Τετάρτη 22 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΟΒΟ
Εκλεισε υποκαταστήματα σερβικής τράπεζας

Δυσαρέσκεια εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η αστυνομία του Κοσόβου προχώρησε στο κλείσιμο υποκαταστημάτων σερβικής τράπεζας, καθώς παραμένουν άκαρπες οι συναντήσεις (εκπροσώπων από Βελιγράδι και Πρίστινας) για να διευθετηθούν εκκρεμότητες από την απόφαση (1η Γενάρη) να απαγορευτούν πλέον οι συναλλαγές σε σερβικό δηνάριο.

Πρόκειται για υποκαταστήματα της Banca Postale de Economii, που έκλεισαν επειδή λειτουργούσαν «παράνομα», ενώ η κοσοβάρικη αστυνομία έκανε λόγο για «επιχείρηση» που «εδραιώνει την τάξη και τη νομιμότητα». Ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών, Ξελάλ Σβέκλα, δήλωσε ότι «το κράτος δικαίου καθώς και η εξυπηρέτηση όλων των πολιτών χωρίς διάκριση θα συνεχίσουν να είναι ο στόχος μας».

Από την πλευρά της Σερβίας, ο πρωθυπουργός, Μίλος Βούτσεβιτς, μίλησε για «κίνηση απόγνωσης του Αλμπιν Κούρτι εξαιτίας της αποτυχίας του να εντάξει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, έκανε λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης του σερβικού πληθυσμού με στόχο να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Κόσοβο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πάψει «να χαϊδεύει» την Πρίστινα. Ο δε επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης στο Κόσοβο, Πέταρ Πέτκοβιτς, σχολίασε ότι «ο Αλμπιν Κούρτι δεν επιθυμεί διάλογο, δεν θέλει λύση, θέλει απλώς να εκδιώξει τον σερβικό λαό από το έδαφος του Κοσόβου».

Αλλά και το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ απέδωσε στην Πρίστινα ενέργεια που «δεν συντονίστηκε με διεθνείς εταίρους», που «υπονομεύει την αντίληψη ότι το Κοσσυφοπέδιο ενεργεί καλόπιστα για να επιλύσει τα ζητήματα μεταξύ αυτού και της Σερβίας μέσω του διαλόγου που διευκολύνει η ΕΕ». Εκπρόσωπός του που απάντησε σε σχετική ερώτηση πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επανειλημμένα επιδιώξει συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεών μας» και κάλεσε «την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να επιστρέψει στην εποικοδομητική δέσμευση στον διάλογο στον οποίο διαμεσολαβεί η ΕΕ, ως τον σωστό τρόπο για την επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των πολιτών της - συμπεριλαμβανομένων εκείνων της σερβικής μειονότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ