ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κ. Σημίτης

Στα άκρα η σύγκρουση Γ. Παπανδρέου με τον πρώην πρωθυπουργό

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει η εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ μετά τη χτεσινή απόφαση του Γ. Παπανδρέου να θέσει τον Κ. Σημίτη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Η συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η επιλογή του να συγκρουστεί ανοιχτά με τον πρώην πρωθυπουργό, αφενός αποτελεί ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών, αφετέρου φανερώνει την κενή ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου αντιπαράθεση αφού, πίσω από την προσχηματική αφορμή, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση από κανένα «στρατόπεδο» η συνέχιση της υπεράσπισης των αντιλαϊκών επιλογών.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Γ. Παπανδρέου έγινε με απαντητική επιστολή προς τον Κ. Σημίτη, μετά την προχτεσινή επιστολή του τελευταίου, με την οποία εξέφραζε διαφωνία για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ μετά την κύρωσή της από τη Βουλή. Πίσω, βέβαια, από το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε για να οδηγηθούν στη σύγκρουση υπάρχει η δεδηλωμένη πολιτική συμφωνία και των δύο υπέρ της Ευρωσυνθήκης.

Στην απόφαση αυτή ο Γ. Παπανδρέου οδηγήθηκε μετά από διαδοχικές συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες. Στο κείμενο της επιστολής ο Γ. Παπανδρέου ενημερώνει τον Κ. Σημίτη για την αποπομπή του αλλά του ξεκαθαρίζει ότι δε θα κινήσει τις «τυπικές διαδικασίες διαγραφής του προς τον πρόεδρο της Βουλής», όπως θα έκανε «για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος», «σεβόμενος την ιστορία» του. Πρόθεση του Γ. Παπανδρέου ήταν να εξωθήσει τον Κ. Σημίτη στην παραίτηση ή την ανεξαρτητοποίηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποφεύγοντας να πάρει ο ίδιος μια τέτοια απόφαση, που θα πυροδοτούσε νέο κύκλο σφοδρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Παρ' όλα αυτά φρόντισε να του ξεκαθαρίσει ότι «δεν μπορεί να προσμετράσαι και να συγκαταλέγεσαι στη συντεταγμένη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ», επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να ρίξει το «μπαλάκι» στον Κ. Σημίτη.

Στην επιστολή του ο Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη πολιτική πράξη» τη «δημόσια διαφοροποίηση καθώς και την έμπρακτη άρνηση» του Κ. Σημίτη «να συνταχθεί με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την υποβολή» της πρότασης δημοψηφίσματος, και αναφέρει: «Το θέμα του δημοψηφίσματος έχει λυθεί με ομόφωνες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, του Συνεδρίου μας και του Πολιτικού μας Συμβουλίου». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτει ότι τέτοιες κινήσεις «δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό», και σημειώνει: «Αντιλαμβάνομαι ωστόσο ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προχώρησε στη διαγραφή του Κ. Σημίτη, αλλά ταυτόχρονα φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δε θέτει σε αμφισβήτηση την αντιλαϊκή και αντιδραστική πολιτική και το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «εκτιμά ιδιαίτερα το έργο» που «έχει προσφέρει στη χώρα» ο Κ. Σημίτης:«Θα θυμάμαι πάντα την εποικοδομητική για την Ελλάδα συνεργασία μας στις κυβερνήσεις σου». Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου είναι συνεχιστής της αντιλαϊκής πορείας του ΠΑΣΟΚ, όσο και αν επιχειρεί εντελώς υποκριτικά να αποτινάξει από πάνω του, στο πλαίσιο της «νέας πορείας», την «εκσυγχρονιστική» περίοδο.

«Κάνε ό,τι νομίζεις»...

Αργά το απόγευμα και αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης είχε έρθει σε επαφή και επικοινωνία με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με επιστολή του, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κάνε ό,τι νομίζεις. Εγώ θα πράττω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου και αυτό που κρίνω καλό για τη χώρα (...). Δεν θα παραιτηθώ της ελευθερίας να λέω τη γνώμη μου. Ξέρω πότε υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία και πότε είναι προσχηματική».

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν απέφυγε εντείνοντας την κόντρα του με τον Γ. Παπανδρέου να σημειώσει ότι από το 2004 το ΠΑΣΟΚ «έχει χάσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και τα ποσοστά του έχουν μειωθεί». Αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος υποστήριξε ότι «δημοψήφισμα έχει αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ για το θέμα του Συντάγματος της ΕΕ, κι όχι για Συνθήκες».

Χαμηλοί τόνοι

Ανάμεσα στη σύγκρουση κορυφής τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους. Ο Ε. Βενιζέλος εξέφρασε τη διαφωνία του για την επιλογή της σύγκρουσης, υποστηρίζοντας ότι «τον ενδιαφέρει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ». Από την πλευρά της η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις απαιτούν σύνεση ώστε να μην κινδυνέψουμε με μαζική αυτοχειρία», και πρόσθεσε ότι «η προσφορά του Κώστα Σημίτη δε διαγράφεται όπως το κάνει σαφές και στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Εξάλλου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί τα στελέχη του κόμματος «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» στις παρουσίες τους στα ΜΜΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποιεί την κρίση στο ΠΑΣΟΚ

Την πρόθεσή της να αξιοποιήσει πολλαπλώς την εσωκομματική κρίση του ΠΑΣΟΚ αφήνει να διαφανεί η κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας έμμεσα πλην σαφώς στα τεκταινόμενα στο κόμμα της «αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να «δικαιώσει» την κριτική που ασκεί στο ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή δεν έχει «ενιαία» και «συνεπή» γραμμή για τα μεγάλα θέματα (άρθρο 16, δημοψήφισμα για Ευρωσυνθήκη Λισαβόνας, κ.ά.), προκειμένου να αντιπαραβάλει τη δική της «υπεύθυνη», «αποφασιστική» και άρα «αξιόπιστη» στάση. Παράλληλα υποδέχεται με μεγάλη ανακούφιση την ανάδειξη της εσωκομματικής κρίσης στο ΠΑΣΟΚ ως το μείζον ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει πιο «αθόρυβα» στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Από την άποψη αυτή η κυβέρνηση μάλλον ενθαρρύνει την παράταση της εσωκομματικής εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ παρατηρεί και μελετά όλες τις κινήσεις στο εσωκομματικό τοπίο.

Ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων είναι το γεγονός ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να σχολιάσει τη «σύγκρουση κορυφής» στο ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείποντας την πάγια θέση ότι δε σχολιάζει τις εσωκομματικές εξελίξεις στα άλλα κόμματα. «Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται - όπως αποδεικνύεται σε όλα τα θέματα μικρά και μεγάλα, δυστυχώς - ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δυο πολιτικές», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο «στη διαφορετική προσέγγιση του νυν και του πρώην αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της μεταρρυθμιστικής Συνθήκης». Γενικότερα, όπως είπε, «το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα, αποδεικνύει ότι έχει αλληλοσυγκρουόμενες, αντιφατικές συμπεριφορές. Αφ' ενός υπερψηφίζει στη Βουλή τη Συνθήκη και αφ' ετέρου ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». «Είναι γνωστό πού καταλήγει όποιος προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες», κατέληξε.

Αίσθηση προκάλεσε την ίδια στιγμή ότι ο ΓΓ της ΚΟ Γ. Τραγάκης δε δίστασε να υπερασπιστεί τον Κ. Σημίτη: «Διάβασα την επιστολή Σημίτη, είναι μια λιτή και πολύ προσεγμένη επιστολή», δήλωσε, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του πρώην πρωθυπουργού να διατυπώνει την άποψή του «σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η αίτηση δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας».

Κυβερνητικά στελέχη πάντως εκτιμούν ότι δε θα «ακολουθήσουν» τον Κ. Σημίτη άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και σε αυτή τη φάση ο Γ. Παπανδρέου «δε φαίνεται ότι θα έχει πρόβλημα». Ωστόσο δε θεωρούν ότι με τέτοιες κινήσεις ενισχύεται το «αρχηγικό προφίλ» του επειδή τόσα χρόνια δεν έχει καταφέρει να στήσει ούτε ένα «σοβαρό» μηχανισμό υποστήριξης στο κόμμα του...

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Εμπλέκουν τον Α. Τσοχατζόπουλο

Διαψεύδει ο πρώην υπουργός

Νέα στοιχεία και δημοσιεύματα για ύπαρξη «μίζας» από τα ταμεία της «Ζήμενς» σε πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είδαν χτες το φως της δημοσιότητας. Μετά τις «χορηγίες» της γερμανικής εταιρείας προς τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και την υπόθεση με τα απλήρωτα τιμολόγια του βουλευτή της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη για προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, χτες υπήρξαν στοιχεία που διέρρευσαν από τον αρμόδιο εισαγγελέα για την ύπαρξη τεσσάρων τιμολογίων της εταιρείας, τα οποία μάλιστα δεν έχουν εξοφληθεί ακόμα από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία για τα τιμολόγια έδωσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών το πρώην διευθυντικό στέλεχος της «Ζήμενς» Μ. Χριστοφοράκος. Μετά τα δημοσιεύματα και τις καταθέσεις που αφορούσαν τον πρώην υπουργό, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ακ. Τσοχατζόπουλος, που είχε διατελέσει υπουργός στο πρόσφατο παρελθόν, με δήλωσή του, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του με την υπόθεση «Ζήμενς» και χαρακτήρισε την ύπαρξη τέτοιων σεναρίων ως «προσπάθεια αποπροσανατολισμού».

Οπως ο ίδιος ανέφερε: «Επειδή κάποιοι επιχειρούν να με εμπλέξουν προσωπικά σε ειδησεογραφία των ημερών δηλώνω ότι: Τζάμπα ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές δεν έχω πάρει ποτέ. Ούτε με "μίζες" έχω σχέση, ούτε με "δωράκια". Στην οικοσκευή μου έχω αγοράσει και Miele και Siemens και Pitsos». Ο Ακ. Τσοχατζόπουλος παράλληλα πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, δεν προσφέρομαι για συμψηφισμούς και καταγγέλλω αυτή την προσπάθεια αποπροσανατολισμού».

Κατάθεση για τα οικόπεδα στην Τήνο

Για την αγορά οικοπέδων στην Τήνο όπου εμπλέκεται υπεράκτια εταιρεία, της οποίας ο ρόλος διερευνάται, κατέθεσε χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, που ερευνά την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της «Ζήμενς», η σύζυγος νυν υψηλόβαθμου στελέχους της ελληνικής εταιρείας. Η μάρτυρας επιβεβαίωσε την αγορά του οικοπέδου σημειώνοντας ότι λόγω της μεγάλης του έκτασης έγινε κατάτμηση. Υποστήριξε ότι πρόκειται για νόμιμη αγοραπωλησία που έκανε ως φυσικό πρόσωπο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπεράκτια εταιρεία που επίσης έχει αγοράσει τμήμα του οικοπέδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ