ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εξοντώνουν τους πρόσφυγες

Εγκρίθηκε και από το Ευρωκοινοβούλιο (έτσι γίνεται προκειμένου να εμφανιστούν με δημοκρατική επίφαση οι αποφάσεις της Κομισιόν) άλλη μια επαίσχυντη κοινοτική οδηγία. Προβλέπει ότι όσοι εξαθλιωμένοι μετανάστες, που επιλέγουν το δρόμο της αναγκαστικής προσφυγιάς ως συνέπεια των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, καταφεύγουν στην ΕΕ και θεωρούνται παράνομοι, θα κρατούνται χωρίς δίκη μέχρι και 18 μήνες. Οτι θα φυλακίζονται ακόμα και παιδιά. Οτι θα αντιμετωπίζουν ως πρόσθετη ποινή την επιβολή απαγόρευσης επανεισόδου στην ΕΕ για διάστημα πέντε ετών. Οτι αν, ωστόσο, επιδείξουν διάθεση «συνεργασίας» με τις Αρχές, ίσως και να μην απελαθούν. Με τον τρόπο αυτό τα κατασταλτικά κρατικά όργανα δύνανται να θέτουν σε κράτηση περισσότερους μετανάστες, να απελαύνουν εκτός ΕΕ όσους και όποτε επιθυμούν, να φτιάχνουν ανθρώπους τσακισμένους από τη βαρβαρότητα του αδίστακτου καπιταλισμού ή και χαφιέδες.

Αυτή είναι η ΕΕ. Διακρατική Ενωση του μεγάλου κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θύματα της δικής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, σαν κοινούς εγκληματίες. Μια ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία που πρώτα βομβαρδίζει το Αφγανιστάν και κατόπιν διαμαρτύρεται για το πώς θα «διαχειριστεί» τους πρόσφυγές του. Καταληστεύει χώρες και λαούς και ακολούθως κατατρέχει τους οικονομικούς μετανάστες τους, μέσω της στυγνής εκμετάλλευσης, ακόμη και της τσάμπα δουλειάς, προκειμένου να φουσκώνουν παραπέρα τα πορτοφόλια της ολιγαρχίας.

Αυτό είναι ένα σύστημα που κρίνει πόσα ανδράποδα χρειάζεται να εισαγάγει για να κρατήσει εξευτελιστικά χαμηλά τα μεροκάματα, για να αυξάνονται ολοένα τα κέρδη. Τα δε επιπλέον - ειδικά όσα κρίνει ότι δεν του χρειάζονται ή κρίνει ότι είναι «επικίνδυνα» για την «τάξη» του, όσα ενδεχομένως διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής - να τα χώνει μέχρι και ενάμιση χρόνο στο κρατητήριο, πριν τα απελάσει πίσω στην κόλαση. 'Η να τα «αναμορφώνει» στο διάστημα αυτό καταπώς θέλει, απειλώντας τα ότι θα τα στείλει πίσω στις χαροκαμένες πατρίδες τους, όπως τις κατέστρεψαν οι «ειρηνευτικές επεμβάσεις» και οι πολυεθνικές.

Διόλου τυχαία, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν την οδηγία, οι του ΠΑΣΟΚ - χρόνια στη δικομματική κυβερνητική εναλλαγή - πληθώρα αντιμεταναστευτικών και αντιδραστικών μέτρων ενέκριναν και εφάρμοσαν, οι δε του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ευρωλάγνοι και διπρόσωποι αποσιωπούν το γεγονός ότι το εν λόγω κατάπτυστο κείμενο είναι συνέχεια της ήδη υπάρχουσας οδηγίας, υπ' αριθμόν 83, με την οποία κάθε αλλοδαπός πρόσφυγας ελέγχεται μόνιμα μήπως παραβιάζει τη «δημόσια τάξη και ασφάλεια», αλλά και ετέρας υπάρχουσας, της Ν. 86, η οποία προβλέπει περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος των προσφυγών στην οικογενειακή ζωή. Οδηγίες, την ενσωμάτωση των οποίων στο ελληνικό δίκαιο έχουν ζητήσει οι της Κουμουνδούρου με Ερώτησή τους στην ελληνική Βουλή.

Είναι προφανές από τα παραπάνω και αναγκαίο, ότι, με βάση την ίδια την πραγματικότητα, η ΕΕ, κάθε κράτος - μέλος της, το απάνθρωπο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και όλοι οι θιασώτες του, όσοι σπέρνουν αυταπάτες ότι δήθεν εκδημοκρατίζεται και εξανθρωπίζεται, όλοι αυτοί που προτείνουν μέτρα - «ασπιρίνες» για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι, πρέπει να αποδοκιμαστούν. Να καταδικαστούν πολιτικά τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου και στην πράξη, στη συνείδηση του κάθε λαϊκού ανθρώπου, κάθε προοδευτικού ανθρώπου. Με αντίστοιχη ενδυνάμωση του ΚΚΕ και της πολιτικής του μετώπου πάλης, της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία.

Και με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο ΣΥΝ

Γρηγοριάδης Κώστας

Από δω το 'φερναν, από κει το 'φερναν, τελικά το είπαν. Λίγες μέρες πριν, σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα («Σημερινή»), ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» και δήλωσε ότι «το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου δε θίγεται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»!

Σε συνέχεια της δήλωσης του προέδρου του ΣΥΝ, χτες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης στη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά τόνισε ότι είναι υπέρ της ιδιωτικής χορηγίας στα μεταπτυχιακά, αρκεί να ...μην έχουν «ανταποδοτικό χαρακτήρα»! Λες και υπάρχει περίπτωση, ιδιώτες να «προσφέρουν» απλόχερα χρήματα στα μεταπτυχιακά χωρίς κανενός είδους αντάλλαγμα, ακόμα και αν αυτό το αντάλλαγμα δεν είναι εμφανές με την πρώτη ματιά!

Αλλωστε, η συμμετοχή ιδιωτών στην έρευνα και την εκπαίδευση είναι ένα ζήτημα που έχει πολλάκις υπερασπιστεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Από την τοποθέτησή τους στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έρευνα το περσινό καλοκαίρι, όπου εγκαλούσαν την αγορά γιατί δεν ...επενδύει, μέχρι τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΝ, που πρόβαλε ως αίτημα τη συναλλαγή των πανεπιστημίων με την αγορά, για να καταλήξει τελικά πρόσφατα στην κυπριακή εφημερίδα να πει ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οπως ακριβώς είναι υπέρ και των ιδιωτικών σχολείων κλπ.

Η συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας

Η ΕΕ συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των υποτακτικών διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ ψήφισε να μειωθεί το πλαφόν για τον υπολογισμό του συνδεδεμένου πριμ στο βαμβάκι στα 2.500.000 στρέμματα από 3.700.000 στρέμματα. Δηλαδή να μειωθεί κατά 1.200.000 στρέμματα.

Στη λογική της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και του αριθμού των αγροτών που επιβάλλουν η νέα ΚΑΠ και οι θιασώτες αυτής της πολιτικής, προβάλλεται ως άλλοθι ότι αν η βαμβακοκαλλιέργεια μειωθεί στα 2.500.000 στρέμματα, τότε το συνδεδεμένο στρεμματικό πριμ θα είναι 80,56 ευρώ το στρέμμα. Ομως γιατί να μην είναι τόσο και ακόμα μεγαλύτερο το πριμ για 4.000.000 ή για όσα στρέμματα θέλουν να καλλιεργήσουν οι βαμβακοπαραγωγοί; Δυστυχώς όμως η βαμβακοκαλλιέργεια οδηγείται εδώ χρόνια στη συρρίκνωση, με διοικητικά μέτρα περιορισμού, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Κι όπως φαίνεται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ επιδιώκουν τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και να βγάλουν από τη μέση τους μικρομεσαίους παραγωγούς, προκειμένου να μοιράζονται οι όποιες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ σε λίγους μεγαλοπαραγωγούς.

Οι προτεραιότητες του Δήμου Αθήνας

Οι προτεραιότητες που έχει βάλει η διοίκηση του Δήμου, είναι ολοφάνερες κάθε φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ορισμένες φορές, όμως, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Ετσι, όταν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», σε παλιότερη συνεδρίαση ζήτησε την ικανοποίηση του αιτήματος της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) για οικονομική ενίσχυσή της από το δήμο, η διοίκηση Κακλαμάνη απέρριψε το αίτημα με το σαθρό επιχείρημα ότι είναι τακτική της διοίκησης να μη δίνει σε κανέναν ενίσχυση.

Και το σαθρό του επιχειρήματος δε χρειάστηκε παρά λίγες μέρες για να φανεί. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η διοίκηση έφερε σαν θέμα την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» με τον ...Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων και το Σύνδεσμο Αθηναίων Καταδρομέων!!! Το καταπληκτικό είναι ότι σε αυτό, προβλέπεται η παραχώρηση από την πλευρά του Δήμου ενός κτιρίου 200 τ.μ. στο Σύνδεσμο Εφέδρων. Ως ...αντάλλαγμα, οι έφεδροι θα δίνουν 100 μέλη τους στο δήμο για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών! Το γεγονός παρουσιάστηκε και σε πρόσφατη «φιέστα» στο λόφο του Λυκαβηττού.

Μπορεί, λοιπόν, να μη δίνει ενίσχυση στην ΠΕΔΥΕ, που συσπειρώνει το φιλειρηνικό κίνημα σε μια αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να δώσει ως ενίσχυση μέρος της δημοτικής περιουσίας, στο Σύνδεσμο Εφέδρων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ