Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ!

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι ανταποκρίθηκαν χτες στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ενα στεντόρειο «Οχι» στη νέα Ευρωσυνθήκη και την ΕΕ διατύπωσαν χτες βράδυ χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι της Αθήνας που συγκρότησαν - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ - μια μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας, διεκδικώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την εκτρωματική Ευρωσυνθήκη, που πυροδοτεί μια βόμβα μεγατόνων στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Το αίτημα - απαίτηση για «Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ», αλλά και η προτροπή για «Ανυπακοή στους νόμους του κεφαλαίου» δέσποζαν στα πανό, ενώ τα συνθήματα δόνησαν τους δρόμους ως τη Βουλή και έξω απ' αυτήν, όπου άρχισε επίσης χτες βράδυ η συζήτηση για το δημοψήφισμα.

Η πορεία εμποδίστηκε να φτάσει στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία «περιφρουρούσαν» διμοιρίες των ΜΑΤ παραταγμένες κατά πλάτος της Β. Σοφίας. Σε απόσταση λίγων μέτρων απ' αυτά οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία της ΕΕ, σύμβολο της διαρκούς, χρόνιας επίθεσης σε βάρος των λαών, χωρίς να σταματήσουν να διαδηλώνουν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη» - «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές»!

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δ. Αρβανιτάκη, Δ. Γόντικα, Δ. Κουτσούμπα, Γ. Μαρίνο και Κ. Παρασκευά, επίσης αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του Γ. Πρωτούλη.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, ο οποίος χαιρέτισε τον ιρλανδικό λαό για το «χαστούκι» που έδωσε στην Ευρωσυνθήκη, τονίζοντας ότι η «νίκη τους δίνει δύναμη και ελπίδα σε όλους τους λαούς» τους οποίους και εκφράζει το δικό τους «ΟΧΙ».

Ο ομιλητής έκανε εκτενή αναφορά στο περιεχόμενο της Ευρωσυνθήκης η οποία συνιστά, όπως τόνισε, «ένα ακόμα βήμα ενίσχυσης της επίθεσης ενάντια στους λαούς της Ευρώπης. Η ΕΕ γίνεται πιο αντιδραστική, πιο επιθετική και άγρια στην επίθεσή της στα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες, στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών».

Διακοπτόμενος από συνθήματα όπως «Ισχυρό ΚΚΕ - Αντεπίθεση λαέ», «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμός ψηφίσανε το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός», ο Χρ. Κατσώτης απαρίθμησε τα αντιδραστικά αντιλαϊκά και αντεργατικά σημεία της «Ευρωσυνθήκης» και συμπλήρωσε: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι πολλαπλά υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Στήριξαν και στηρίζουν μαζί την επιχείρηση εξαπάτησης των λαών της ΕΕ, ψήφισαν άρον άρον στη Βουλή υπέρ της Ευρωσυνθήκης». Στηλίτευσε την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ που «από τη μια ψηφίζει την Ευρωσυνθήκη και από την άλλη ζητά δημοψήφισμα για να την ξαναψηφίσει» και κάλεσε το λαό να αποδοκιμάσει πολιτικά τα κόμματα αυτά.

Ασκησε έντονη κριτική και στο Συνασπισμό που «είναι στυλοβάτης της ΕΕ», καθώς «η θέση του για μια άλλη Ευρωσυνθήκη, με περισσότερη, πιο ενοποιημένη ΕΕ, είναι σε βάρος των λαών, σημαίνει πιο αντιδραστική, ιμπεριαλιστική ευρώπη. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνει την πάλη ενάντια στην ΕΕ, όταν τέσσερις βουλευτές του πρόσφατα δε συμμετείχαν και δεν καταψήφισαν στη Βουλή».

Υπογράμμισε δε, απαντώντας στο επιχείρημα περί χειραφετημένης από τις ΗΠΑ Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι «η ΕΕ από τη φύση και το χαρακτήρα της υλοποιεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις ΗΠΑ» και συμπλήρωσε ότι οι λαοί δεν πρέπει να επιλέγουν αφέντες, ο μόνος δρόμος υπέρ τους είναι η ρήξη και η απειθαρχία με όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Καταλήγοντας ο ομιλητής τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση και ανατροπή. «Οσα - σημείωσε - και να κάνουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και η ΕΕ, οι λαοί μπορούν να σπάσουν τα δεσμά του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, της ΕΕ». Πρέπει ο λαός μας, οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα από την πείρα τους. Να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να απορρίψουν το ΣΥΝ που εξωραΐζει και υπερασπίζεται τον «ευρωμονόδρομο» και την ΕΕ. Θαρραλέα να απορρίψουν τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο.

«Με την καθημερινή πάλη - επισήμανε - ενάντια στην ΕΕ, τη μάχη των ευρωεκλογών να τη μετατρέψουν σε μάχη καταδίκης της ΕΕ και των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου". Να συμβάλλουν μαζικά στην αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού και να εμποδίσουν τα σχέδια αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, που θέλουν να εγκλωβίσουν τις λαϊκές μάζες στην πολιτική του κεφαλαίου. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου, για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία, το σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ