ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κλειστά παραμένουν 127 κρεβάτια

Τις συνέπειες από την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας ανέδειξαν οι υγειονομικοί του ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση που ολοκληρώνεται σήμερα

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έξω από το Αττικό Νοσοκομείο
Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έξω από το Αττικό Νοσοκομείο
«Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία» φώναξαν χτες στο Αττικό νοσοκομείο υγειονομικοί του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, καλώντας τους εργαζόμενους και ασθενείς σε αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αποκλειστική απασχόληση και πλήρη δικαιώματα, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.

Στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων και γιατρών που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, οι υγειονομικοί του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο του Αττικού, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα του νοσοκομείου. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, απ' τις 750 κλίνες λειτουργούν οι 623. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δουλεύει τη μέρα της εφημερίας με επικουρικό προσωπικό από τις υπόλοιπες υπολειτουργούσες κλινικές.

Στο χειρουργείο λειτουργούν 7 από τα 14 κρεβάτια, τα 4 απ' τα 10 κρεβάτια της καρδιοχειρουργικής κλινικής, μόλις 3-4 κρεβάτια στη Μονάδα Νεογνών απ' τα 22 που διαθέτει! Στη Μονάδα Λοιμώξεων λειτουργούν μόλις 4 απ' τις 8 κλίνες, ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξυπηρετεί το ένα τρίτο των ασθενών, που έχει δυνατότητα να εξυπηρετεί η μονάδα. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι αυτή τη στιγμή 639 άτομα, απ' τους οποίους οι 109 σε μακροχρόνιες άδειες, ενώ στον ανεπαρκή οργανισμό προβλέπονται 998 θέσεις νοσηλευτών (35% κενές οργανικές θέσεις).

«Οχι άλλα κέρδη στους κεφαλαιούχους, μονιμοποιήστε τους συμβασιούχους», ήταν ένα απ' τα συνθήματα που κυριάρχησε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, αντί των αναγκαίων αγώνων, διοργάνωσε εκδήλωση με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Παρέμβαση έκανε ο Μιχάλης Σελέκος, επικεφαλής της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Χαϊδαρίου. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το Αττικό που καλείται να εξυπηρετήσει 1 εκατ. κατοίκους της Δυτικής Αττικής, έπρεπε να 'χει λειτουργήσει πλήρως από το 1999, ότι συνειδητά το δημόσιο σύστημα Υγείας απαξιώνεται, ενώ ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι γιατροί του Αττικού προχώρησαν από χτες σε αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών (τέσσερις μήνες) και ασφαλή προγράμματα εφημερίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΙΚΑ ΑΧΑΡΝΩΝ
«Αλλα λόγια» για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων

Σε παρεξήγηση (!) απέδωσε η αρμόδια υφυπουργός τη διασπορά των υπηρεσιών του ΙΚΑ, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

To ΙΚΑ Αχαρνών εξυπηρετεί 100.000 ασφαλισμένους των δήμων Αχαρνών και Θρακομακεδόνων, αλλά στεγάζεται σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια υπάρχει οικόπεδο δεσμευμένο από τον δήμο Αχαρνών για την ανέγερση νέου κτιρίου. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, αλλά η αρμόδια υφυπουργός Σ. Καλαντζάκου δεν απάντησε επί της ουσίας και απέδωσε το πρόβλημα σε παρεξήγηση ανάμεσα στο ΙΚΑ και το δήμο.

Είπε ότι ο δήμος συμφώνησε για την εγκατάσταση του ΙΚΑ στα τέσσερα μισθωμένα κτίρια και δεσμεύτηκε να συμβάλει στη μετακίνηση των ασφαλισμένων, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε, γιατί δεν μπορούσε να προσλάβει οδηγούς για τη δημοτική συγκοινωνία! Η υφυπουργός ανέφερε γενικά και αόριστα ότι το ΙΚΑ εξετάζει τη δυνατότητα της αγοράς του οικοπέδου που προσφέρει ο δήμος για την κατασκευή ιδιόκτητου κτιρίου του ΙΚΑ Αχαρνών και μέχρι τότε οι υπηρεσίες του θα παραμένουν διάσπαρτες.

Είναι κυρίαρχο ζήτημα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, είπε στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος και τόνισε ότι, εκτός από το κτιριακό, υπάρχουν και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Αποτέλεσμα, είπε, να υπάρχει ένας οφθαλμίατρος για 130.000 ανθρώπους και να χρειάζονται δύο μήνες, για να κλειστεί ένα ραντεβού με τους γιατρούς.

Είναι πρόκληση, συνέχισε, το ότι υπογράφηκε η συμφωνία για μετεγκατάσταση σε ένα κτίριο που είναι σεισμόπληκτο, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ενώ το ενοίκιο για τα τέσσερα κτίρια το ενοίκιο είναι 19.500 ευρώ πήγαν και υπέγραψαν αυτοί που υπέγραψαν μίσθωμα διπλάσιο, δηλαδή 47.000 ευρώ. Πρέπει, κατέληξε, να δοθεί η λύση που απαιτούν οι μαζικοί φορείς της περιοχής, αφού υπάρχει το δεσμευμένο οικόπεδο και μπορεί να χτιστεί ένα σύγχρονο κτίριο.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ Π.Α.ΜΕ.

Αρης Μπακόπουλος
Αρης Μπακόπουλος
Φωτ.

Στον ΑΡΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟ:

Πέρασαν 4 χρόνια, ακριβέ, αγαπημένε ανιψιέ μου Αρη.

Σήμερα 13 Ιούνη, πικρή μνήμη του πρόωρου και άδικου χαμού σου. Και ήσουν τόσο νέος, γεμάτος όνειρα και σχέδια για τη ζωή.

Αρη μου, δεν πιστεύω στο μοιραίο, όπως λέγεται. Το νήμα της ζωής σου, στο έκοψε το ανθρωπόμορφο τέρας στη θάλασσα της Σαλαμίνας, που αφού σε τραυμάτισε, σ' εγκατέλειψε να πνιγείς.

Ωρα καλή σου λεβέντη μου, για μας θα ζεις αιώνια. Οι χαρισματικές μορφές δε σβήνουν στα χρόνια.

Αρη μου, στο Π.Α.ΜΕ., που το έλεγες νέο Ε.Α.Μ., προσφέρω 100 ευρώ.

Η θεία σου: Βάσω Ζαχαριά.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ: Στους 442.558 έφτασαν οι άνεργοι το Μάρτη του 2008, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού που δημοσιοποίησε χτες η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αυξημένη εμφανίζεται η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών (ποσοστό 27,1%) σε σχέση με το Μάρτη του 2007 (25,6%).

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: 24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν στις 19 Ιούνη οι σχολικοί φύλακες. Απαιτούν να αναγνωριστούν ως συντάξιμα τα χρόνια υπηρεσίας τους πριν από τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου. Την ίδια μέρα, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποιούν στάση εργασίας για συμπαράσταση (11 με 3 και 6 με 10 το βράδυ).

ΟΤΟΕ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο απόφασης της ΟΤΟΕ για κυλιόμενες 24ωρες απεργίες σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας, λόγω της άρνησης των τραπεζιτών να υπογράψουν Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η επόμενη 24ωρη απεργία θα γίνει στις 20 Ιούνη στη Λάρισα και στο Ηράκλειο. Οι απεργίες γίνονται μόνο στις τράπεζες που αρνούνται να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Σύμβαση.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΙ: Την έντονη αγανάκτηση και την κατηγορηματική καταδίκη της προσπάθειας ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης της ΠΟΣΤ (Ταχυδρομικοί) εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι αυτό το γεγονός δεν αποτελεί κάποια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη αντεργατική κυβερνητική επίθεση, που συνοδεύεται από την ένταση του αυταρχισμού, της αστυνομικής και κρατικής τρομοκρατίας και την ταυτόχρονη συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

ΔΕΗ - ΟΤΕ: 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι τεχνικοί της ΔΕΗ με αιχμή τα ζητήματα της έλλειψης προσωπικού, των εργολαβιών, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Νέα απεργία στις 17 και 18 Ιούνη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, με αφορμή τη συμφωνία της κυβέρνησης με την «Ντόιτσε Τέλεκομ».

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μετά τη δυναμική παρέμβαση του συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αικ. Παπαδημητρίου και Σία» στην οδό Πέτρου Ράλλη 136, στη Νίκαια για τις καταχρηστικές απολύσεις εργαζομένων που ζητούσαν την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας αλλά και μια σειρά άλλων παραβάσεων, χτες η νομαρχία Πειραιά πραγματοποίησε έλεγχο στο γηροκομείο, επιβεβαιώνοντας σωρεία παραλείψεων και παραβάσεων. Ο εργοδότης μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να αγοράζουν από την τσέπη τους τις στολές εργασίας. Για την υπόθεση κατατέθηκε αναφορά στον Εισαγγελέα Πειραιά.

ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα το νέο «κλείσιμο»

Σήμερα πραγματοποιείται το 3ο πανελλαδικό «κλείσιμο» της οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και διεξάγεται με τη μορφή της λαχειοφόρου. Με κεντρικό στόχο να μην επιστραφεί ούτε ένας λαχνός, οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ παίρνουν όλα τα μέτρα στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της οικονομικής εξόρμησης, η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιούλη. Το έπαθλο της λαχειοφόρου είναι ένα αυτοκίνητο και ο λαχνός που κερδίζει αντιστοιχεί στον πρώτο αριθμό του λαϊκού λαχείου στην κλήρωση της 1ης Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ