Τετάρτη 22 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Κάθε σχέδιο για «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» «θα αποτύχει»

«Ελπίζω ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της ύπαρξης» της Ταϊβάν, δήλωσε ο νέος επικεφαλής των τοπικών αρχών, Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα και επίσημα, σε μια περίοδο που η ΗΠΑ, η ΕΕ κ.ά. διευρύνουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης αλλά και απευθείας συνεργασίας με την Ταιπέι.

Ο ίδιος κάλεσε το Πεκίνο «να σταματήσει τον πολιτικό και στρατιωτικό εκφοβισμό», προσθέτοντας πάντως ότι «τα αμοιβαία οφέλη και η ευημερούσα συνύπαρξη θα ήταν κοινοί στόχοι», με φόντο και διεργασίες που σηματοδοτεί το ότι πλέον στην τοπική κυβέρνηση ο επικεφαλής θα προέρχεται από το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), αλλά στην τοπική Βουλή ο πρόεδρος (μετά τις εκλογές του Φλεβάρη) θα προέρχεται από το Κουομιντάνγκ (ΚΜΤ), το οποίο θεωρείται ότι κρατά πιο «φιλική» στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως «όποια κι αν είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ταϊβάν, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το ιστορικό και νομικό γεγονός ότι οι δύο όχθες του Στενού ανήκουν στη μία και μοναδική Κίνα» και επέμεινε ότι «η επιδίωξη ανεξαρτησίας και απόσχισης της Ταϊβάν είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει».

Ενδεικτικές ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις του ίδιου του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Λάι «επαίσχυντο», κατηγορώντας τον για «άθλιες πράξεις», που «προδίδουν το έθνος και τους προγόνους του».

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του Πεκίνου και για την παρουσία Αμερικανού αξιωματούχου στην ορκωμοσία του νέου ηγέτη της Ταϊβάν, κάτι που έδωσε στο κινεζικό ΥΠΕΞ αφορμή να κατηγορήσει ξανά την Ουάσιγκτον για «λανθασμένα μηνύματα προς τις αποσχιστικές δυνάμεις της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή επίσημων ανταλλαγών μεταξύ της περιοχής της Ταϊβάν, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα. Καταδικάζουμε σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη στις υποθέσεις της Ταϊβάν με οποιοδήποτε πρόσχημα ή με οποιοδήποτε μέσο», για να καταλήξει προτρέποντας «την αμερικανική πλευρά και τις υπόλοιπες χώρες να διορθώσουν αμέσως τα λάθη τους και να σταματήσουν να στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που επιδιώκουν την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"». Είπε ακόμα ότι «η προσπάθεια των αρχών του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος να αναζητήσουν ξένη υποστήριξη για την ανεξαρτησία και την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων δεν θα σταματήσει την αμετάκλητη προσπάθεια της Κίνας για επανένωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ