Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απόλυτη στήριξη της Ευρωσυνθήκης από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Απέρριψε - όπως αναμενόταν - χτες η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί ψηφισμένου νομοσχεδίου, για την έγκριση ή όχι της Ευρωσυνθήκης. Ξεκαθάρισε μάλιστα διά της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, ότι θα συνταχθεί με τις δυνάμεις που θα προωθήσουν την Ευρωσυνθήκη, ανεξάρτητα από την αρνητική γνώμη του λαού της Ιρλανδίας. Στην ίδια λογική κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε προώθηση της Ευρωσυνθήκης, με παράλληλο πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα...

Σύμφωνα με την ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σε σύνολο 296 παρόντων βουλευτών, κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν 152 βουλευτές της ΝΔ και υπέρ 144 βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο βουλευτής του ΣΥΝ Γρ. Ψαριανός.

«Η πρόταση για δημοψήφισμα βρίσκεται σε αντίφαση με το ίδιο το ελληνικό σύνταγμα», υποστήριξε στην παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, εκτιμώντας ότι η Ευρωσυνθήκη δεν αποτελεί «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα» όπως προβλέπει το Σύνταγμα για δημοψήφισμα. Σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ το 1979 ή για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 (όπου όμως και στις δυο περιπτώσεις η ΝΔ ήταν ...αντίθετη!). Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόταση βρίσκεται «σε αντίφαση με τη συμπεριφορά όλων των κυβερνήσεων απέναντι στις μεγάλες ευρωπαϊκές επιλογές», αφού «αποφασίστηκε από όλα τα κράτη - μέλη να ψηφιστεί η ρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας χωρίς δημοψήφισμα», με εξαίρεση την Ιρλανδία που είχε συνταγματικούς λόγους για κάτι τέτοιο. Επίσης ο Σωτήρης Χατζηγάκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «πολιτικό παραλογισμό», αφού όπως είπε οι θέσεις του είναι «αντιφατικές με το παρελθόν του».

Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ανάμεσα στις δυνάμεις εκείνες που θα επιδιώξουν την εφαρμογή της Ευρωσυνθήκης παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, άφησε να εννοηθεί χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Περιγράφοντας την επόμενη μέρα μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα, είπε ότι «τυπικά για να εφαρμοστεί η Ευρωσυνθήκη πριν τον Ιούνιο του 2009 πρέπει να έχει εγκριθεί και από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ», προσθέτοντας πως αν και «η αντιμετώπιση δεν είναι ούτε άμεση ούτε εύκολη» από την άλλη «υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει η ΕΕ». Επίσης είπε ότι «στο προσεχές ευρωπαϊκό συμβούλιο η Ελλάδα θα επιδιώξει να γίνει η ταχύτερη δυνατή αξιολόγηση για να προχωρήσει η ΕΕ σε αποφάσεις που δε θα επιτρέψουν την αυτοπαγίδευσή της».

Την ξεκάθαρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωσυνθήκη πιστοποίησε με την παρέμβασή του ο πρόεδρός του, Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι ένα δημοψήφισμα με θετικό για την Ευρωσυνθήκη αποτέλεσμα θα ήταν «ό,τι πιο ισχυρό για τη δικιά μας ευρωπαϊκή πορεία». Συνολικά υποστήριξε ότι καθήκον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ήταν «να δημιουργήσουν μια δυναμική του "ΝΑΙ" σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ για όσους αντιτίθενται στην Ευρωσυνθήκη είπε πως «δημαγωγούν πάνω στην ευρωφοβία και τον ευρωσκεπτικισμό». Οσον αφορά την επόμενη ημέρα μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως απαιτείται ένα «αποφασιστικό "ΝΑΙ" στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης», ζητώντας παράλληλα και συμπληρωματικά ένα «πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα» για την κύρωσή της, καθώς και άμεση εκλογή του προέδρου της ΕΕ. Οπως είπε, «ένας τέτοιος πρόεδρος θα είχε άλλη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ», σημειώνοντας συνολικά πως «θεωρούμε εθνικά απαραίτητη την ισχυρή Ευρώπη».

Τις αυταπάτες περί «καλυτέρευσης» της ΕΕ και των σχέσεων Ελλάδας και ΕΕ καλλιέργησε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρίζοντας ότι «η Ιρλανδία σήμερα έχει την καλύτερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης» μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματός της και ότι θα μπορούσε και η Ελλάδα να θέσει δικά της θέματα αν είχε ένα αρνητικό δημοψήφισμα ως διαπραγματευτικό ατού.

Για «αλλαγή του ελληνικού πολιτειακού συστήματος» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, τασσόμενος υπέρ του δημοψηφίσματος, με τα γνωστά εθνικιστικά επιχειρήματα του κόμματός του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ