ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ψήφισε τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας

Το πλαφόν από τα 3.700.000 στρέμματα μειώνεται στα 2.500.000 στρέμματα

Τη δραστική μείωση του πλαφόν της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 1.200.000 στρέμματα ψήφισε, χτες, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλ. Κοντός. Κατά συνέπεια το πλαφόν για τον υπολογισμό του συνδεδεμένου πριμ στο βαμβάκι πηγαίνει στα 2.500.000 στρέμματα, από 3.700.000 στρέμματα που ορίστηκε με την ψήφιση της αναθεώρησης του καθεστώτος στο βαμβάκι στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ, τον Απρίλη του 2004.

Βέβαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ανέφερε τίποτα για τη συρρίκνωση του πλαφόν, παρά μόνο ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση μπορεί να φτάσει μέχρι 80,56 ευρώ ανά στρέμμα (στα 2.500.000 στρέμματα), από 54,6 ευρώ ανά στρέμμα (στα 3.700.000 στρέμματα), για να δημιουργήσει προφανώς εντυπώσεις με τα χρήματα. Επίσης, το συνολικό ποσό που θα δοθεί για τη στρεμματική ενίσχυση μειώνεται κατιτίς και πηγαίνει στα 201,4 εκατ. ευρώ, από 202,2 εκατ. ευρώ που ήταν. Ο Αλ. Κοντός θέλησε επίσης να δείξει ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά, αλλά δε διευκρίνισε με ποιους και πόσο σκληρά διαπραγματεύτηκε στο χτεσινό Συμβούλιο... Το θέμα του βαμβακιού δεν ήταν καν στην ατζέντα των θεμάτων του Συμβουλίου και ήταν να περάσει ως σημείο Α, δηλαδή χωρίς συζήτηση, αφού η ψήφιση του σχετικού κανονισμού είχε προσυμφωνηθεί στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργείται εθνικός φάκελος με 4 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό το ποσό δεν έχει τίποτα το ουσιαστικό να προσφέρει στους βαμβακοπαραγωγούς.

Από την πλευρά της, η αρμόδια επίτροπος Γεωργίας χαιρέτισε την απόφαση για το βαμβάκι και στις δηλώσεις φάνηκε καθαρά πως τα όσα ψηφίστηκαν κινούνται στις αρνητικές κατευθύνσεις που επιβάλλουν οι δεσμεύσεις της ΕΕ στον ΠΟΕ. Πάντως, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως το στρεμματικό πλαφόν για την Ελλάδα είναι 2.700.000 στρέμματα από 3.700.000 στρέμματα. Ομως, αν η ενίσχυση φτάνει τα 80,56 ευρώ ανά στρέμμα, όπως ανακοίνωσε και ο Αλ. Κοντός, τότε η χρηματοδότηση φτάνει τα 217,5 εκατ. ευρώ, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει αφού το χρηματικό πλαφόν είναι 201,4 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα όμως είναι ότι η βαμβακοκαλλιέργεια οδηγείται εδώ και χρόνια στη συρρίκνωση, με διοικητικά μέτρα περιορισμού αρχικά, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στη συνέχεια, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την αποδέσμευση του 65% της επιδότησης, μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, το 2006 καλλιεργήθηκαν 3.760.000 στρέμματα, το 2007 3.400.000 και φέτος εκτιμάται ότι τα στρέμματα που σπάρθηκαν είναι λιγότερα από 3.000.000. Πάντως, πριν το 2001 καλλιεργούνταν περισσότερα από 4.000.000 στρέμματα.

Κι όπως φαίνεται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ επιδιώκουν τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και να βγάλουν από τη μέση τους μικρομεσαίους παραγωγούς, προκειμένου να μοιράζονται οι όποιες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ σε λίγους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες. Αλλωστε, στη λογική αυτή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Γκλαβάκης είχε εισηγηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο να είναι τα πλαφόν 2.700.000 στρέμματα για να είναι το συνδεδεμένο πριμ 75 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, από την πλευρά της, είχε ζητήσει το πλαφόν να είναι 2.600.000 στρέμματα.

ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Απρόθυμοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες...

Το «κορόιδο» κάνει μια μεγάλη γκάμα ισχυρών επιχειρήσεων οι οποίες αποφεύγουν να δηλώσουν - και να πληρώσουν - το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Είναι οι ίδιοι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι επωφελήθηκαν από την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι συγκεκριμένες μερίδες της πλουτοκρατίας αξιώνουν - ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου - την επιλεκτική εξαίρεσή τους και από το νέο φόρο...

Ενόψει της λήξης της προθεσμίας υποβολής του ΕΤΑΚ για τα νομικά πρόσωπα (27/6), αλλά και της εμφανιζόμενης «υστέρησης» των φορολογικών εσόδων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απειλεί με διασταυρωτικούς ελέγχους, προκειμένου να «εντοπιστούν τα νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις ΕΤΑΚ». Σημειώνουν επίσης ότι αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ξεκινήσουν έλεγχοι στη βάση των δηλώσεων ΦΜΑΠ προηγούμενων ετών, δηλωθέντων ενοικίων κ.ά.

Επισημαίνουν ακόμη ότι ήδη έχουν εντοπιστεί εταιρείες, όπως «ξενοδοχεία, μεγάλες εμπορικές - βιομηχανικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ».

Με βάση τα ενδεικτικά στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Οικονομικών, οι δηλώσεις ΕΤΑΚ νομικών προσώπων είναι μόλις 35.000, όταν οι δηλώσεις ΦΜΑΠ έτους 2007 αριθμούσαν σε περίπου 45.000...

Για τις επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ή υποβάλλουν ανακριβείς προβλέπεται πρόσθετος φόρος 2,5% και 2% αντίστοιχα για κάθε μήνα καθυστέρησης με ανώτατο όριο 200%.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ «ΧΑΡΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»
Συνάντηση για τη θεματολογία της

Ευκαιρία για προβολή της κυβερνητικής πολιτικής σε διεθνές... κοινό, θα αποτελέσει η 19η Διάσκεψη του «Χάρτη Ενέργειας» η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 28 Νοέμβρη 2008, με κυρίως θέμα τη διαφοροποίηση των πηγών και οδών μεταφοράς ενέργειας. Για το ζήτημα συναντήθηκαν χτες στην Αθήνα ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας με τον γενικό γραμματέα του «Χάρτη Ενέργειας» Α. Μερνιέ.

Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει λόγο για «ευκαιρία» της Ελλάδας να αναφερθεί στη μετεξέλιξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο «αποκτώντας, έτσι, θέση - κλειδί στον παγκόσμιο χάρτη ενέργειας». Με λίγα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για τις «εξετάσεις» της απέναντι στους οικονομικούς και πολιτικούς εκπροσώπους του ενεργειακού κεφαλαίου που «αλωνίζει» ανασκευάζοντας το ενεργειακό τοπίο, τους δρόμους της ενέργειας, τις τιμές και τη διάθεσή της με τρόπο που πολλαπλασιάζει τα κέρδη και εντείνει την εκμετάλλευση των λαών. Πρόκειται για την ιδανική «συνταγή» των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων προς το ενδεχόμενο των οποίων βαδίζει περήφανη και περιχαρής η κυβέρνηση της ΝΔ.

ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ
Αντιδράσεις ... χρηματιστηριακού τύπου για τον ΟΤΕ

Ο ΣΥΝ υιοθετεί πλήρως τη γραμμή ΠΑΣΟΚ και ψέγει την κυβέρνηση επειδή δεν παρέδωσε τον ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» με τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς

Με ...διαδικαστικού τύπου επιχειρήματα-παρεμβάσεις και προφανώς σε μια κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων επιχειρεί ο ΣΥΝ να προσβάλει την αντιδραστική μεν, τετελεσμένη δε απόφαση - συμφωνία της κυβέρνησης με τους Γερμανούς της «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ) για την εκχώρηση του ΟΤΕ.

Αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο την πολιτική ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, που εγκαινίασαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης με Ερώτηση προς τον αρμόδιο επίτροπο Μακ Κρίβι, υιοθετώντας επί της ουσίας τα ...επιχειρήματα που προβάλλουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ζητά από την ΕΕ να κινήσει διαδικασίες κατά της Ελλάδας, για μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς και την εξασφάλιση της προστασίας των μειοψηφούντων μετόχων! Κατά τον ΣΥΝ, δηλαδή, το μείζον θέμα είναι ότι η ΝΤ συμφώνησε απευθείας με την κυβέρνηση το τίμημα που θα καταβάλει για την εξαγορά του 3% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο, αντί να υποβάλει δημόσια προσφορά, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα και σε μικρομετόχους του ΟΤΕ να πουλήσουν τις μετοχές τους σε καλύτερη τιμή. Με αυτόν τον τρόπο υιοθετείται στην ουσία όχι μόνο η ίδια η πολιτική της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, αλλά και τα λογής λογής παιχνίδια με τις αγοραπωλησίες μετοχών.

Η απάντηση του επιτρόπου είναι ότι αρμόδια για να αποφασίσει εάν τηρήθηκαν οι κανόνες που ορίζει η συγκεκριμένη οδηγία είναι η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Κατά τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, η απάντηση της Κομισιόν είναι «βόμβα», η οποία μάλιστα εκτιμά ότι «αφήνει κυριολεκτικά στον αέρα την κυβερνητική συμφωνία για την πώληση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στην ΝΤ. Ο αρμόδιος επίτροπος Μακ Κρίβι θέτει σε αμφισβήτηση τη διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ στην ΝΤ και η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να παγώσει τη δημοσίευση του νόμου που κύρωσε τη "Συμφωνία Μετόχων", μέχρι την οριστική εκκαθάριση του θέματος».

Βέβαια, η διαδικαστικού χαρακτήρα παρέμβαση δεν είναι τυχαία. Ο ΣΥΝ και τα στελέχη του, πιστοί στον ευρωμονόδρομο, ουσιαστικά στηρίζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της «απελευθέρωσης των αγορών» - επακόλουθο της οποίας είναι και οι εξελίξεις στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες. Η πολιτική αυτή, άλλωστε, προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία συνυπέγραψαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από κοντά και ο Συνασπισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ