Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση Μπαν για τη διοίκηση του ΟΗΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σε ανοιχτή παραβίαση και όχι «τροποποίηση» της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) προέβη ο ΓΓ του οργανισμού Μπαν Γκι Μουν. Αποφάσισε - όπως φάνηκε απ' τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σε Βελιγράδι και Πρίστινα - να εκχωρήσει εξουσίες της «UNMIK» στην αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ (EULEX) που επιδιώκει να αντικαταστήσει τον ΟΗΕ στην περιοχή. Οπως παραδέχτηκε ο Μπαν μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, η πρότασή του για την «αναπροσαρμογή» της «UNMIK» «δε θα τους ευχαριστήσει όλους, αλλά είναι η λιγότερο προβληματική»... γιατί τάχα «είναι ευθυγραμμισμένη με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Γεγονός, πάντως, είναι πως πρόταση Μπαν προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις σ' όλη την ηγεσία των Σέρβων. Την απέρριψε ακόμη και ο ένθερμος υποστηριχτής της Δύσης, Σέρβος ΠρόεδροςΜπόρις Τάντιτςπου σημείωσε πως μόνον το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ είναι αρμόδιο να αποφασίζει για τα καθήκοντα της UNMIK και πως εν πάση περιπτώσει η ΕΕ «που έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην περιοχή θα πρέπει να βρει νόμιμο τρόπο, ώστε να γίνει αποδεκτή και εγκεκριμένη απ' το ΣΑ η αποστολή της EULEX. Κατηγορηματικά αντίθετος με το σχέδιο «αναπροσαρμογής» της αποστολής της UNMIK απ' τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν και ο απερχόμενος Σέρβος πρωθυπουργόςΒόισλαβ Κοστούνιτσαπου το χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της σλοβενικής προεδρίας χαιρέτισε την πρόταση Μπαν, λέγοντας πως «εξυπηρετεί τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ