Τετάρτη 22 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Νέα Καληδονία ο Μακρόν

Με «πνεύμα ευθύνης» αναμένεται να φτάσει στη Νέα Καληδονία ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, ύστερα από νέα προχτεσινή «σύσκεψη ασφαλείας» και τις συνεχιζόμενες «ταραχές» στην υπεράκτια αυτή κτήση της ευρωπαϊκής υπερδύναμης στον Ειρηνικό.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Πρισκά Τβενό δήλωσε ότι «η επιστροφή στην τάξη ήταν η προϋπόθεση για κάθε διάλογο», με φόντο την άφιξη πλέον και στρατιωτικών δυνάμεων στο αρχιπέλαγος, ώστε να συμβάλουν στην «αποκατάσταση της τάξης» μαζί με τους τουλάχιστον 2.500 χωροφύλακες και αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί.

Θυμίζουμε ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 6 άτομα, στην πλειοψηφία τους αυτόχθονες Κανάκ, ενώ οι διαμαρτυρίες εστιάζουν στην εκλογική μεταρρύθμιση, που οι υπέρμαχοι της απόσχισης επιμένουν ότι θα αποδυναμώσει τη δική τους πολιτική παρέμβαση.

Η Νέα Καληδονία παραμένει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με το διεθνές αεροδρόμιο της Νουμεά κλειστό, ενώ «τις επόμενες βδομάδες» αναμένεται στην περιοχή και ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

Αξιωματούχοι του Παρισιού έχουν μιλήσει ανοιχτά για «εξωτερική ανάμειξη», κατηγορώντας μάλιστα ευθέως το Αζερμπαϊτζάν (με το οποίο η Γαλλία βρίσκεται σε σφοδρή αντιπαράθεση για την επιρροή στον Καύκασο), που προ μηνών πρωτοστάτησε σε διοργάνωση συνάντησης με αυτονομιστές από διάφορες εξωχώριες κτήσεις της Γαλλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ