Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ογδόντα χρόνια από τη γέννηση του Τσε Γκεβάρα

Σήμερα οι εκδηλώσεις στη γενέτειρά του στο Ροσάριο της Αργεντινής

Σαν σήμερα, στις 14 Ιούνη, γεννήθηκε ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα στην πόλη Ροσάριο της Αργεντινής. Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του θρυλικού αντάρτη, που συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Ο Τσε έπεσε μαχόμενος για τα ιδανικά του στη Βολιβία και δολοφονήθηκε από Αμερικανούς κομάντος και όντας τραυματίας σε μάχη στα βουνά της Βολιβίας στις 9 Οκτώβρη του 1967, σε ηλικία 39 χρόνων.

Οι ιμπεριαλιστές, ωστόσο, δεν κατάφεραν να δολοφονήσουν τις ιδέες του και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά με τον αγώνα των λαών για έναν καλύτερο κόσμο, σοσιαλιστικό.

Σήμερα στην πόλη Ροσάριο θα γιορταστούν τα 80χρονα της γέννησης του Τσε Γκεβάρα όπου στις εκδηλώσεις θα παραβρεθούν και τα τέσσερα παιδιά του και της Αλέιδας Μαρτς, η Αλεϊδίτα, ο Καμίλο, η Σέλια και ο Ερνέστο. Παράλληλα στην ίδια πόλη θα εγκαινιαστεί το πρώτο μνημείο του στην Αργεντινή και η πλατεία στο οποίο θα βρίσκεται θα ονομαστεί Πλατεία του Τσε. Πολύμορφες εκδηλώσεις και τιμές έχουν ήδη ξεκινήσει στην Κούβα που θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και συμμετέχει μαζικά ο κουβανικός λαός.

Τα ογδοντάχρονα της γέννησης του Τσε θα γιορταστούν και σε πολλές άλλες χώρες με εκδηλώσεις και εκθέσεις φωτογραφίας, μεταξύ άλλων στην Ινδία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, στο Σάντο Ντομίνγκο, την Καμπότζη και τη Γουινέα Μπισάο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ