Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΣΑΡΚΟΖΙ
Ευρωστρατός άμεσης επέμβασης παντού!

Σύμφωνα με την πρόταση του Γάλου Προέδρου θα αποτελείται από 60.000 στρατιώτες και θα επεμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο για, τουλάχιστον, ένα χρόνο!

Τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης επέμβασης 60.000 στρατιωτών, ζήτησε χτες ευθέως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, επιδιώκοντας να δώσει νέα ώθηση στα σχέδια για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ.

Επιβεβαιώνοντας τους μύχιους πόθους των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών να αναλάβουν ρόλο βοηθού του (παγκόσμιου) σερίφη, των ΗΠΑ, ο Ν. Σαρκοζί σε ομιλία του για τη νέα γαλλική στρατηγική ζήτησε να υπάρξει μια «σύγχρονη, ευέλικτη» ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης που θα επιτρέπει στους Ευρωπαίους «να δρουν μαζί» και θα μπορεί να αναπτυχθεί παντού στον κόσμο για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

Ταυτόχρονα ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε ευθέως να αυξηθούν τα κονδύλια για τους πολεμικούς εξοπλισμούς από τα κράτη - μέλη της ΕΕ: «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο Σαρκοζί, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική πολεμική βιομηχανία είναι έξι φορές μεγαλύτερη από την ευρωπαϊκή. Ο Σαρκοζί υποσχέθηκε πως «η γαλλική Προεδρία της ΕΕ θα είναι ένα αληθινό νέο ξεκίνημα για την ευρωπαϊκή άμυνα στα επόμενα χρόνια».

Προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετική στρατηγική ο Γάλλος Πρόεδρος επικαλέστηκε την «τρομοκρατία» ως «τη μεγαλύτερη απειλή για τη Γαλλία σήμερα». «Σήμερα, η πιο άμεση απειλή είναι αυτή μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Χάρη στην αποτελεσματικότητα του συνόλου των δυνάμεων ασφαλείας της, η Γαλλία δεν έχει πληγεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ομως, η απειλή είναι εκεί, είναι πραγματική και γνωρίζουμε ότι αύριο μπορεί να λάβει νέα μορφή, ακόμη πιο σοβαρή, με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά μέσα» τόνισε ο Σαρκοζί, μιλώντας χτες ενώπιον 3.000 στρατιωτικών στο Παρίσι.

Οσον αφορά την «αναδιοργάνωση» των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας η προτεραιότητα δίνεται στον τομέα πληροφοριών, στην επιστροφή στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της γαλλικής αποτρεπτικής δύναμης. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η συγκρότηση μικρότερου και πιο ευέλικτου στρατού, που θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να απαντήσει στην απειλή της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης αυτής θα περικοπούν 54.000 στρατιωτικές και πολιτικές θέσεις στον τομέα της άμυνας. Ταυτόχρονα, θα δοθεί προτεραιότητα στον τομέα των πληροφοριών με διπλασιασμό των κονδυλίων για νέους δορυφόρους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξοπλισμούς παρακολούθησης. Παρά την επιστροφή στις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ, η Γαλλία, σύμφωνα με τον Ν. Σαρκοζί, «θα διατηρήσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες την πλήρη ελευθερία κρίσης για την αποστολή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεών της». Ταυτόχρονα, «η πυρηνική ισχύς της Γαλλίας θα διατηρήσει τον αυστηρά εθνικό της χαρακτήρα».

Την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο ΓΓ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, καθώς και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Νέα Καληδονία ο Μακρόν (2024-05-22 00:00:00.0)
Συνθέσεις και αντιθέσεις (2010-04-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-03-18 00:00:00.0)
Οροι Σαρκοζί για την επάνοδο (2007-09-25 00:00:00.0)
Παζάρια για αντιδραστικό συμβιβασμό (2007-06-14 00:00:00.0)
Οι γαλλικές εκλογές (2007-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ