ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο Γ.Χατζηκώστα

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα, αλλά και από επιστολή του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου, διαπιστώσαμε τα παρακάτω προβλήματα:

  • Μεγάλη έλλειψη προσωπικού (πάνω από 35%) και μάλιστα με βάση τον πεπαλαιωμένο οργανισμό του 1987 ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας. Η έλλειψη προσωπικού επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του νοσοκομείου: κλινικές, εργαστήρια, τμήμα εκτάκτων περιστατικών (ΤΕΠ), μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), παραϊατρικά, φαρμακείο, τεχνικές υπηρεσίες, διοίκηση, εστίαση, καθαριότητα.
  • Προσλήψεις 8μηνης διάρκειας, προσλήψεις με προγράμματα Stage, προσλήψεις επικούρων ιατρών κ.ά. που όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ελλείψεις αλλά τις διαιωνίζουν.
  • Χαμηλούς μισθούς και μη ένταξη στην κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Η ΜΕΘ αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας προσωπικού, καταλληλότητας του χώρου όπου είναι εγκαταστημένη, και ανεπάρκεια κλινών σε σύγκριση με το μέγεθος του Νοσοκομείου.
  • Ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων όπως η καθαριότητα, η φύλαξη με ενδεχόμενη επέκταση στην εστίαση και το σύνολο της τεχνικής υποστήριξης.
  • Ελλιπής χρηματοδότηση με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να οφείλει πάνω από 47 εκατ. ευρώ, έχοντας εξοφλήσει υποχρεώσεις μόνο μέχρι τον Οκτώβρη του 2005.

Τα προβλήματα που προαναφέραμε έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του Νοσοκομείου, με σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα της περίθαλψης που προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής. Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την εξαντλητική εργασία, την αδυναμία χρήσης αδειών και ρεπό με συσσώρευση αρκετών δεκάδων ημερών για κάθε εργαζόμενο, γενικότερα την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων όπως το ωράριο, το πενθήμερο, η ημερήσια ανάπαυση για όσους προσφέρουν υπηρεσιακή εργασία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

-- Για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα και ελλείψεις ώστε να παρέχονται από το Νοσοκομείο δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους της περιοχής.

-- Για να προσληφθεί όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να αναπτυχθούν οι ανάλογες υποδομές σύμφωνα με τις ανάγκες.

-- Για να μην επεκταθεί άλλο και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας.

-- Για να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλια».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Τεχνητή αναπνοή»

Ο αμερικανικός παράγοντας προσπαθεί να διατηρήσει στη «ζωή» τη διαδικασία συνομιλιών

Προσπάθειες να διατηρηθεί «ζωντανή» η διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καταβάλλει ο αμερικανικός παράγοντας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ανακοινώθηκε ότι στις 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στο περιθώριο διάσκεψης «δωρητών για την Παλαιστίνη», συνάντηση της Κοντολίζα Ράις με την Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή Μ. Νίμιτς με τους εκπροσώπους Ελλάδας Α. Βασιλάκη και ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ.

Οπως λένε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση Μπακογιάννη - Ράις δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε περισσότερο από δηλώσεις που θα εκφράζουν την επιθυμία για εξεύρεση λύσης. Οι ίδιοι κύκλοι της ελληνικής διπλωματίας θεωρούν πως κατά τη συνάντηση αυτή θα επιβεβαιωθεί πως ο χρόνος που η Ουάσινγκτον είχε θέσει για λύση του προβλήματος μέχρι τις 9 Ιουλίου δεν είναι εφικτός. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα επανέλθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας το φθινόπωρο, όταν θα υποβληθεί η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ. Οπως έχει ρητά δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, αν προηγουμένως δεν εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Νίμιτς

Ανασκόπηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ την Πέμπτη. «Το χάσμα έχει μικρύνει, δεν έχει όμως γεφυρωθεί», δήλωσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, που προγραμματίζει νέα επίσκεψη στην περιοχή.

Για δυόμισι ώρες συζήτησαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Μάθιου Νίμιτς και οι αντιπρόσωποι πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ Αδαμάντιος Βασιλάκης και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Νίμιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «έγινε ανασκόπηση» του θέματος και ότι θα επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, όχι όμως μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά αργότερα και πρόσθεσε ότι «και οι δυο πλευρές εξέφρασαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν στην εξέταση των πτυχών για την επίλυση του ζητήματος». Ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι δεν έχει υποβάλει νέα πρόταση, υπάρχουν όμως «διάφορες ιδέες» που συζητούνται, σημειώνοντας, «με σκοπό την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Προθεσμία στο Θέμο για να απολογηθεί

«Χωρίς δικαίωμα έλαβες γνώση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ειδικότερα ευαίσθητων δεδομένων που αφορούν στην ερωτική ζωή φυσικού προσώπου, αφαίρεσες, ανακοίνωσες, κατέστησες αυτά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα, επέτρεψες στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων και τα εκμεταλλεύτηκες με οποιοδήποτε τρόπο, είχες δε σκοπό με τις παραπάνω πράξεις σου να προσπορίσεις στον εαυτό σου παράνομο περιουσιακό όφελος, επιπλέον δε να βλάψεις τρίτον». Στις κατηγορίες αυτές που του προσάπτει ο δεύτερος ειδικός ανακριτής Δημήτρης Οικονόμου, που ερευνά την «Υπόθεση Ζαχόπουλου», πρέπει να απαντήσει ο εκδότης Θέμος Αναστασιάδης, στις 30 Ιούνη, μετά τη σχετική προθεσμία που ζήτησε και πήρε χτες προσερχόμενος στο ανακριτικό γραφείο, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Αλέξανδρο Κατσαντώνη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Αναστασιάδης, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, καλούμενος να απαντήσει για τον Βαγγέλη Καραμάνο, στέλεχος του Τμήματος Ειδικών Ελέγχων, για το αν αληθεύει ότι τον Δεκέμβρη του 2007 είχε τηλεφωνήσει στον ίδιο για να του ζητήσει προφορικές εξηγήσεις σχετικά με τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, απάντησε λέγοντας: «Για τον Καραμάνο ρωτήστε τον Καραχάλιο για τη σύνθεση».

Σχολιάζοντας το κατηγορητήριο ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης δήλωσε: «Η ανακριτική διαδικασία προσπάθησε να βγάλει από τη μύγα ξίγκι. Εγώ το ξίγκι δεν το βλέπω. Με τα απλά λόγια ενός ανθρώπου δεν μπορεί να κατηγορηθεί κάποιος για κακούργημα. Οταν είναι ένας, ποιος τον πιστεύει;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ