Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ορους θέτει το Ισραήλ για την εκεχειρία

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εγγραφο, στο οποίο αναφέρονται οι όροι που θέτει το Ισραήλ προκειμένου να συγκατατεθεί σε μια εκεχειρία με τη «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, παρέδωσε, χθες, στον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, που διεξάγει τις σχετικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες, ο Αμος Γκιλάντ, ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο που παραδόθηκε στον Σουλεϊμάν υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει, καταρχάς, να σταματήσουν άμεσα κάθε είδους επιθέσεις από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ζητάται, επίσης, να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες από την Αίγυπτο για να τερματιστεί το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Λωρίδα της Γάζας και να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, με προτεραιότητα την απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται από το 2006. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στο Ισραήλ τις απαντήσεις της «Χαμάς» εντός της επόμενης βδομάδας.

Από την πλευρά της «Χαμάς» δεν υπήρχε, μέχρι το βράδυ, καμία αντίδραση. Απλώς, χθες το πρωί, η οργάνωση ανέλαβε και δημοσίως την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη από λάθος την Πέμπτη, στην Μπέιτ Λαχίγια, κατά την οποία σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι ανάμεσά τους ένα βρέφος, ενώ καταστράφηκε ένα διώροφο κτίριο.

Νέες εποικιστικές προκλήσεις

Αλλο ένα σχέδιο για ανέγερση επιπλέον κατοικιών σε εποικισμό γνωστοποιήθηκε χθες. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον εποικισμό Ραμάτ Σλόμο, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου, ήδη, βρίσκονται 2.000 σπίτια και σχεδιάζεται ν' ανεγερθούν άλλα 1.300 στο πλαίσιο της «φυσικής ανάπτυξης του εποικισμού», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες οι ισραηλινές κυβερνήσεις.

Εντονη ήταν, για άλλη μια φορά, η παλαιστινιακή αντίδραση. Ο Σάεμπ Ερακάτ επανέλαβε ότι όσο το Ισραήλ επιμένει στην εποικιστική πολιτική, τόσο υποσκάπτει κάθε πιθανότητα για επίτευξη της οποιασδήποτε προόδου στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ