένων για τη μόλυνση και την ανεργία στην περιοχή

Eurokinissi

Από κινητοποίηση κατοίκων της Κοζάνης και εργαζομένων για τη μόλυνση και την ανεργία στην περιοχή
Το πρόβλημα με τη ρύπανση του περιβάλλοντος στο Νομό Κοζάνης που έχει χτυπήσει «κόκκινο» φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Σε αυτή σημειώνουν:

«Η μόλυνση του περιβάλλοντος στον αέρα, το έδαφος και υπέδαφος στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου, από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ, είναι μόνιμα στην ημερήσια διάταξη. Το τελευταίο διάστημα, όμως, η ρύπανση φτάνει στο κόκκινο.

Οι υψηλότερες υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων εντοπίζονται σε οικισμούς, οι οποίοι είναι περικυκλωμένοι από τα ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ, που το αίτημα για τη μετεγκατάστασή τους καθυστερεί (Μαυροπηγή, Ποντοκώμη), ή δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία, παρά μόνο υπάρχουν υποσχέσεις (Ακρινή), αλλά και ο υπόλοιπος νομός πλήττεται ιδιαίτερα από τις καμινάδες και τα ορυχεία.

Τα προβλήματα υγείας στον πληθυσμό του Νομού Κοζάνης αυξάνονται συνεχώς, με την αύξηση των θανάτων από κρούσματα καρκίνου και πνευμονοπάθειας.

Η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ ΑΕ, θεωρώντας την προστασία του περιβάλλοντος ως οικονομικό κόστος που μειώνει τα κέρδη της και με την ανοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους, όχι μόνο δεν την υποχρεώνουν να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, καταστρατηγεί τις υπάρχουσες νομοθεσίες, οι οποίες δεν επαρκούν».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

-- Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να υποχρεώσει τη ΔΕΗ ΑΕ να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος σε αέρα, έδαφος, υπέδαφος;

-- Τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των εδαφών που έχει τελειώσει η εξόρυξη του λιγνίτη;

-- Πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών που βρίσκονται γύρω από τα ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ;

-- Απασχολεί την κυβέρνηση η περίπτωση μετεγκατάστασης και άλλων οικισμών (Αγιος Δημήτριος, Μαυροδένδρι) και αν όχι γιατί;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ