ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κυβερνητικές λαθροχειρίες για συγκάλυψη της επίθεσης

Τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και των πανεπιστημιακών του ΣΥΝ επικαλείται ο υπουργός για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι αγωνιζόμενοι φοιτητές ενάντια στο σύνολο του νέου νόμου - πλαισίου
Τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και των πανεπιστημιακών του ΣΥΝ επικαλείται ο υπουργός για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι αγωνιζόμενοι φοιτητές ενάντια στο σύνολο του νέου νόμου - πλαισίου
Οτι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια εφαρμόζονται κανονικά, με ευρύτατη συναίνεση στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία, για να πέσει σαν «ώριμο φρούτο» η εξαγγελία του δεύτερου «πακέτου» μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, επιχείρησε να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο υπουργός Παιδείας, προκειμένου να «πλατύνει» τη συναίνεση στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, προέβη σε λαθροχειρία: «Τσουβάλιασε» ως «υπεράσπιση της εφαρμογής του νόμου και των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Καραμανλή», τη στάση ενάντια στα τυχοδιωκτικές ενέργειες που ξετυλίχτηκαν πρόσφατα σε πρυτανικές και προεδρικές εκλογές. Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσει τα ΜΜΕ, καθώς «αποκάλυψαν» «τις δυσάρεστες πτυχές της πραγματικότητας που επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευση». Ευχαρίστησε, δηλαδή, τα ΜΜΕ για τη συμβολή τους στη διόγκωση τυχοδιωκτικών ενεργειών ορισμένων ομάδων, στην αναγωγή του ζητήματος των πρυτανικών εκλογών ως υψίστου σημασίας, τη στιγμή που η αιχμή φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων χτυπούσε την καρδιά των αναδιαρθρώσεων, την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - βιομηχάνων.

Ο Ευ. Στυλιανίδης ξεκαθάρισε τους στόχους της πολιτικής της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση: «Αυτοτέλεια» (δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση των πανεπιστημίων από το κεφάλαιο και το κράτος), «κινητικότητα» (στο πλαίσιο των «ελευθεριών» του Μάαστριχτ), «αξιοκρατία και βελτίωση ποιότητας» (για να δικαιολογηθούν οι έλεγχοι με τους όρους του κεφαλαίου στα ιδρύματα) και «ενίσχυση της εξωστρέφειας» (της συναλλαγής δηλαδή των ιδρυμάτων ως «αυτόνομων» μονάδων με επιχειρήσεις κλπ.).

Ο υπουργός Παιδείας, με «εφετζίδικο» τρόπο (στοιβάζοντας πάνω στον πάγκο τους τετραετείς προγραμματισμούς που έχουν καταθέσει στο υπουργείο 23 Πανεπιστήμια και 16 ΤΕΙ για να κάνει ...«μπούγιο»), σημείωσε ότι «έχουν ολοκληρωθεί όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις» και «έχουν τεθεί σε λειτουργία όλες οι διατάξεις που υλοποιούν τις βασικές αρχές του νόμου - πλαισίου». Σχετικά με τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα, ο Ευ. Στυλιανίδης υπενθύμισε ότι αποτελούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, ενώ σημείωσε ότι αποτελούν «βάση διαπραγμάτευσης» για τη χρηματοδότηση, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα ανάμεσα στο κάθε ίδρυμα και το υπουργείο Παιδείας («τόσα δίνω - πόσα θες»). Επισήμανε ότι θα υπάρξει «ευελιξία», αν χρειαστεί να συμπληρώσουν στοιχεία τα ιδρύματα στα τετραετή προγράμματα, ενώ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των τμημάτων προχωράει κανονικά και τη ρύθμιση για τα συγγράμματα.

Η «πορεία» εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων, όπως την παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, δεν είναι γενικά και αόριστα «ανεφάρμοστες». Μόνο η δυναμική του οργανωμένου και διεκδικητικού κινήματος μπορεί να τις καταργήσει. Γι' αυτό και ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «όπου υπάρχουν τεχνικά προβλήματα συζητούμε μαζί τους (σ.σ. με τα ιδρύματα) για να βρούμε πρακτικούς τρόπους να ξεπεραστούν. Οπου η αντίρρηση είναι φορτισμένη ιδεολογικοπολιτικά, τότε νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης γιατί αυτό που προέχει είναι αυτή η αξία που έχει εγκριθεί ουσιαστικά από τον ελληνικό λαό μέσα από την έγκριση αυτού του νόμου να εφαρμοστεί στην πράξη».

Ακόμα, ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε νέο «πακέτο» αντιδραστικών αλλαγών, με πρώτο πρώτο το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα. Ξεκαθαρίζοντας ότι ο στυγνός εκβιασμός της κυβέρνησης προς τα ιδρύματα θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, σημείωσε ότι «συνδέσαμε την αξιολόγηση με τη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών», δηλώνοντας ότι τα τρία πανεπιστήμια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της «αξιολόγησης» «θα έχουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων»! Ακόμα, σημείωσε ότι η εξωτερική αξιολόγηση θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, ενώ μέσα στο 2008 θα ξεκινήσει ο διάλογος για την «αποσύνδεση του Λυκείου» από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευ. Στυλιανίδης τόνισε ότι παραμένει πάγια πολιτική της κυβέρνησης η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων και τόνισε πως τη «δυνατότητα ΝΠΔΔ να δημιουργήσουν πανεπιστήμια» την παρέχει σήμερα το άρθρο 16. Ακόμα, είπε ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων «αναβάλλεται» λόγω μη αναθεώρησης του άρθρου 16 και την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι μέσα στο 2008 θα προχωρήσει η ρύθμιση για τα ΚΕΣ και η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προχωράει στον κεντρικό στόχο, να ασκήσει πίεση στα δημόσια ιδρύματα για να «συμμορφωθούν» με τις αναδιαρθρώσεις και να λειτουργήσουν ως ιδιωτικά. Αλλωστε, εξήγησε και πώς εννοεί την υποτιθέμενη «άμιλλα» που δημιουργείται ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια: «Η επίκληση και μόνο αυτής της δυνατότητας (σ.σ. αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων) λειτούργησε ως άμιλλα. Ενεργοποίησε αποτελεσματικά τις δημιουργικές δυνάμεις του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, οι οποίες περιφρούρησαν τη δημοκρατία μες στα ιδρύματα, προχώρησαν στην υλοποίηση του νόμου πλαισίου»!


Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους

«Πληρωμένη» απάντηση στην κυβέρνηση, που προσπαθεί να παρουσιάσει συναίνεση από το ...πουθενά στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, δίνει η συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές. Σχετικά με τη συμμετοχή στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, μόλις το 25% των φοιτητών και σπουδαστών συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη πρυτανικών και προεδρικών αρχών των ιδρυμάτων.

Οι υπόλοιποι φοιτητές και σπουδαστές, η συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία, γύρισαν την πλάτη στην υποτιθέμενη «πεμπτουσία της δημοκρατίας» και απείχαν από τις εκλογές, μη νομιμοποιώντας το νόμο - πλαίσιο.


ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά

Διαδηλώσεις από χτες έξω από τους χώρους όπου συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ και οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. Συνέντευξη Τύπου της ΠΚΣ

Αγωνιστικά υποδέχονται από χτες φοιτητές και σπουδαστές την κυβέρνηση, αλλά και τους επικεφαλής των ΑΕΙ - ΤΕΙ (προέδρους και πρυτάνεις) που συνεδριάζουν σε Ηράκλειο και Χανιά. Για σήμερα Παρασκευή 13 Ιούνη έχει προγραμματιστεί εξόρμηση -ενημέρωση στις 7 το απόγευμα, στην πόλη των Χανίων. Για αύριο Σάββατο 14 Ιούνη στις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένη η κεντρική κινητοποίηση έξω από το χώρο όπου θα γίνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, στην περιοχή Γαλατά, στο ξενοδοχείο «Πανόραμα». Θα ακολουθήσει πορεία. Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ στα Χανιά καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών και σπουδαστών.

Χτες, οι αγωνιστικές εκδηλώσεις άρχισαν με παράσταση διαμαρτυρίας σπουδαστικών συλλόγων στο Ηράκλειο, στο χώρο όπου διεξήχθη η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ, παρουσία του υπουργού Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη. Οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο «ΚΑΝΤΙΑ ΜΑΡΙΣ», στην Αμμουδάρα, στις 6 το απόγευμα.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ

Την ανάγκη αγωνιστικής απόκρουσης της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και των βιομηχάνων στην Παιδεία επισήμανε χτες σε συνέντευξη Τύπου η αντιπροσωπεία της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας που βρίσκεται στην Κρήτη, για να ενωθεί με τους εκπροσώπους των ΔΣ από όλη τη χώρα στις κινητοποιήσεις για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Την αντιπροσωπεία της ΠΚΣ αποτελούν εκλεγμένοι στα ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής Αθήνας, Παντείου, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, του Φυσικού Αθήνας, σπουδαστών Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας ΤΕΙ Αθήνας, Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΤΕΙ Πειραιά, Τμήματος Τεχνολόγων Ιατρικών Οργάνων ΤΕΙ Αθήνας, Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης Αθήνας. Το κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις στην Κρήτη έχουν υπογράψει μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις και τα ΔΣ, οι σύλλογοι: Φυσικού Αθήνας, Γεωλογικού Θεσ/νίκης, Εστίας Πάτρας, Εστίας Χαλκίδας, Νηπιαγωγών Ρεθύμνου, Δασκάλων Ρεθύμνου, Ψυχολογίας Ρεθύμνου, Φιλοσοφικής Ρεθύμνου, ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΣΤΕΦ Ηρακλείου, ΤΕΙ Χανίων.

Οι φοιτητές και σπουδαστές τόνισαν χτες ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και βιομηχάνων στην Παιδεία οδηγούν στο βάθεμα της ιδιωτικοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με οδυνηρές συνέπειες για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Για την απόκρουση αυτών των μέτρων κάλεσαν τους πανεπιστημιακούς να ορθώσουν τείχος απέναντι στην ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική δραστηριότητα στα Πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι «οι πρυτάνεις της χώρας όχι μόνο δεν το κάνουν, αλλά όπως διαφάνηκε και στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που δώσανε βάζουν πλάτες στο να προωθηθεί η πολιτική της ΕΕ και των βιομηχάνων».

Σχολιάζοντας τις τυχοδιωκτικές ενέργειες σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα σε άλλα επισημάνθηκε ο αποπροσανατολιστικός και προβοκατόρικος ρόλος των τυχοδιωκτικών λογικών των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ, «τολμά και μιλάει για αγώνες, ενώ συμμετέχει στην υλοποίηση των μέτρων και κλείνει σε όλες τις πτώσεις την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα της ΕΕ, όλοι αυτοί βρίσκουν κρυψώνα των ευθυνών τους μέσα από τις τηλεοπτικού τύπου ενέργειες. Ενέργειες που επιπλέον δίνουν το έδαφος στην κυβέρνηση να νομιμοποιεί στη συνείδηση του λαού τις αντιδραστικές αλλαγές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ