ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Ολοταχώς για το νέο «Καποδίστρια»

Συμφωνούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για νέες συνενώσεις, ώστε να περνάει καλύτερα η αντιλαϊκή πολιτική

Τις αποφάσεις του τακτικού της συνεδρίου, πέρσι στην Κυλλήνη για μεγαλύτερους διοικητικούς μηχανισμούς που θα υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική που χαράσσει το κράτος - στρατηγείο, επικύρωσε χτες η ΚΕΔΚΕ, στο έκτακτο συνέδριό της για τη δρομολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

Αναμενόμενη απόφαση και συμπεράσματα, καθώς στο συνέδριο κυριαρχούσαν οι δυνάμεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Αυτό που προκάλεσε όμως ήταν το γεγονός ότι η παράταξη του ΣΥΝ εμφανίστηκε να «διαφωνεί» και μάλιστα διά στόματος του εκπροσώπου της Θ. Γκοτσόπουλου, όταν ο ίδιος είχε συμφωνήσει με αυτά στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ που τα συνέταξε και τα παρουσίασε στην αίθουσα. Τη συμφωνία του Θ. Γκοτσόπουλου στο ΔΣ επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος είπε ότι ενημερώθηκε, εκ των υστέρων, από τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ, ότι θα διαφωνήσει. Περιττό να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΝ είχε συμφωνήσει με τις αποφάσεις της Κυλλήνης, τις οποίες τώρα φέρεται να μην επικυρώνει...

Κατά τα άλλα, το έκτακτο συνέδριο ανέδειξε ως πρωτεύον την ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση στη μεταρρύθμιση και ζήτησε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους δημότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυνάμεις που συνδιοικούν την ΚΕΔΚΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) ομονοούν ότι ο προωθούμενος νέος «Καποδίστριας» θα πρέπει να συνοδευτεί από φορολογική αποκέντρωση, ενώ στα συμπεράσματα που ενέκριναν τελικά οι σύνεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ζητείται ουσιαστικά μείωση της σημερινής κρατικής επιχορήγησης που δίνεται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμός στήριξης όσων δήμων δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα. Το συνέδριο ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μεταρρύθμισης, ώστε οι εκλογές του 2010 να γίνουν με τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Κατά τα άλλα, η ΚΕΔΚΕ ζητά να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα του θεσμού, ως ...αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση. Να σημειωθεί όμως ότι η ηγεσία της έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση ότι οι παρακρατημένοι πόροι της ΤΑ είναι μόλις 1,7 δισ. ευρώ, όταν αυτοί στην πραγματικότητα ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ.

Η ΔΑΣ

Αναδεικνύεται έτσι η ουσία της παρέμβασης της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ), της μόνης που επιμένει ότι σημασία έχει αν η πολιτική και οι δομές εξυπηρετούν κάθε φορά τους εργαζόμενους ή το κεφάλαιο.

Με το ψήφισμα που κατέθεσε κάλεσε τους συνέδρους να καταδικάσουν, να αρνηθούν, να εγκρίνουν και να προωθήσουν μέτρα και κατευθύνσεις που βοηθούν στην ευκολότερη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Η πρότασή μας - σημειώνεται στο ψήφισμα - βλέπει τη σχέση διοικητικής δομής, οικονομίας, πολιτικής από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και όχι του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση απορρίπτει και τον νέο "Καποδίστρια". Δεν υπερασπίζεται τη διατήρηση μιας παλαιότερης διοικητικής δομής (την οποία, άλλωστε, είχαμε καταγγείλει) σε σχέση με μια νεότερη, αλλά πολεμά τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς στόχους που εξυπηρετεί η λεγόμενη μεταρρύθμιση».

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι η δημιουργία διοικητικών μηχανισμών με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό προωθεί την «αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα», ενισχύει τη δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με τα έργα υποδομής, τα οποία θα αναλαμβάνουν με τις ληστρικές «συμβάσεις παραχώρησης» και τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα. Σημαίνει περιορισμό των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού προωθεί τη λεγόμενη «λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία», δηλαδή νέα βάρη για τους εργαζόμενους, αλλά και αλλαγές στο εργασιακό, καθεστώς σε βάρος της σταθερότητας και μονιμότητας, με επέκταση στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις (ωρομίσθιο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου, κλπ.)».

Καταλήγοντας στο ψήφισμά της, η ΔΑΣ σημειώνει ότι επιμένει να διεκδικεί και να παλεύει για τον ενιαίο δημόσιο χαρακτήρα βασικών κοινωνικών τομέων, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, τη δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών σε όφελος των εργαζομένων, την κατάργηση της ανταποδοτικότητας, την ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας των δήμων, την κατάργηση ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα, την πλήρη σταθερή εργασία για όλους.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το Χωροταξικό Σχέδιο

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ, με κριτήριο το ότι υιοθετεί τις λογικές της «ανταγωνιστικότητας» και της ανάπτυξης υπέρ του μονοπωλιακού κεφαλαίου όπως αυτές έχουν αποφασιστεί στις Βρυξέλλες. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

«Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο περιγράφει τις γενικές κατευθύνσεις και στρατηγικές που θα εφαρμοστούν τα επόμενα 15 χρόνια και είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων», είπε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, σημειώνοντας πως στοχεύει στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με την ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης και την αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας για την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων σε κλάδους στους οποίους διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα η χώρα, όπως είναι οι ορεινοί όγκοι, παραθαλάσσιες περιοχές. Εχει αποδειχθεί πως η ανάπτυξη με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα είναι ανάπτυξη για λίγους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι στόχος είναι επίσης «η ενίσχυση του ρόλου της χώρας σε διεθνές ευρωπαϊκό, μεσογειακό και βαλκανικό επίπεδο. Δηλαδή, θα χρησιμοποιηθεί η χώρα μας ως πύλη για τη διείσδυση του καπιταλιστικού κεφαλαίου σε άλλες χώρες της περιοχής μας, σύμφωνα με τα σχέδια χωρικής ανάπτυξης που έχουν συναποφασιστεί στις Βρυξέλλες από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μαζί με τις ελληνικές βέβαια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟK». Οσον αφορά την ...περιβαλλοντική διάσταση του νομοσχεδίου, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, ο Ν. Γκατζής αναρωτήθηκε ρητορικά «πώς αυτό συμβιβάζεται με το ότι θα διαθέσει σήμερα η ΔΕΗ 50.000.000 ευρώ για να αγοράσει δικαιώματα ρύπων, όταν τελικά θα μπορούσε με αυτά τα χρήματα να προστατεύσει περισσότερο το περιβάλλον, παίρνοντας προστατευτικά μέτρα με τα ανάλογα φίλτρα».

ΘΡΑΚΗ
Εκδήλωση για την ΕΑ και τον ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ διοργανώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, την Κυριακή 29 Ιούνη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ., στην Κορνοφωλιά και θα κορυφωθεί, στη συνέχεια, στις 12 μ.μ. στο Σουφλί, με πολιτική ομιλία από τον Σταμάτη Γκατζίδη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ.

Στην Κορνοφωλιά η εκδήλωση θα γίνει στο νεκροταφείο όπου έχει στηθεί μνημείο στη μνήμη των 75 αγωνιστών από την Κορνοφωλιά που σκοτώθηκαν, πολεμώντας μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ. Στο Σουφλί η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία, όπου θα τιμηθούν οι 8 αγωνιστές, ανάμεσά τους και κομματικά μέλη, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, στις 30 Ιούνη του 1944, σε αντίποινα για το σαμποτάζ που έκανε ο ΕΛΑΣ στη σιδηροδρομική γραμμή.

Παραπέμπεται σε δίκη ο Μαντούβαλος

Θα παραπεμφθούν τελικά σε δίκη ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Μαντούβαλος, ο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Ευ. Καλούσης, ο επιχειρηματίας Ι. Μπολέτσης και οι δικηγόροι Χρ. Χατζηπαναγιώτου και Σ. Ντινόπουλος, συνεργάτες του δικηγορικού γραφείου του Π. Μαντούβαλου, καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε τις αιτήσεις των κατηγορουμένων, οι οποίοι ζητούσαν την αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος. Ολοι οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας για μια σειρά κακουργήματα και πλημμελήματα σχετικά με την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια η εκτροπή του Αχελώου

Το σίριαλ με την εκτροπή του Αχελώου μεταφέρεται πλέον και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε χτες να στείλει ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το αν συγκρούεται η ελληνική νομοθεσία με τις κοινοτικές οδηγίες σε θέματα που αφορούν την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, την κατασκευή έργων σε προστατευόμενες περιοχές (NATURA) κλπ.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν διάφορες οργανώσεις και μαζικοί φορείς που ζητούσαν να ακυρωθεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκτροπή του Αχελώου που έγινε με το νόμο 3481/2006, καθώς και η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που ανέθεσε την αποπεράτωση του φράγματος της Συκιάς στην εταιρεία «Μηχανική».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει εμποδίσει τρεις φορές τη μερική εκτροπή του Αχελώου με αποφάσεις της το 1994, το 2000 και το 2005.

Τρεις νέοι μητροπολίτες

Τρεις νέους μητροπολίτες εξέλεξε χτες, σ' έκτακτη Σύνοδο, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μητροπολίτης Λευκάδος εκλέχτηκε ο αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μανωλάτος, Θηβών και Λεβαδείας ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Μαντζουράνης και Παροναξίας ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Δεμενόπουλος. Η εκλογή μητροπολιτών είναι η πρώτη με αρχιεπίσκοπο τον κ. Ιερώνυμο. Οσον αφορά την εκλογή δύο βοηθών επισκόπων των μητροπόλεων Καλαβρύτων και Ηλείας, δεν έγινε τελικά σε αυτή τη Σύνοδο της Ιεραρχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ