ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Προκαλούν για ακρίβεια και ανατιμήσεις

Μια νέα υπηρεσία ελέγχου των τιμών προαναγγέλλει η κυβέρνηση, αφήνοντας ανέγγιχτο το θεσμικό πλαίσιο ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών

Ενα ακόμη μέτρο - εμπαιγμό, δήθεν κατά της ακρίβειας, βγήκε χτες από το «καπέλο» της κυβέρνησης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που είχε ως θέμα την ακρίβεια, αλλά στην πραγματικότητα συζητήθηκαν τα επικοινωνιακά μέτρα που μπορούν να απαλλάξουν την κυβέρνηση από το πολιτικό κόστος που προκαλεί η λαϊκή αγανάχτηση για την αφόρητη ακρίβεια στα βασικά είδη που έχουν ανάγκη τα λαϊκά νοικοκυριά. Το νέο τρικ της κυβέρνησης λέγεται «Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς» και εντάσσεται στα διαβόητα 41 μέτρα που προωθεί. Συμπληρώνοντας τον εμπαιγμό, σε βάρος των εργαζομένων και τις οικογένειές τους, ο ΣΕΒ δημοσιοποίησε χτες τις θέσεις του για την ακρίβεια με τις οποίες εξισώνει θύτες και θύματα, τους επιχειρηματίες με τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες αποδίδουν την ακρίβεια στο ...κράτος και ζητούν την επιβολή σκληρών μέτρων, που πραγματικό στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Με επιστολή του προς τους «κοινωνικούς εταίρους», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος ζήτησε, μάλιστα, να ξεκινήσει άμεσα ...διάλογος για την ακρίβεια στο πλαίσιο της μόνιμης διαδικασίας, που έχει θεσπιστεί από την τελευταία Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ΓΣΕΕ συμφώνησε με το διάλογο.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή συζητήθηκε η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, εξήγγειλε τη σύσταση της νέας υπηρεσίας, που θα εποπτεύεται από Ειδική Γραμματεία και θα έχει «ελεγκτικές, κοστολογικές και τιμοληπτικές αρμοδιότητες». Ο υπουργός σημείωσε ότι σκοπός είναι «ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση στην αγορά, να παρεμβαίνουμε εκεί που πρέπει και να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις όπου δεν υπάρχει συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία». Αυτό είναι και το «κλειδί» για την αναποτελεσματικότητα και τη δημαγωγία της κυβέρνησης, σε σχέση με τη νέα υπηρεσία, καθώς με θεσμοθετημένο το καθεστώς ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών η αισχροκέρδεια είναι νομότυπη, ενώ οι περιβόητοι έλεγχοι θα περιοριστούν σε μια απλή καταγραφή των δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά. Ενδεικτικό, πάντως, και της λογικής με την οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει τόσο το θέμα της ακρίβειας όσο και του ελέγχου των τιμών, είναι και οι δηλώσεις Ρουσόπουλου, ο οποίος την ώρα που υποτίθεται πως ανακοινώνονται μέτρα παρέμβασης για τις ...έκνομες τιμές, δήλωνε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πανευρωπαϊκό και ότι οι αυξήσεις των τιμών των προϊόντων σε σχέση με πέρσι, είναι αναμενόμενη!!!

Ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, απέφυγε να ορίσει ακόμη και το πότε θα λειτουργήσει η διαβόητη υπηρεσία - «το ταχύτερο δυνατό», είπε - που μοναδικός στόχος της είναι να εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στο πρόβλημα της ακρίβειας. Το ομολόγησε με έναν τρόπο ο Χ. Φώλιας, λέγοντας ότι «τα βήματά μας είναι σταθερά και γρήγορα, ώστε οι καταναλωτές να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους στην αγορά, αλλά το κράτος εξαντλεί τα όρια της παρεμβατικότητάς του, για να προστατεύσει την αγοραστική τους δύναμη σε μια περίοδο κρίσης».

Αδραξε την ευκαιρία ο ΣΕΒ

Προκλητικοί εμφανίστηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι κύριοι υπεύθυνοι για την ακρίβεια. Οσα βγαίνουν από τις τσέπες των εργαζομένων συνθέτουν τη δική τους κερδοφορία. Στην τοποθέτησή τους δηλώνουν ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι «δομικό», αλλά το αποδίδουν σε... μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και όχι στο επιχειρηματικό κέρδος. Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει άλλοθι πολιτικής ανεπάρκειας την αναζήτηση «εξιλαστήριου θύματος στους "κερδοσκόπους" της επιχειρηματικής δράσης»! Προσθέτει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος υφίσταται όπως και το κοινωνικό σύνολο τις συνέπειες της κρίσης και αποδίδει εύσημα στις μεγάλες επιχειρήσεις που απορρόφησαν μέρος του αυξημένου κόστους και συγκράτησαν «στο μέτρο του δυνατού» τις τιμές τους. Στη συνέχεια σημειώνει ότι «το κράτος αποτελεί στη χώρα μας την πρώτη και βασική πηγή ακρίβειας», ελέγχοντας τις τιμές 95 υπηρεσιών, προϊόντων και αμοιβών.

Οι ισχυρισμοί του ΣΕΒ καταλήγουν στο κύριο ζητούμενο για το μεγάλο ντόπιο κεφάλαιο, που είναι η επίσπευση υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Μερικά από τα μέτρα που προτείνει στο «διά ταύτα» και που προφανώς θα θέσει στο «διάλογο» με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι: Μείωση της κρατικής ενίσχυσης στις δημόσιες επιχειρήσεις. Μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να μειωθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις. Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ώστε να μειωθούν οι τιμές μέσω του ...ανταγωνισμού. Ριζική αναδιοργάνωση ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Ταμείων ώστε να δίνονται δουλειές, (πάγια είναι η θέση του ΣΕΒ κατά των επιδομάτων). Στέρηση των ΟΤΑ από την ενίσχυση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. «Τσεκούρι» στις δαπάνες για τα νοσοκομεία και είσοδο των ιδιωτών, μέσω της ...εξυγίανσης του «σαθρού συστήματος λειτουργίας και προμηθειών». Αμεση απελευθέρωση όλων των μεγάλων τομέων της οικονομίας και κατάργηση των προστατευτικών νόμων κατά της «ανταγωνιστικότητας».

ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
Αύξηση πάνω από 25%

ICON

Και νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, για τη βδομάδα που πέρασε. Παρά το γεγονός ότι οι κινήσεις που έγιναν στα διεθνή χρηματιστήρια και οι οποίες συνδέονται με τις προσπάθειες διαφόρων κερδοσκοπικών κέντρων να κατοχυρώσουν κέρδη σε υψηλά επίπεδα διεθνών τιμών του πετρελαίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση των τιμών, στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στις 13 Ιούνη στα 1,256 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,56% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 1,249 στις 6 Ιούνη.

Ετσι, από τις αρχές του χρόνου, που οι τιμές της αμόλυβδης ήταν περίπου 1 ευρώ το λίτρο, οι μέχρι στιγμή ανατιμήσεις στη βενζίνη έχουν ξεπεράσει ήδη το 25,5%!

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Σε νέα έξαρση το Μάη

Στα 4 εκατ. ευρώ τη μέρα τα «φέσια» στην αγορά με βάση την αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, που εντοπίστηκαν από τις τράπεζες και κατέγραψε η εταιρεία «Τειρεσίας»

Νέα έξαρση κατέγραψε στον μήνα Μάη του 2008 η αξία των ακάλυπτων επιταγών σε «πείσμα» των συνεχών μέτρων ελέγχου και κατευνασμού τέτοιων «φαινομένων» από την πλευρά των τραπεζών. Η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με τις αυξανόμενες δυσκολίες σε κλάδους του συστήματος παραγωγής και διακίνησης εμπορευμάτων, οι οποίες, πρώτα και κύρια, μετακυλίονται στους πλέον αδύναμους κρίκους του συστήματος, στις μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που η «Τειρεσίας ΑΕ» συλλέγει από τις τράπεζες, οι ακάλυπτες επιταγές μέσα στο Μάη του 2008 ξεπέρασαν τα 102 εκατ. ευρώ (από 74,8 εκατ. ευρώ το Μάη του 2007), εμφανίζοντας ραγδαία αύξηση 36,4%. Οι αυξανόμενες δυσκολίες εντοπίζονται και στα δάνεια των νοικοκυριών που οι τράπεζες βγάζουν στο «κόκκινο». Με βάση υπολογισμούς από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από τρεις μήνες φτάνουν στο 6% του συνόλου της κατηγορίας και τα στεγαστικά στο 3,6%. Σήμερα - και παρά τις λογιστικές διαγραφές από την πλευρά των τραπεζών - τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» για τα νοικοκυριά υπολογίζονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ και έχουν την τάση να αυξάνουν ταυτόχρονα και ακολουθώντας τη συνολική μάζα του δανεισμού. Είναι φανερό το γεγονός ότι τα μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας» μακραίνουν με νέα ονόματα δανειοληπτών.

Στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 2005 η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών διαμορφώθηκε σε 494,4 εκατ. ευρώ (από 513,8 εκατ. ευρώ στο περσινό πεντάμηνο) με μείωση 3,8%. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε «φέσια» συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα. Και, βέβαια, πρόκειται μόνο για τα ποσά που έχουν φτάσει στις τράπεζες και από εκεί στο σύστημα «Τειρεσίας», χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αυτά που διακανονίζονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μεταξύ των συναλλασσομένων.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της «Τειρεσίας» για το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 2008 προκύπτει ότι η αξία:

  • Των ακάλυπτων επιταγών έφτασε σε 424,4 εκατ. ευρώ, από 439 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο του 2007, εμφανίζοντας μείωση 3,3%. Σε αριθμό τεμαχίων οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τα 39.014 από 41.547 πέρσι.
  • Των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 70,03 εκατ. ευρώ (από 83,2 εκατ. ευρώ πέρσι) εμφανίζοντας μείωση 15,8%. Ο αριθμός τεμαχίων διαμορφώθηκε σε 48.373 (από 53.235).
ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΡΕΝΤΗ
Δέσμευση κρεάτων λόγω διαρροής αμμωνίας

Στην προληπτική δέσμευση 14 τόνων διαφόρων νωπών κρεάτων (αρνιά, μοσχάρια, χοιρινά) από θαλάμους ψυγείων πέντε καταστημάτων, προχώρησε χτες η Νομαρχία Πειραιά, μετά τη διαρροή αμμωνίας που σημειώθηκε το πρωί στο δίκτυο αμμωνίας της Κρεαταγοράς του Ρέντη. Δείγματα των δεσμευμένων κρεάτων εστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο, προκειμένου να ελεγχθούν οι παρενέργειες από τη διαρροή της αμμωνίας στην ποιότητα, που να καθιστούν απαγορευτική (για λόγους υγιεινής και ασφάλειας των καταναλωτών) την αποδέσμευσή τους. Στην περίπτωση που τα παραπάνω προϊόντα κριθούν ακατάλληλα για κατανάλωση από τις χημικές υπηρεσίες, θα καταστραφούν.

ΠΙΕΡΙΑ
Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στην Κατερίνη

Τιμές ασφαλείας στο γάλα αλλά και στα γεωργικά προϊόντα διεκδίκησαν στη διάρκεια κινητοποίησής τους χτες το πρωί στην Κατερίνη οι κτηνοτρόφοι της Πιερίας, που αντιμετωπίζουν, καθώς και οι συνάδελφοι τους άλλων νομών, έντονο πρόβλημα επιβίωσης.

Οπως δήλωσε ο Γιάννης Σκούφας, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Πιερίας, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης είναι αποφασισμένοι μέσα στο κατακαλόκαιρο να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς ασφυκτιούν οικονομικά τα νοικοκυριά τους. Μάλιστα, πρόσθεσε, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι, τη στιγμή που οι τιμές ζωοτροφών βρίσκονται στα ύψη, οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που ελέγχουν την αγορά γάλακτος προσφέρουν όλο και χαμηλότερη τιμή στους παραγωγούς.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες πρωί στο γήπεδο του Πιερικού και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη Νομαρχία, όπου με τα συνθήματά τους καταδίκασαν την πολιτική αφανισμού τους που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, ενώ ζήτησαν αύξηση της τιμής παραγωγού στο γάλα, επιδότηση ζωοτροφών κλπ.

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση δημαγωγεί συνειδητά!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και τις δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Η κυβέρνηση συνειδητά συνεχίζει να δημαγωγεί με τα μέτρα που εξαγγέλλει κατά της ακρίβειας. Ενώ με τη θέλησή της έχει παραιτηθεί, στο πλαίσιο του "ευρωμονόδρομου", από τη δυνατότητα παρέμβασης εκεί που διαμορφώνονται πρώτα απ' όλα οι τιμές των προϊόντων, στην παραγωγή, παρουσιάζει τώρα ως θαυματουργό μέτρο τη δημιουργία νέων αρχών που θα εποπτεύουν την αγορά. Ομως αυτές οι υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ έχει αποδειχτεί ότι λειτουργούν ως τροχονόμοι που καταγράφουν την άνοδο κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που κυριαρχούν στην παραγωγή και στο εμπόριο.

Αν θέλει η κυβέρνηση να πάρει έστω και ένα μέτρο κατά της ακρίβειας, ας καταργήσει τώρα τον ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα και στη ΔΕΗ και ας δώσει ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, πραγματικό επίδομα σε όλους τους ανέργους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ