Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Προκαλούν για ακρίβεια και ανατιμήσεις

Μια νέα υπηρεσία ελέγχου των τιμών προαναγγέλλει η κυβέρνηση, αφήνοντας ανέγγιχτο το θεσμικό πλαίσιο ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών

Ενα ακόμη μέτρο - εμπαιγμό, δήθεν κατά της ακρίβειας, βγήκε χτες από το «καπέλο» της κυβέρνησης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που είχε ως θέμα την ακρίβεια, αλλά στην πραγματικότητα συζητήθηκαν τα επικοινωνιακά μέτρα που μπορούν να απαλλάξουν την κυβέρνηση από το πολιτικό κόστος που προκαλεί η λαϊκή αγανάχτηση για την αφόρητη ακρίβεια στα βασικά είδη που έχουν ανάγκη τα λαϊκά νοικοκυριά. Το νέο τρικ της κυβέρνησης λέγεται «Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς» και εντάσσεται στα διαβόητα 41 μέτρα που προωθεί. Συμπληρώνοντας τον εμπαιγμό, σε βάρος των εργαζομένων και τις οικογένειές τους, ο ΣΕΒ δημοσιοποίησε χτες τις θέσεις του για την ακρίβεια με τις οποίες εξισώνει θύτες και θύματα, τους επιχειρηματίες με τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες αποδίδουν την ακρίβεια στο ...κράτος και ζητούν την επιβολή σκληρών μέτρων, που πραγματικό στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Με επιστολή του προς τους «κοινωνικούς εταίρους», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος ζήτησε, μάλιστα, να ξεκινήσει άμεσα ...διάλογος για την ακρίβεια στο πλαίσιο της μόνιμης διαδικασίας, που έχει θεσπιστεί από την τελευταία Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ΓΣΕΕ συμφώνησε με το διάλογο.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή συζητήθηκε η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, εξήγγειλε τη σύσταση της νέας υπηρεσίας, που θα εποπτεύεται από Ειδική Γραμματεία και θα έχει «ελεγκτικές, κοστολογικές και τιμοληπτικές αρμοδιότητες». Ο υπουργός σημείωσε ότι σκοπός είναι «ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση στην αγορά, να παρεμβαίνουμε εκεί που πρέπει και να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις όπου δεν υπάρχει συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία». Αυτό είναι και το «κλειδί» για την αναποτελεσματικότητα και τη δημαγωγία της κυβέρνησης, σε σχέση με τη νέα υπηρεσία, καθώς με θεσμοθετημένο το καθεστώς ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών η αισχροκέρδεια είναι νομότυπη, ενώ οι περιβόητοι έλεγχοι θα περιοριστούν σε μια απλή καταγραφή των δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά. Ενδεικτικό, πάντως, και της λογικής με την οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει τόσο το θέμα της ακρίβειας όσο και του ελέγχου των τιμών, είναι και οι δηλώσεις Ρουσόπουλου, ο οποίος την ώρα που υποτίθεται πως ανακοινώνονται μέτρα παρέμβασης για τις ...έκνομες τιμές, δήλωνε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πανευρωπαϊκό και ότι οι αυξήσεις των τιμών των προϊόντων σε σχέση με πέρσι, είναι αναμενόμενη!!!

Ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, απέφυγε να ορίσει ακόμη και το πότε θα λειτουργήσει η διαβόητη υπηρεσία - «το ταχύτερο δυνατό», είπε - που μοναδικός στόχος της είναι να εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στο πρόβλημα της ακρίβειας. Το ομολόγησε με έναν τρόπο ο Χ. Φώλιας, λέγοντας ότι «τα βήματά μας είναι σταθερά και γρήγορα, ώστε οι καταναλωτές να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους στην αγορά, αλλά το κράτος εξαντλεί τα όρια της παρεμβατικότητάς του, για να προστατεύσει την αγοραστική τους δύναμη σε μια περίοδο κρίσης».

Αδραξε την ευκαιρία ο ΣΕΒ

Προκλητικοί εμφανίστηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι κύριοι υπεύθυνοι για την ακρίβεια. Οσα βγαίνουν από τις τσέπες των εργαζομένων συνθέτουν τη δική τους κερδοφορία. Στην τοποθέτησή τους δηλώνουν ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι «δομικό», αλλά το αποδίδουν σε... μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και όχι στο επιχειρηματικό κέρδος. Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει άλλοθι πολιτικής ανεπάρκειας την αναζήτηση «εξιλαστήριου θύματος στους "κερδοσκόπους" της επιχειρηματικής δράσης»! Προσθέτει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος υφίσταται όπως και το κοινωνικό σύνολο τις συνέπειες της κρίσης και αποδίδει εύσημα στις μεγάλες επιχειρήσεις που απορρόφησαν μέρος του αυξημένου κόστους και συγκράτησαν «στο μέτρο του δυνατού» τις τιμές τους. Στη συνέχεια σημειώνει ότι «το κράτος αποτελεί στη χώρα μας την πρώτη και βασική πηγή ακρίβειας», ελέγχοντας τις τιμές 95 υπηρεσιών, προϊόντων και αμοιβών.

Οι ισχυρισμοί του ΣΕΒ καταλήγουν στο κύριο ζητούμενο για το μεγάλο ντόπιο κεφάλαιο, που είναι η επίσπευση υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Μερικά από τα μέτρα που προτείνει στο «διά ταύτα» και που προφανώς θα θέσει στο «διάλογο» με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι: Μείωση της κρατικής ενίσχυσης στις δημόσιες επιχειρήσεις. Μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να μειωθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις. Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ώστε να μειωθούν οι τιμές μέσω του ...ανταγωνισμού. Ριζική αναδιοργάνωση ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Ταμείων ώστε να δίνονται δουλειές, (πάγια είναι η θέση του ΣΕΒ κατά των επιδομάτων). Στέρηση των ΟΤΑ από την ενίσχυση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. «Τσεκούρι» στις δαπάνες για τα νοσοκομεία και είσοδο των ιδιωτών, μέσω της ...εξυγίανσης του «σαθρού συστήματος λειτουργίας και προμηθειών». Αμεση απελευθέρωση όλων των μεγάλων τομέων της οικονομίας και κατάργηση των προστατευτικών νόμων κατά της «ανταγωνιστικότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακύρωσαν τη ρύθμιση για τα κοστολόγια(2008-09-13 00:00:00.0)
«Ατράνταχτα» επιχειρήματα(2008-09-03 00:00:00.0)
Τώρα ανακάλυψε τα ...κενά του κράτους(2008-06-05 00:00:00.0)
Για τις ανατιμήσεις φταίνε οι μισθοί(2008-01-09 00:00:00.0)
Δε φταίμε εμείς για την ακρίβεια...(2007-12-11 00:00:00.0)
Ιδού οι μεγάλοι ένοχοι(2002-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ