ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Μουσάραφ παραιτήσου»

Μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν χτες στο Πακιστάν

Associated Press

Μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν χτες στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Εφτασε χτες στο Ισλαμαμπάντ η μεγάλη πορεία των δικηγόρων που ξεκίνησε από τη Λαχόρη, στις αρχές της βδομάδας με απαίτηση την παραίτηση του «Προέδρου» της χώρας και πρώην στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ και την παράλληλη αποκατάσταση των 45 δικαστών που καθαιρέθηκαν κατά το μίνι πραξικόπημα του Προέδρου, πέρυσι, προκειμένου να νομιμοποιήσει την υποψηφιότητά του για το ύπατο αξίωμα, ενώ διατηρούσε τον τίτλο του αρχηγού του στρατεύματος.

Χιλιάδες διαδηλωτές, δικηγόροι και υποστηρικτές του Κόμματος της Πακιστανικής Ενωσης του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, συγκεντρώθηκαν έξω από το πακιστανικό κοινοβούλιο ζητώντας δικαιοσύνη, δικαιώματα και τέλος της δικτατορίας Μουσάραφ, ενώ τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Ωστόσο τα αιτήματα των διαδηλωτών προσκρούουν εκτός από την αδιαλλαξία του Π. Μουσάραφ και στη διαφωνία των κομμάτων, του Λαού του Πακιστάν και του PML - Ν του Ναουάζ Σαρίφ, για το πώς θα επιτευχθεί η αποκατάσταση των δικαστών και ο περιορισμός εξουσιών του Προέδρου.

Επιστολές αλληλεγγύης στον πακιστανικό λαό από μαζικούς φορείς και δικηγόρους της Ελλάδας

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης προς το λαό του Πακιστάν, μετά και την επίσκεψη αντιπροσωπείας δικηγόρων της χώρας, στην Ελλάδα, οι φορείς:

-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (ΕΕΔΥΕ) - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΕΕΔΔΑ) - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ) - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΝΕΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καθώς και ο δήμαρχος της Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, υπογράφουν δύο επιστολές τόσο προς τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, όσο και προς τον πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, Ιφτιχάρ Τσόντρι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του πακιστανικού λαού για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που ποδοπατήθηκαν βάναυσα από την εννιάχρονη χούντα του στρατηγού Μουσάραφ.

Στην επιστολή προς τον Ι. Τσόντρι εκφράζεται η συμπαράσταση στο αίτημα της πλήρους αποκατάστασης του ιδίου και 44 ακόμη ανώτατων και ανώτερων δικαστών, που εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους, επειδή αντιτάχθηκαν στο στρατιωτικό καθεστώς του Π. Μουσάραφ, στις ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Πακιστανών πολιτών από τις «αντιτρομοκρατικές» υπηρεσίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και στην εκποίηση του πλούτου της πατρίδας τους.

Εκφράζεται η διαβεβαίωση για ανάληψη πρωτοβουλιών, προς ενδυνάμωση του κινήματος αλληλεγγύης προς το λαό του Πακιστάν, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων του, αλλά και για συνέχιση του κοινού αγώνα με την πακιστανική κοινότητα, που επλήγη από τους «αντιτρομοκρατικούς» μηχανισμούς με τις απαγωγές του 2005 και τη «μαύρη λίστα» των 300 Πακιστανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Στη δεύτερη επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι του Πακιστάν, απευθύνεται έκκληση να αναλάβει δράση για την «ταχεία και πλήρη αποκατάσταση των διωχθέντων δικαστικών, καθώς και κάθε πολίτη που διώχτηκε από το στρατιωτικό καθεστώς για τις προοδευτικές πολιτικές του ιδέες και τη δράση του» και εκφράζεται η πεποίθηση ότι «η επάνοδος των πολιτικά διωχθέντων δικαστών στις θέσεις τους, αφ' ενός θα αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος τους, αφ' ετέρου θα συμβάλει στο γενικότερο δημοκρατικό κίνημα του πακιστανικού λαού, αλλά και κάθε λαού που παλεύει για ανεξαρτησία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη».

Εν τω μεταξύ εξομαλύνεται η «ένταση» μεταξύ Πακιστάν - ΗΠΑ, για την αμερικανική επίθεση της Τετάρτης στην περιοχή των φυλών στα βορειοδυτικά της χώρας, από την οποία σκοτώθηκαν 11 στρατιώτες, μετά την προσφορά της Ουάσιγκτον να διενεργηθεί κοινή έρευνα με τη συμμετοχή Πακιστάν - ΗΠΑ - Αφγανιστάν, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Αδιέξοδο» στις συνομιλίες για τη συμφωνία «ασφαλείας»

«Οι ΗΠΑ θέτουν αιτήματα που παραβιάζουν την ιρακινή κυριαρχία», δηλώνει ο Ιρακινός πρωθυπουργός

ΑΜΜΑΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε αδιέξοδο βρίσκονται, πλέον, οι ιρακινο-αμερικανικές συνομιλίες για το νομικό καθεστώς που θα επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν στο Ιράκ και μετά το πέρας της εντολής του ΟΗΕ, που λήγει στα τέλη του χρόνου, δήλωσε, χθες, για πρώτη φορά, ξεκάθαρα ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Ο Νούρι αλ Μάλικι, από το Αμμάν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, υποστήριξε ότι οι προτάσεις, που μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί από τις ΗΠΑ, «παραβιάζουν κατάφωρα την ιρακινή κυριαρχία και δεν μπορούν να γίνουν δεκτές».

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ιρακινή κυβέρνηση, τα πιο ακανθώδη σημεία είναι, καταρχάς, ότι οι ΗΠΑ ζητούν δικαστική ασυλία για τους στρατιώτες τους, έχοντας αποδεχτεί την παράδοση στις ιρακινές αρχές των μισθοφόρων. Επίσης, ζητούν να πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις ενημερώνοντας αλλά χωρίς να ζητούν την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης, να ελέγχουν τον εναέριο χώρο της χώρας και να κρατούν υπόπτους.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως. Ο Λευκός Οίκος αρκέστηκε ν' ανακοινώσει ότι «υπάρχουν προβλήματα, αλλά πρέπει οι συνομιλίες να συνεχιστούν». Το ζήτημα είναι ότι πλέον σουνίτες και σιίτες βουλευτές και κόμματα τάσσονται ενάντια στις αμερικανικές απαιτήσεις, με αποτέλεσμα τα περιθώρια ελιγμών του Μάλικι, που έχει δεσμευτεί ότι θα θέσει σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο την όποια συμφωνία, να είναι ελάχιστα.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες σουνίτες και σιίτες ιεροδιδάσκαλοι, στα κηρύγματά τους, εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις κατά της συμφωνίας. Επίσης, με μήνυμά του, ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ ανακοίνωσε ότι θα συστήσει νέα ένοπλη «ειδική ομάδα» με αποκλειστικό στόχο «τους Αμερικανούς κατακτητές».

Από την άλλη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, από το Παρίσι, απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη (που από «γηραιά ήπειρος» μετατράπηκε σε «αποφασιστική και ισχυρή») να κάνει «περισσότερα» στο μέλλον για το Ιράκ και για το Αφγανιστάν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ορους θέτει το Ισραήλ για την εκεχειρία

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εγγραφο, στο οποίο αναφέρονται οι όροι που θέτει το Ισραήλ προκειμένου να συγκατατεθεί σε μια εκεχειρία με τη «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, παρέδωσε, χθες, στον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, που διεξάγει τις σχετικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες, ο Αμος Γκιλάντ, ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο που παραδόθηκε στον Σουλεϊμάν υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει, καταρχάς, να σταματήσουν άμεσα κάθε είδους επιθέσεις από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ζητάται, επίσης, να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες από την Αίγυπτο για να τερματιστεί το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Λωρίδα της Γάζας και να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, με προτεραιότητα την απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται από το 2006. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στο Ισραήλ τις απαντήσεις της «Χαμάς» εντός της επόμενης βδομάδας.

Από την πλευρά της «Χαμάς» δεν υπήρχε, μέχρι το βράδυ, καμία αντίδραση. Απλώς, χθες το πρωί, η οργάνωση ανέλαβε και δημοσίως την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη από λάθος την Πέμπτη, στην Μπέιτ Λαχίγια, κατά την οποία σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι ανάμεσά τους ένα βρέφος, ενώ καταστράφηκε ένα διώροφο κτίριο.

Νέες εποικιστικές προκλήσεις

Αλλο ένα σχέδιο για ανέγερση επιπλέον κατοικιών σε εποικισμό γνωστοποιήθηκε χθες. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον εποικισμό Ραμάτ Σλόμο, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου, ήδη, βρίσκονται 2.000 σπίτια και σχεδιάζεται ν' ανεγερθούν άλλα 1.300 στο πλαίσιο της «φυσικής ανάπτυξης του εποικισμού», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες οι ισραηλινές κυβερνήσεις.

Εντονη ήταν, για άλλη μια φορά, η παλαιστινιακή αντίδραση. Ο Σάεμπ Ερακάτ επανέλαβε ότι όσο το Ισραήλ επιμένει στην εποικιστική πολιτική, τόσο υποσκάπτει κάθε πιθανότητα για επίτευξη της οποιασδήποτε προόδου στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ