ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να καταδικαστεί και η Ευρωσυνθήκη και η ίδια η ΕΕ

Την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη αλλά και τις αυταπάτες που σπέρνουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σφυροκόπησαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ

Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενώ πορεύονται προς τα Γραφεία της ΕΕ κατά το χτεσινό συλλαλητήριο ενάντια στην Ευρωσυνθήκη
Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενώ πορεύονται προς τα Γραφεία της ΕΕ κατά το χτεσινό συλλαλητήριο ενάντια στην Ευρωσυνθήκη
H διαδικασία του δημοψηφίσματος θα είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνει ευρεία συζήτηση μέσα στο λαό και να καταδικαστεί όχι μόνο η αντιδραστική Ευρωσυνθήκη αλλά συνολικά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ στις παρεμβάσεις τους κατά τη σχετική συζήτηση. Ταυτόχρονα, χαιρέτισαν το περήφανο ΟΧΙ του ιρλανδικού λαού.

Κάνοντας αναφορά στο μεγάλο ΟΧΙ του λαού της Ιρλανδίας στην Ευρωσυνθήκη ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, τόνισε ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και στη χώρα μας μόνο το 1/3 υποστηρίζει την αντιδραστική αυτή Συνθήκη. Το δημοψήφισμα, είπε, στην Ιρλανδία αποτελεί ράπισμα όχι μόνο κατά της Ευρωσυνθήκης αλλά και κατά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί στην ουσία πράξη αντίθεσης και ανυπακοής, την ίδια στιγμή που πάνω στο λαό της Ιρλανδίας είχαν πέσει λυτοί και δεμένοι προκειμένου να αποσπάσουν το ΝΑΙ.

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι μεγαλώνει το ρεύμα της αντίθεσης των λαών στην ΕΕ και γι' αυτό οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών συμφώνησαν να μη γίνουν δημοψηφίσματα, εκτός από την Ιρλανδία όπου ήταν υποχρεωτικό λόγω του Συντάγματος της χώρας αυτής.

Σχολιάζοντας τις θέσεις των κομμάτων είπε ότι η ΝΔ δε ζήτησε ποτέ δημοψήφισμα, παρά τα μεγάλα λόγια περί συμμετοχής και δημοκρατίας που κατά καιρούς εκτοξεύει. Για το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της Ευρωσυνθήκης και ζητάει δημοψήφισμα για να πειστεί ο ελληνικός λαός και να την υπερψηφίσει, καθιστώντας τον έτσι συνένοχο στις αντιδραστικές και αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ. Οσο δε για τον ΣΥΝ είπε ότι ναι μεν αντιτίθεται στη συγκεκριμένη Συνθήκη αλλά με τις αυταπάτες που καλλιεργεί, ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μια άλλη, καλύτερη, υπονομεύει τους αγώνες ακόμα και ενάντια στη σημερινή Ευρωσυνθήκη.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, ζητάει δημοψήφισμα προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση του λαού και στην Ευρωσυνθήκη αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι το ΟΧΙ των Ιρλανδών έδειξε πως οι λαοί δεν είναι αδύναμοι και κατέρριψε τα επιχειρήματα ότι δεν μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση. Εδειξε, είπε, τι μπορεί να κάνει ένας μικρός λαός την ίδια στιγμή που οι ηγέτες των κυβερνήσεων των κρατών - μελών απαγόρευσαν στο 99% των λαών της ΕΕ να εκφραστεί μέσα από δημοψήφισμα. Ο ιρλανδικός λαός, συνέχισε, έκρινε μέσα από την εμπειρία του και διέψευσε όσους επί χρόνια έκαναν λόγο για το «ιρλανδικό θαύμα», με βάση το οποίο το ποσοστό της φτώχειας έφθασε στο 20%. Για το ΟΧΙ, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δραστηριοποιήθηκε ένα ευρύ κίνημα στο οποίο μετείχε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, καθώς και ευρύτερες δυνάμεις, όπου αναδείχτηκαν σοβαρά ζητήματα που ξεκινούσαν από την ουδετερότητα της Ιρλανδίας μέχρι και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Η αντίδραση των ηγετών της ΕΕ, κατήγγειλε ο βουλευτής, απέναντι στο ΟΧΙ δείχνει μια βαθιά περιφρόνηση απέναντι στους λαούς και θυμίζει τις αντιδράσεις στην άρνηση του κυπριακού λαού να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν». Οι ηγέτες της ΕΕ, είπε, ρίχνουν το ανάθεμα στους λαούς που στέκονται εμπόδια στα σχέδιά τους. Εμείς, συνέχισε, ζητούμε δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση του ελληνικού λαού και καταδίκη όχι μόνο της Ευρωσυνθήκης αλλά και της ίδιας της ΕΕ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, με τη χαρακτηριστική έκφραση «εμείς πανηγυρίζουμε», χαιρέτισε το ΟΧΙ του ιρλανδικού λαού που ήρθε ως συνέχεια της απόρριψης του «ευρωσυντάγματος» από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Η νεκρανάστασή του, είπε, με τη μορφή της Ευρωσυνθήκης και παρά τις απαγορεύσεις και τη φίμωση των λαών, στους οποίους δε δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστούν με δημοψήφισμα, καταποντίστηκε. Οι λαοί, τόνισε, κρίνουν από την εμπειρία τους και είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των Γάλλων αγροτών παλιότερα και ίδιο ποσοστό Ιρλανδών αγροτών σήμερα καταψήφισαν την Ευρωσυνθήκη και την πολιτική της ΕΕ που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η πλειοψηφία των εργαζομένων, συνέχισε, αντέδρασε στην προωθούμενη περικοπή των δικαιωμάτων τους και στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας που επιχειρήθηκε με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Το ΚΚΕ, τόνισε, ήταν το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που προέβλεψε και προειδοποίησε ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που μόνο προβλήματα θα προκαλούσε στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Η θέση μας, κατέληξε, για αποδέσμευση από την ΕΕ δε σημαίνει διεθνή απομόνωση αλλά τη δημιουργία διεθνών οικονομικών σχέσεων που θα έχουν ως βάση το αμοιβαίο όφελος και την ισότιμη συνεργασία και ως εκ τούτου πρόκειται για μια διεθνιστική θέση. Ενώνουμε, είπε, τη φωνή μας με τους διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο και ζητάμε δημοψήφισμα για να εκφραστεί το ΟΧΙ στην Ευρωσυνθήκη και στην ίδια την ΕΕ.

Παρεμβαίνοντας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Α. Κανταρτζής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ δε διαμόρφωσε συγκυριακά τη θέση του για δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη και την ίδια την ΕΕ ούτε για να προσφερθεί άλλοθι στο κεφάλαιο, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ που συμφωνεί με την Ευρωσυνθήκη. Παρατήρησε ότι η ΝΔ έχει μόνιμη απορριπτική θέση κατά των δημοψηφισμάτων αλλά και το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε όψιμα το θέμα αφού επί κυβερνήσεών του όλες οι ευρωπαϊκές Συνθήκες κυρώθηκαν χωρίς δημοψηφίσματα.

Εμείς, τόνισε ο Α. Κανταρτζής, θέλουμε μέσα από το δημοψήφισμα να ενισχυθούν οι διεργασίες μέσα στο λαό και να εμπεδωθεί η ανυπακοή και η απειθαρχία στις επιλογές της ΕΕ και μέσα από αυτό το πρίσμα χαιρετίσαμε το ΟΧΙ του ιρλανδικού λαού, όπως παλιότερα του γαλλικού και του ολλανδικού. Ως εκ τούτου, είπε, δεν έχουμε καμία ανησυχία για την πορεία της ΕΕ, κάτι που αποτελεί μέλημα των οπαδών του ευρωμονόδρομου. Κρίνοντας δε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για «ευρωφοβικό σύνδρομο των Ιρλανδών» είπε ότι δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται έτσι ένας λαός που δε σκύβει το κεφάλι στους ισχυρούς και υπενθύμισε ότι οι σημερινές πολιτικές της ΕΕ έχουν τη μήτρα τους στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και συνεπώς κάποιοι, όπως ο ΣΥΝ, όψιμα ανακάλυψαν τη σημερινή Ευρωσυνθήκη.

ΑΘΗΝΑ
Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ!

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι ανταποκρίθηκαν χτες στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ενα στεντόρειο «Οχι» στη νέα Ευρωσυνθήκη και την ΕΕ διατύπωσαν χτες βράδυ χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι της Αθήνας που συγκρότησαν - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ - μια μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας, διεκδικώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την εκτρωματική Ευρωσυνθήκη, που πυροδοτεί μια βόμβα μεγατόνων στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Το αίτημα - απαίτηση για «Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ», αλλά και η προτροπή για «Ανυπακοή στους νόμους του κεφαλαίου» δέσποζαν στα πανό, ενώ τα συνθήματα δόνησαν τους δρόμους ως τη Βουλή και έξω απ' αυτήν, όπου άρχισε επίσης χτες βράδυ η συζήτηση για το δημοψήφισμα.

Η πορεία εμποδίστηκε να φτάσει στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία «περιφρουρούσαν» διμοιρίες των ΜΑΤ παραταγμένες κατά πλάτος της Β. Σοφίας. Σε απόσταση λίγων μέτρων απ' αυτά οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία της ΕΕ, σύμβολο της διαρκούς, χρόνιας επίθεσης σε βάρος των λαών, χωρίς να σταματήσουν να διαδηλώνουν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη» - «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές»!

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δ. Αρβανιτάκη, Δ. Γόντικα, Δ. Κουτσούμπα, Γ. Μαρίνο και Κ. Παρασκευά, επίσης αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του Γ. Πρωτούλη.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, ο οποίος χαιρέτισε τον ιρλανδικό λαό για το «χαστούκι» που έδωσε στην Ευρωσυνθήκη, τονίζοντας ότι η «νίκη τους δίνει δύναμη και ελπίδα σε όλους τους λαούς» τους οποίους και εκφράζει το δικό τους «ΟΧΙ».

Ο ομιλητής έκανε εκτενή αναφορά στο περιεχόμενο της Ευρωσυνθήκης η οποία συνιστά, όπως τόνισε, «ένα ακόμα βήμα ενίσχυσης της επίθεσης ενάντια στους λαούς της Ευρώπης. Η ΕΕ γίνεται πιο αντιδραστική, πιο επιθετική και άγρια στην επίθεσή της στα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες, στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών».

Διακοπτόμενος από συνθήματα όπως «Ισχυρό ΚΚΕ - Αντεπίθεση λαέ», «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμός ψηφίσανε το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός», ο Χρ. Κατσώτης απαρίθμησε τα αντιδραστικά αντιλαϊκά και αντεργατικά σημεία της «Ευρωσυνθήκης» και συμπλήρωσε: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι πολλαπλά υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Στήριξαν και στηρίζουν μαζί την επιχείρηση εξαπάτησης των λαών της ΕΕ, ψήφισαν άρον άρον στη Βουλή υπέρ της Ευρωσυνθήκης». Στηλίτευσε την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ που «από τη μια ψηφίζει την Ευρωσυνθήκη και από την άλλη ζητά δημοψήφισμα για να την ξαναψηφίσει» και κάλεσε το λαό να αποδοκιμάσει πολιτικά τα κόμματα αυτά.

Ασκησε έντονη κριτική και στο Συνασπισμό που «είναι στυλοβάτης της ΕΕ», καθώς «η θέση του για μια άλλη Ευρωσυνθήκη, με περισσότερη, πιο ενοποιημένη ΕΕ, είναι σε βάρος των λαών, σημαίνει πιο αντιδραστική, ιμπεριαλιστική ευρώπη. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνει την πάλη ενάντια στην ΕΕ, όταν τέσσερις βουλευτές του πρόσφατα δε συμμετείχαν και δεν καταψήφισαν στη Βουλή».

Υπογράμμισε δε, απαντώντας στο επιχείρημα περί χειραφετημένης από τις ΗΠΑ Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι «η ΕΕ από τη φύση και το χαρακτήρα της υλοποιεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις ΗΠΑ» και συμπλήρωσε ότι οι λαοί δεν πρέπει να επιλέγουν αφέντες, ο μόνος δρόμος υπέρ τους είναι η ρήξη και η απειθαρχία με όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Καταλήγοντας ο ομιλητής τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση και ανατροπή. «Οσα - σημείωσε - και να κάνουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και η ΕΕ, οι λαοί μπορούν να σπάσουν τα δεσμά του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, της ΕΕ». Πρέπει ο λαός μας, οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα από την πείρα τους. Να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να απορρίψουν το ΣΥΝ που εξωραΐζει και υπερασπίζεται τον «ευρωμονόδρομο» και την ΕΕ. Θαρραλέα να απορρίψουν τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο.

«Με την καθημερινή πάλη - επισήμανε - ενάντια στην ΕΕ, τη μάχη των ευρωεκλογών να τη μετατρέψουν σε μάχη καταδίκης της ΕΕ και των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου". Να συμβάλλουν μαζικά στην αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού και να εμποδίσουν τα σχέδια αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, που θέλουν να εγκλωβίσουν τις λαϊκές μάζες στην πολιτική του κεφαλαίου. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου, για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία, το σοσιαλισμό».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Αυτή η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει»

Συγκέντρωση και πορεία για δημοψήφισμα κατά της Ευρωσυνθήκης και της ΕΕ

Motion Team

«Αυτή η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει. Αποδέσμευση και ανατροπή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιπαράθεση με την ΕΕ με την εξουσία του κεφαλαίου», ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα των νέων και των εργαζομένων που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μπροστά στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ μαχητική και μεγάλη ήταν η πορεία που έγινε, στη συνέχεια, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οπως τόνισε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης Αγγελος Τζέκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα που δίκαια αγανακτούν από τον πολύχρονο και διαχρονικό εμπαιγμό των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

«Τους καλούμε να συναντηθούμε μέσα στους κοινωνικούς, ταξικούς αγώνες. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνεί κάποιος σε όλα με το ΚΚΕ για να υποστηρίξει μαζί μας τη θέση της αντίστασης, της ανυπακοής και της απειθαρχίας με την ΕΕ. Αρκεί να συμφωνήσει, τώρα πλέον είναι κατανοητό, ότι η ΕΕ ωφελεί τους τραπεζίτες, βιομηχάνους, εφοπλιστές, μεγαλέμπορους και ότι αυτό γίνεται σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των λαών», υπογράμμισε ο ομιλητής.

Στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου κατέληξε η πορεία, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους ο Κώστας Αβραμόπουλος, γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, καλώντας τους να συνεχίσουν από την επόμενη μέρα στους χώρους δουλειάς να διαδίδουν τα μηνύματα αυτού του συλλαλητηρίου.

  • Με το ίδιο πλαίσιο, κινητοποιήσεις για την Ευρωσυνθήκη έγιναν το Σάββατο σε Κιλκίς και Σέρρες.
Απόλυτη στήριξη της Ευρωσυνθήκης από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Απέρριψε - όπως αναμενόταν - χτες η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί ψηφισμένου νομοσχεδίου, για την έγκριση ή όχι της Ευρωσυνθήκης. Ξεκαθάρισε μάλιστα διά της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, ότι θα συνταχθεί με τις δυνάμεις που θα προωθήσουν την Ευρωσυνθήκη, ανεξάρτητα από την αρνητική γνώμη του λαού της Ιρλανδίας. Στην ίδια λογική κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε προώθηση της Ευρωσυνθήκης, με παράλληλο πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα...

Σύμφωνα με την ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σε σύνολο 296 παρόντων βουλευτών, κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν 152 βουλευτές της ΝΔ και υπέρ 144 βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο βουλευτής του ΣΥΝ Γρ. Ψαριανός.

«Η πρόταση για δημοψήφισμα βρίσκεται σε αντίφαση με το ίδιο το ελληνικό σύνταγμα», υποστήριξε στην παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, εκτιμώντας ότι η Ευρωσυνθήκη δεν αποτελεί «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα» όπως προβλέπει το Σύνταγμα για δημοψήφισμα. Σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ το 1979 ή για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 (όπου όμως και στις δυο περιπτώσεις η ΝΔ ήταν ...αντίθετη!). Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόταση βρίσκεται «σε αντίφαση με τη συμπεριφορά όλων των κυβερνήσεων απέναντι στις μεγάλες ευρωπαϊκές επιλογές», αφού «αποφασίστηκε από όλα τα κράτη - μέλη να ψηφιστεί η ρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας χωρίς δημοψήφισμα», με εξαίρεση την Ιρλανδία που είχε συνταγματικούς λόγους για κάτι τέτοιο. Επίσης ο Σωτήρης Χατζηγάκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «πολιτικό παραλογισμό», αφού όπως είπε οι θέσεις του είναι «αντιφατικές με το παρελθόν του».

Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ανάμεσα στις δυνάμεις εκείνες που θα επιδιώξουν την εφαρμογή της Ευρωσυνθήκης παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, άφησε να εννοηθεί χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Περιγράφοντας την επόμενη μέρα μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα, είπε ότι «τυπικά για να εφαρμοστεί η Ευρωσυνθήκη πριν τον Ιούνιο του 2009 πρέπει να έχει εγκριθεί και από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ», προσθέτοντας πως αν και «η αντιμετώπιση δεν είναι ούτε άμεση ούτε εύκολη» από την άλλη «υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει η ΕΕ». Επίσης είπε ότι «στο προσεχές ευρωπαϊκό συμβούλιο η Ελλάδα θα επιδιώξει να γίνει η ταχύτερη δυνατή αξιολόγηση για να προχωρήσει η ΕΕ σε αποφάσεις που δε θα επιτρέψουν την αυτοπαγίδευσή της».

Την ξεκάθαρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωσυνθήκη πιστοποίησε με την παρέμβασή του ο πρόεδρός του, Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι ένα δημοψήφισμα με θετικό για την Ευρωσυνθήκη αποτέλεσμα θα ήταν «ό,τι πιο ισχυρό για τη δικιά μας ευρωπαϊκή πορεία». Συνολικά υποστήριξε ότι καθήκον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ήταν «να δημιουργήσουν μια δυναμική του "ΝΑΙ" σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ για όσους αντιτίθενται στην Ευρωσυνθήκη είπε πως «δημαγωγούν πάνω στην ευρωφοβία και τον ευρωσκεπτικισμό». Οσον αφορά την επόμενη ημέρα μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως απαιτείται ένα «αποφασιστικό "ΝΑΙ" στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης», ζητώντας παράλληλα και συμπληρωματικά ένα «πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα» για την κύρωσή της, καθώς και άμεση εκλογή του προέδρου της ΕΕ. Οπως είπε, «ένας τέτοιος πρόεδρος θα είχε άλλη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ», σημειώνοντας συνολικά πως «θεωρούμε εθνικά απαραίτητη την ισχυρή Ευρώπη».

Τις αυταπάτες περί «καλυτέρευσης» της ΕΕ και των σχέσεων Ελλάδας και ΕΕ καλλιέργησε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρίζοντας ότι «η Ιρλανδία σήμερα έχει την καλύτερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης» μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματός της και ότι θα μπορούσε και η Ελλάδα να θέσει δικά της θέματα αν είχε ένα αρνητικό δημοψήφισμα ως διαπραγματευτικό ατού.

Για «αλλαγή του ελληνικού πολιτειακού συστήματος» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, τασσόμενος υπέρ του δημοψηφίσματος, με τα γνωστά εθνικιστικά επιχειρήματα του κόμματός του.

Παγκαλισμοί...

Είναι γνωστό ότι ο Θ. Πάγκαλος δεν έχει καλή αίσθηση του μέτρου, στις δηλώσεις του. Χτες στη Βουλή - στη συζήτηση για την Ευρωσυνθήκη - βάλθηκε να αποδείξει ότι δεν έχει και αίσθηση του τόπου και του χρόνου.

Σχολιάζοντας την αλλαγή που γινόταν, στη θέση του προεδρεύοντος της συνεδρίασης, ανάμεσα στις αντιπροέδρους Ε. Παπαδημητρίου και Β. Νικολαΐδου, έκανε λόγο για «ειδύλλιο» και για «θερμές σχέσεις» ανάμεσα στο ΚΚΕ και τη Νέα Δημοκρατία...

Μόνο που μερικά δευτερόλεπτα πριν το ατυχές σχόλιό του, στο πλαίσιο της ομιλίας του, δήλωνε πως Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν «κοινή προσέγγιση» για το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με τη Νέα Δημοκρατία στο ότι η χώρα δεν πρέπει να δώσει δείγματα αμφισβήτησης των σχετικών διαδικασιών, άρα και της Ευρωσυνθήκης!

Εμείς τι άλλο να πούμε; Μόνο ότι οι «Παγκαλισμοί» αυτού του είδους δεν μπορούν επ' ουδενί να αποκρύψουν την πραγματικότητα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ